Én av fire har smuglet med seg væske

Bryr seg ikke om væskeforbudet på flyplassen.

KLAR FOR Å FLY: Hvis du vil ha med deg væske i håndbagasjen, er det slik du skal pakke det inn ... Foto: Per Ervland
KLAR FOR Å FLY: Hvis du vil ha med deg væske i håndbagasjen, er det slik du skal pakke det inn ... Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden 6. november 2006 har det ikke vært tillatt for flypassasjerer å ta med flytende væske av større kvanta i håndbagasjen. Kun små mengder væske kan etter reglene medbringes om bord.

Her er unntakene:

 • Væske må være i beholdere på inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn 100 ml kastes uavhengig av hvor mye væske de inneholder.
 • Beholderne er plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar plastpose med kapasitet på høyst en liter.
 • Eksempler på væske: vann, brus, vin, smørepålegg, gelè, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, mascara, tannkrem, barberskum, spraybokser, lighter og gjenstander med lignende konsistenser. Kilde: osl.no
 • Overivrig i tjenesten? Her er lappen som koster kontrolløren jobben

  Bryter reglene

  Nå viser nyere forskning at til tross for denne regelen har mer enn én av fire «smuglet» med seg væske gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, enten bevisst eller ubevisst, ifølge Daily Mail.

  Undersøkelsen ble utført av Skyscanner og viser at 28 prosent av de reisende har tatt med seg væske gjennom sikkerhetskontrollen, til tross for regler som sier at du ikke kan ha med deg væske som inneholder mer enn 100 milliliter.

  1.000 mennesker deltok i undersøkelsen, hvor fire prosent innrømmet at de bevisst ignorerte væskeregelen og tok med seg væske i håndbagasjen. 42 prosent svarte at de synes dagens lovverk er for strengt, mens 18 prosent klaget på at flyplassene var inkonsekvente med å håndheve reglene.

  Makan til ekstraservice? Fikk ha med kniv på flyet

  Snart slutt på væskeforbud

  – Væskeforbudet kom som en direkte konsekvens av et planlagt terrorangrep på et fly fra London i 2006. Terroristene ble avslørt før de rakk å sprenge flere fly i luften ved hjelp av bomber laget av flytende væske, har Marit Kvarum, seniorrådgiver i Luftfartstilsynet, tidligere uttalt til DinSide.

  I august meldte Luftfartstilsynet at EU har vedtatt en ny regelverkspakke for sikkerhetskontroll, som betyr slutten på væskeforbudet.

   «Deler av pakken har til hensikt å fjerne væskeforbudet innen 2013, men inntil videre fortsetter det som i dag,» skriver Luftfartstilsynet.
  – Væskeforbudet vil i realiteten være slik som det er i dag, inntil teknologi som skiller lovlig væske fra ulovlig, er på plass, sier avdelingsdirektør for Security i Luftfartstilsynet, Jørgen Ingebrigtsen, i en pressemelding.

  Dette mener de vil være mulig å gjennomføre innen 2013.

  Enn så lenge må altså passasjerer fortsette å ha med seg forseglede taxfree-poser og væske i små kvanta gjennom sikkerhetskontrollen. Dette gjelder både i Norge og resten av Europa.

  >>> Disse flyreglene kom etter 11. september 2001

  Tar opp til 280 flasker i uka

  Selv om væskeforbudet har eksistert i fem år, tyder det på det er fortsatt er noen som ikke har fått med seg denne regelen-

  – Sikkerhetskontrollen på OSL tar mellom 25 og 40 alkoholholdige flasker hver dag. De har nok ikke fått det med seg, og tenker ikke på å få flaskene plombert i en gjennomsiktig pose, har Jo Kobro, informasjonssjef på Oslo Lufthavn, tidligere uttalt til DinSide.

  Beslagene bare på Oslo Lufthavn utgjør cirka 280 flasker i uken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer