Myter og merkverdigheter

Reiser du til Jamiaca og oppsøker steder utenfor den verste turiststrømmen, skal du være oppmerksom på en del merkverdigheter. For eksempel at jamaicanerne ikke går ut når det regner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Ulovlig gatesalg og kaos preger bybildet i Downtown Kingston.
Foto: Rilito Povea
Ulovlig gatesalg og kaos preger bybildet i Downtown Kingston.
Foto: Rilito Povea Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
No parking between these signs, står det på skiltet. Parkering av senger ser imidlertid ut til å være unntatt ...
Foto: Rilito Povea
No parking between these signs, står det på skiltet. Parkering av senger ser imidlertid ut til å være unntatt ...
Foto: Rilito Povea Vis mer

- Jeg vet ikke om det er fordi de ikke ønsker å bli våte eller om det skyldes frykt for dårlige veier – men i alle fall her i Kingston er ikke veiene noe problem, så det kan ikke være det heller. Det blir helt kaotisk her når det regner, alt stanser ved den minste antydning til regn – og det regner tross alt ganske ofte i perioder. Hvis man kommer for sent til en avtale, kan man godt bruke unnskyldningen Nei, det regnet. Den er allment akseptert, sier Povea.

Han trekker fram andre merkverdigheter i den jamaicanske samfunnet; Som busspredikanter som priser Herrens Ord på rutebussene og ønsker penger for sine velsignelser – eller jamaicanernes mistenkeliggjøring av den importerte, hodeløse saltfisken fra Norge. De tror at fiskehodet er kuttet av fordi det likner menneskehodet …

Myter

På Jamaica er det en del myter også rundt seksualitet – og for oss kan det virke ganske utrolig at man virkelig kan tro slikt i 2002. Jamaicanerne tror man blir blind av å masturbere, at menn må ha sex tidlig og med mange – ellers stivner ryggen og man får store problemer, og for å være en virkelig mann må du ha hatt gonoré minst sju ganger … Jamaicanerne har også et godt prevensjonsmiddel – det er i alle fall hva de tror:

- De tror at dersom man etter å ha hatt sex hiver kaldt vann på jentas rygg, blir hun ikke gravid, forteller Povea.

Og hvordan finner du ut om jenta er bærer av HIV-viruset? Jo, du drypper cola og lime i jentas navle, og det skal da være mulig å si om hun er smittet eller ikke.

  • Tilbake til hovedartikkelen.
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!