DinSides journalist fikk prøve seg som jagerflypilot. det kan du også. Foto: Per Ervland
DinSides journalist fikk prøve seg som jagerflypilot. det kan du også. Foto: Per ErvlandVis mer

Moro for flyfanatikerne

Er du av dem som drømte om en fremtid som pilot? Se hva du kan gjøre med det.

Nei, vi skal ikke foreslå at du legger din nåværende karriere på is og prøver å bli pilot. Du kan nemlig fore din interesse for fly på mange andre måter.

Her er våre forslag til hva du som elsker alt som har med fly å gjøre kan gjøre:

Prøv deg som jagerflypilot

Dette er den ultimate guttedrømmen for mange (eller jentedrøm, om man vil). Du kan gjøre den til virkelighet dersom du er villig til å betale litt for det. Ok, det krever et visst innhogg i kontoen, men etter alle solemerker vil det være verdt det. I hvert fall hadde DinSides utsendte sitt livs flyopplevelse da han fikk en halvtime i lufta ombord et L-29 fly. Det er Russian Warbirds of Norway som tar deg med opp i lufta fra Skien flyplass. En halvtimes tur koster 11.500 kroner. Da eer opplæring og alt utstyr inkludert. Og du får også muligheten til å styre spakene. Les om opplevelsen, se video og bilder i saken .

Føl deg fri som fuglen

En helt annen, men like mektig opplevelse er en tur med seilfly. Det er bare deg og stillheten der oppe (altså noe ganske annet enn med jagerfly). Seilfly er likevel ingen søndagssport, for det kan gå radig fort under rette forhold. Hans Kristian Krogh-Hanssen fikk oppleve en toppfart på 260 km/t da han testet seifly hos Drammen Flyklubb. Les mer om opplevelsen her: Fri som fuglen

På besøk i SAS' aller helligste - flyverkstedet på Gardermoen

På helikoptertur

En rekke selskaper arrangerer sightseeingturer med helikopter. En morsom måte å se Norge på, men det koster selvsagt en del. Du kan for eksempel se både Oslo og Oslofjorden, eller oppleve Ålesund, Trollstigen og Geiranger på en tur eller se Folgefonna fra oven.

Luftfartsmuseet i Bodø er verdt et besøk hvis du er interessert i fly. Foto: Kristin Sørdal
Luftfartsmuseet i Bodø er verdt et besøk hvis du er interessert i fly. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Flymuseet i Bodø

En mer jordnær opplevelse, men likevel. Nordlandsbyen Bodø er heldigvis ikke bare kjent for å ha en hovedgate hvor du må holde deg fast for ikke å bli tatt av vinden. For flyinteresserte er den også kjent som flybyen, stedet hvor du kan ta helt av og realisere gamle Top Gun-drømmer. Norsk Luftfartmuseum i Bodø har holdt koken siden 1994, og er delt i en sivil del og en forsvarsdel hvor du kan meske deg i spennende opplevelser om fly og luftfartens historie. Blant annet kan du se fly og helikoptere som ble brukt under andre verdenskrig, og til fly som fortsatt er i militær tjeneste i dag. De klassiske flyene er blant annet Spitfire, Mosquito og spionflyet U-2.

Er du over 12 år og 122 cm høy, kan du komme enda nærmere flygerdrømmen ved å ta en tur i flymuseets avansert Max Flight simulator. Barn over 10 år kan også være med dersom de er høye nok, men da må altså en voksen styre.

Flyhistorisk Museum Sola

Det finnes også et flymuseum på Sola. Her er over 30 historiske fly utstilt, både passasjerfly, militærfly og helikoptre. Museet har også en B-737 simulator publikum kan teste. Mer info hos Flyhistorisk Museum Sola.

Se bilder fra de norske flymuseumene her!