Nå blir det røykeforbud i Spania

Og det gjør spanjolene forbannet.

 Foto: PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN
Foto: PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2. januar 2011 er det slutt på røyking på offentlige steder i Spania. Da er det bare for alle barer, restauranter og kafeer å rydde vekk askebegrene.

Dermed følger Spania etter Norge og en rekke andre europeiske land. Men avgjørelsen har ikke blitt spesielt godt mottatt i Spania.

- De fleste sier at de kommer til å ignorere forbudet, og røyke videre som før, sa Pepa Jordá ved Valencias turistkontor da vi besøkte byen i høst.

For spanjolene er nemlig det å slå seg ned for en øl, et glass vin, litt tapas og en sigarett en del av kulturen.

Riktignok har det vært et røykeforbud en stund, men det har vært unntak for barer på under 100 kvadratmeter, og restauranter har kunnet lage egne røykeavdelinger. Nå skal røykeforbudet bli totalt og uten unntak.

Restaurantbransjen hevder forbudet vil føre til at 145.000 personer vil miste jobben, og at sektoren vil få et inntektstap på 10 prosent, skriver Financial Times. Dette avvises av helseministeren, som viser til at dette ikke har skjedd i andre europeiske land.

Hotellbransjen er også bekymret. Også hotellrestauranter blir nå røykfrie, men hoteller kan fortsatt ha 30 prosent av sine rom som røykerom.

Les også: Så skadelig er passiv røyking