<strong><b>FIKSES:</strong></b> Boeing fikser fortløpende feilene på de 55 Dreamlinerene. Foto: Boeing
FIKSES: Boeing fikser fortløpende feilene på de 55 Dreamlinerene. Foto: Boeing Vis mer

Mulig problem med 55 Dreamlinere

Boeing avslører.

Publisert
Sist oppdatert

Boeing avslørte onsdag at de har oppdaget et problem med cirka 55 av sine 787 Dreamliner-fly. Skroget på disse flyene kan bli svekket hvis ikke feilen utbedres, noe Boeing nå er i gang med.

Det skriver The Sydney Morning Herald

Boeing omtaler feilen som et "shimming problem", som innebærer at mellomleggsskiver kan løsne og skli ut, noe som kan skape trøbbel for flyskrogets integritet.

Vil ikke forsinke Dreamliner-leveransene

Problemet som ble oppdaget i begynnelsen av februar, er bare det siste av flere utfordringer Boeing har hatt med Dreamlineren.

– Av alle flyene vi har bygget, har opptil 55 av dem potensial for å utvikle problemer med mellomleggsskivene, uttalte Jim Albaugh, visepresident i Boeing, under en pressesamling i Singapore.

Albaugh påpekte at feilene kunne fikses, og at de allerede er i gang med å reparere flyene. Han understrekte også at det ikke er et sikkerhets- eller flyproblem på flyene som har blitt levert, men at det er et langsiktig problem som må tas opp.

Problemet skal heller ikke påvirke årets planlagte Dreamlinernes leveranser, men det er likevel noen som vil merke det.

– Dette er noe vi kan fikse i løpet av kort tid. Det vil påvirke noen kortsiktige leveranser, men når det gjelder leveransene for resten av året, bør det ikke ha noen innvirking, uttalte visepresidenten.

59 flyselskap har bestilt Dreamliner

Innen årsskiftet er den første av Norwegians seks Dreamlinere ventet. Planen er å satse på direktefly fra Oslo til New York og Bangkok.

Tidligere i år ble det kjent at Air France-KLM har bestilt 25 nye Dreamliner-fly. Planen er at noen av de 25 nye Dreamlinerne skal erstatte noen av Air France-KLM sine gamle fly.

Det er i alt 59 flyselskaper fra hele verden som har bestilt Dreamlinere. Boeing har nå 305 bestillinger av sin 787-9 modell og ytterligere 555 eksemplarer av 787-8 modellen, noe som totalt utgjør totalt 860 ordrer.

Den første versjonen av Dreamliner, var Boeing 787-8 modellen. Det aller første flyet ble levert i september 2011 til japanske All Nippon Airways (ANA).

Kortere reisetid

Takket være Dreamlinerens hastighet vil blant annet passasjerer til New York få redusert reisetiden med cirka 20 minutter. I dag er direkteruten til SAS og Continental på cirka åtte timer.

<strong><b>SMARTE VINDU:</strong></b> Glem rullegardiner, om to år kan du dimme vinduet ditt selv. Vinduene er 65 prosent større enn dagens vinduer. Foto: Dreamliner/Norwegian
SMARTE VINDU: Glem rullegardiner, om to år kan du dimme vinduet ditt selv. Vinduene er 65 prosent større enn dagens vinduer. Foto: Dreamliner/Norwegian Vis mer


– Dreamlineren vil redusere selskapets kostnader betydelig og vil gi oss muligheten til å tilby reiser til meget gode priser, samtidig som flytypen vil være et sterkt konkurransefortrinn med tanke på drivstoffutgifter. Ikke minst er Dreamliner det mest miljøvennlige alternativet som er mulig å anskaffe, med 20 prosent mindre utslipp enn sammenlignbare flytyper, sa Kjos i mai i fjor.

Les også: Bjørn Kjos: – Kjør de gamle flyene på dynga

Du kan dimme vinduet

Dreamliner vil ha fancy utstyr, som elektronisk dimming. Glem dagens "rullegardiner", for disse vil nemlig fungere som en solbrille foran vinduet. Det er passasjerene selv som styrer mørkhetsgraden, men crewet kan overstyre dimmingen. Blant annet kan de simulere natt i fullt dagslys for å redusere jet-lag.

Og det er gode nyheter til de som elsker vindusplassen: Dreamlineren har nemlig verdens største vinduer, som er 65 prosent større enn dagens flyvinduer.

Dersom du lar deg irritere over parfyme- og alkoholstank på flyet, så kan du glede deg over at Dreamliner har et gassfiltreringssystem som skal fjerne lukt og uønsket luftforurensning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer