Mumseslottet

BILDESPESIAL: På loftet på storgarden i Gudbrandsdalen forførte Per Gynt Huldra. I dag kan du sove og spise i Pers egen gård. Se bildene.>>> BILDESPESIAL: Gudbrandsdalens deiligste matfat>>> Slik kommer du deg dit

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Hovedhuset i Peer Gynt Gaarden. Foto: Inga Holst
Hovedhuset i Peer Gynt Gaarden. Foto: Inga Holst Vis mer


- Velkommen til gards. Her blir det ikke noe rømmegrøt og røykt laks, sier godseier Christian Mikkel Dobloug (27) på Oslo 3-dialekt.

Høyt oppe i en smellgrønn dalside ved Vinstra i Gudbrandsdalen har unggutten arvet et storgods, ja en kongsgård må vite, med 19 bygg og utsikt til høydedragene som breier seg godt utover. På denne gården skal Per Gynt, mannen som er opphavet til en skrøner og store spill, satt barn på Huldra. Og Christian Mikkel Dobloug, blåser nytt liv i historiene mens han serverer carpaccio, gravet ørret, neslesupper og saftige sevjekarameller, bare med en et lite drag av Europa.

Best i Norge, best i Europa

Det er nå fem år siden Christian Mikkel overtok gården. Gården ble reist en gang i middelalderen og tilhørte erkebiskopen i Nidaros. Etter reformasjonene ble den krongods. Men det skal ha vært funnet spor som viser at her har det bodd folk også før den tid. Etter reformasjonen bor den tyske Günther-slekten her, og det er utfra denne slekten Per kommer fra.

Christian Mikkel Dobloug resiterer Peer Gynt. Foto: Inga Holst
Christian Mikkel Dobloug resiterer Peer Gynt. Foto: Inga Holst Vis mer


- Det er ganske fantastisk å drive denne gården videre. Her er det mange tradisjoner, sier Dobloug mens han viser vei gjennom stuer og bibliotek.

Gården har siden Dobloug overtok blitt gjort om til et overnattingssted med egen gourmetrestaurant.

- Vi skal bli best i Norge, og så best i Europa, sier unggutten.

Det er et godt sted å begynne. For våningshuset hadde dyr i veggene og lekke tak.

- Det hadde stått tomt lenge. Hus er som folk, uten kontakt med folk, blir de gale. Vi har restaurert husene og forsøkt å bevare tradisjonen. Samtidig skal det være komfortabelt.

Christian Mikkel Dobloug er barnebarn av operasangeren Bjørn Talén og Cecilie Talén, som overtok gården og satte i gang restuareringsarbeid. Deretter overtok Cecilie Taléns sønn, Mikkel, i 1970 gården. Etter en lengre arvestrid over Christian Mikkel Doblougs mor, også hun navnet Cecilie, i 1998, dør hun og unge Christian Mikkel overtar.

- Det har vært tøft. Men må man så må man. Da jeg kom hit trodde bygdefolket at jeg skulle holde i fem år. Men her blir jeg, sier Mikkel og sier staut at en gutt som ham ikke lenger vil ha noe med dem der nede i byen.

At gutten har noe Per Gynt i seg?

Per Gynt

Per Gynt skal ha sitt opphav i Per Laurissen som er født på Vinstra rundt 1650. Han kunne bodd på gården, men valgte viddene og jakten. En av de mest fantastiske historiene om Per er kanskje den om da Huldra ble kjær i ham: På fest var det en jente så vakker at ingen turte å danse med henne, bortsett fra en tomsete full gutt som svingte henne rundt. Da skal Per ha sett svansen hennes og dyttet den opp under stakken hennes. Dette reddet Huldra fra den sikre død og sammen fikk de barn. Per dro stadig ut i fjellheimen for å treffe henne. Og det er i værelse på Per Gynt Gaarden at han skal ha forført henne. Christian Mikkel Dobloug forteller som et uvær. Og blander det hele opp med sagn og skrøner fra sin egen slekt. Om operasanger, fornemme fruer, strid og eventyr.

- Det er bare å putte på en femtiøring på meg, så holder jeg det gående, hehe, gliser Dobloug.

Selv er Christian Mikkels far fra Mali. Det er kanskje slik han minner om Per; han bryter med Gudbrandsdølen.

- Per Gynt var en person som var så ulik gudbrandsdølene. En gudbrandsdøl skal stå opp klokke fire og jobbe frem til midnatt. Per Gynt hadde mer i seg, han for rundt i fjellene, mener Christian Mikkel.

Christian Mikkel arbeider døgnet rundt, og har fartet rundt i oppveksten. Han er oppvokst delvis i utlandet og har studert økonomi i Lausanne i Sveits før han tok over driften.

Brenneslesuppe med løpestikke, rett fra garden. Foto: Inga Holst
Brenneslesuppe med løpestikke, rett fra garden. Foto: Inga Holst Vis mer


Mmmmm

I restuarantbygningen er det dekket opp til bords. Med seg har Dobloug fått Tor Jørgen Kramprud.

- Dette er brenneslesuppe med løpestikke, fløte og kyllingkraft. Brenneslen har jeg plukket rett her ute, sier Krampestad. - Løpestikke ga de til oksene for at de skulle bli kåte, haha.

Suppen smaker et mykt sted mellom ruccola og spinat. Så er det klart for gravet ørret - som er fra Vinstra, elgcarpaccio og et glass tørr champagne.

- Vi er opptatte av maten skal være herfra og vi bruker råvarer rett fra hagen. Men den får et kontinentalt preg, sier de to.

Så smeller de sevjekarameller og kalvedans på bordet, mens de spretter mellom komfyr og benker. Sevjekaramellene er myke som en fransk fløtekaramell, men runder av med en smak av sommerkvae og bjørk. Det er smak som samler opp Norge, men på litt finere maner.

Slik har Per Gynts gård blitt. Som et norsk folkeeventyr, men bare litt mer fornemt.

Per Gynt skrev navnet med en e. Gynt uttales opprinnelig Jynt, men med Ibsens spill fikk navnet en ekstra e, og uttalen Gynt.

>>> BILDESPESIAL: Gudbrandsdalens deiligste matfat
>>> Slik kommer du deg dit

MER OM MAT

Amor, utroskap og mat

 Foto: Inga Holst
Foto: Inga Holst Vis mer


SKRÅBLIKK: Tankene mine kan du få, men mannen og restauranten min får du aldri.

Les mer

Nam-nam

image: Mumseslottet


BILDESPESIAL: Sjokolade, hummer, champis og jordbær. Bli med til markedet hvor maten er så fersk at den spreller på tungen.

Les mer

Skinke, skinke

image: Mumseslottet


BOK: Glad i chorizo, sherry og carpaccio. Ta grunnkurs i spansk mat.

Les mer

Afternoon tea i London

image: Mumseslottet


MED KLASSE: Vi dro til London og drakk erkebritisk ettermiddagste.

Les mer

Farlig fett

 Foto: Inga HOlst
Foto: Inga HOlst Vis mer


FETT: For mye champis, confit og sukker. Middelhavsdietten handler ikke om fisk og grønnsaker, men om å leve maksimalt i fire dager.

Les mer