Muren rives på Kypros

Gresk-kyprioter begynte torsdag kveld å rive deler av muren som har delt øyas hovedstad i mer enn 30 år.

President for greskkypriotene, Tassos Papadopoulos sa i Brussel torsdag kveld at greskkypriotene nå har fjernet checkpoint på sin side. De oppfordrer nå Tyrkia om å fjerne troppene fra sitt område. Ingen sivile kan krysse grensepunktet før de tyrkiske myndighetene har fjernet sin militære tilstedeværelse, skriver Reuters.

Tyrkisk-kypriotiske myndigheter lettet sine grenserestriksjoner i 2003, og har siden opprettet fem overgangssoner for besøkende fra den greske siden.

Historikk

Gresk-kypriotene ønsket union med Hellas etter en tid med britisk styre, noe tyrkisk-kypriotene ikke ønsket. I 1960 ble Kypros selvstendig republikk innenfor Samveldet. Et statskupp ble støttet av militærjuntaen i Aten, og dette førte til at Tyrkia invaderte øya i 1974 og okkuperte den nordlige delen. Området ble erklært som egen republikk i 1983, men bare Tyrkia har anerkjent dette. Den gresk-kypriotiske delen av øya sa i 2003 ja til EU. For at hele Kypros skulle komme med i EU, krevdes en viss gjenforening mellom de to delene. Tre av fire gresk-kyprioter sa i en folkeavstemning i april 2004 nei til gjenforening. 65 prosent av tyrkisk-kypriotene stemte for. Den gresk-kypriotiske delen av Kypros ble medlem av EU 1. mai 2004. (Kilde: Caplex)