Mystiske forsvinninger på cruiseskip

CRUISE: 24 mennesker har forsvinnet sporløst fra cruiseskip de siste tre årene.

Washington (NTB-Reuters): 24 mennesker har forsvunnet fra cruise-skip de siste tre årene, halvparten av dem trolig etter å ha begått selvmord ved å hoppe over bord.

Det kom fram under en amerikansk kongresshøring tirsdag, der pårørende til flere av de forsvunne cruisepassasjerene fortalte sin historie.

Blant dem som forsvant var ekteparet Hue Pham (71) og Hue Tran (67), som ble sporløst vekk under et cruise i Karibia.

Sønnen Michael Pham fortalte tirsdag hvordan det gikk fire timer før mannskapet om bord i cruise-skipet alarmere den amerikanske kystvakten, og ytterligere timer før leting ble iverksatt.

Sporløst

- To amerikanske statsborgere, uten personlige eller økonomiske problemer, uten helseproblemer og lykkeligere enn noensinne, forsvant sporløst uten et noen så det, fortalte Pham under høringen om nasjonal sikkerhet og internasjonale trusler.

12 av de 24 forsvinningene som har funnet sted siden 2003, er i ettertid stemplet som selvmord. En falt over bord ved et uhell, mens de øvrige «forsvant av ukjente årsaker», opplyste en representant for de store cruise-rederiene under høringen.

Der kom det også fram at det i samme periode ble registrert 178 seksuelle overgrep om bord i cruise-skipene, rundt halvparten av dem begått av passasjerer.

Mange tragedier

Selv om 31 millioner mennesker har vært på cruise de siste tre årene, ble det anmeldt bare fire ran om bord. Mørketallene kan imidlertid være store.

Flere andre vitner fortalte også om andre tragedier om bord i cruise-skipene. Kongressrepresentantene fikk blant annet høre om den 15 år gamle Lynsey O'Brien, som falt over bord og omkom etter å ha fått servert ti drinker i skipets bar.

49 år gamle Janet Kelly fortalte hvordan hun ble neddopet av en bartender, og deretter voldtatt om bord i skipet. (©NTB)