Moro for deg, til skade for miljøet

GOD TURISME: Turismen fører til forurensning, utbytting og til store inngrep. Nå skal Norge læres opp i god reiseskikk. Lær deg de grønne triksene.>> Bli en god turist >> Økoturismeprosjekter

Daintree Eco Lodge bruker de nærliggende fossene som utfluktsmål for sine gjester.

Foto: Daintree Eco Lodge Foto: Daintree Eco Lodge/IKKE TIL GJENBRUK Vis mer

Moro for deg, til skade for miljøet

 1. Økoturisme
 2. Vær en god turist


Visste du at ...

 • En turist i Nepal bruker 6 kilo brensel per dag. Nepal mangler brensel.
 • Et stort egyptisk hotell bruker like mye elektrisitet som 3.600 middelklassehusholdninger.
 • De karibiske cruiseskipene produserer 70.000 tonn søppel per år.
 • På Sinai bygges det ut 30.000 hotellrom i et område der lokalbefolkningen fra før ikke har vann.
 • Det er GRIP, stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk som påpeker dette. I tillegg vet vi at:

 • 15.589 dyre- og plantearter er i ferd med å utryddes, ifølge IUCN (The World Conservation Union). Dette er mellom 1.000 og 10.000 ganger så mange som det som er normalt (det vil si arter som forsvinner uten at vi mennesker er direkte eller indirekte årsak). Det er ikke bare dyr og planter som er sårbare. Også folk, samfunn og språk forsvinner.
 • Turisme er en industri i stadig vekst. Hver dag tar 75.000 flighter av over hele verden og i fjor var hele 1,8 milliarder mennesker ute og fløy, ifølge IATA (International Air Transport Association). Og veksten er stort sett negativ, også i Norge hvor rundt 3.000 arter er i ferd med å utryddes.

  Ny norsk linje

  WWF (World Wildlife Foundation), Innovasjon Norge og GRIP - stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk, jobber nå med støtte fra Nærings- og handelsdepartementet og Miljøverndepartementet, for et Norge hvor natur og vern skal gå hånd i hånd med turismen. Grunnplanken er å motivere til å drive såkalte øko- eller geoturismeprosjekter. Prosjektet går over tre år og går ut på å motivere norske reiselivsbedrifter til i større grad å tenke miljø og kultur - såvel i produktutviklingen som i markedsføringen, og utvikle standarder og merkeordninger.

  Økoturisme har siden ordet oppstod for et par decennier siden vært et ord halvveis tappet for mening. En blanding av hoteller som bruker resirkulert papir og skogsvandringer, beregnet på folk som foretrekker hampklær og linsemiddager. Det norske initiativet vil følge FNs kvalifiseringsprogram.

  Et økoturismeforetak skal nemlig ifølge FN:

 • følge strenge miljøprinsipper og sørge for at natur, kultur og miljø i minst mulig grad blir påvirket.
 • tilby naturbaserte oplevelser
 • bidra aktivt til natur- og kulturvern
 • ta hensyn til lokalkulturen
 • tjene lokalsamfunnet
 • At en bedrift eller attraksjon er naturbasert betyr ikke at den regnes som spesielt miljøvennlig. En naturbasert opplevelse er ganske enkelt et produkt tuftet på en naturopplevelse, det være seg å se en foss eller ta en tur i et naturreservat.

  Men vil ikke et nytt produkt bidra til større forfall?

  - Turisme vil aldri bli bærekraftig, sier Lone Lamark i GRIP til DinSide. Men man kan gjøre den så miljøvennlig som mulig, fortsetter hun.

  Geo, hvaforno?

  Også såkalt geoturisme skal utvikles. Denne typen turisme går ut på at et steds egenart, estetikk og kultur ivaretas eller forsterkes gjennom turismen. At det høres dyrt ut for siste ledd i turistnæringen, turisten, er ikke GRIP enig i.

  - Når en bedrift ikke sløser, sparer en også penger. Men opplevelser av høy kvalitet vil koste.

  Scandic Hotel Byporten hevder å ha spart 30 prosent på tiltak som har redusert energiforbruket. Hotellet har også markedsført sine miljøvennlige og sunne materialvalg i innredning og i det daglige forbruket.

  Til sist er det turisten som skal betale for gildet. Hvem sine penger er det departementene, Innovasjon Norge og GRIP vil ha tak i? De største økoturistmarkedene finner vi i de rike landene Tyskland, Nederland, Frankrike, USA og Sverige. Dette ifølge WTO (Verdens Tourism Organisation), som har identifisert store grupper potensielle økoturister.

  Det er hovedsaklig småskalabedriftene i de mest besøkte fjordkommunene og i Nord-Norge som er målgruppen.

  Charterturismen er miljøvennlig

  Men midt i disse økoturismetider, så er det likevel slik at den gamle charterturismen ikke er ensidig skadelig.

  - Både charterturismen og såkalt økoturisme har sine fordeler, sier miljørådgiver Gry Gaard til DinSide. Når en turismen først er etablert i et område, har charterturismen mange miljømessige fordeler. Dens spareprinsipper fører til at flyene fylles og følgelig ikke sløser med drivstoff. Dernest holder charterturismen seg på ett sted og skader ikke sårbar natur, fortsetter hun.

  Gaard peker også på at turismen kan føre til at samfunn ønsker å bevare naturen. På indonesiske Komodo-øya var den berømte komododragen nesten utryddet. De 18.000 turistene som årlig besøkte øya bidro til inntekter og følgelig et ønske om å bevare øya og naturen slik at turistene fortsetter å komme dit.

  >> Bli en god turist
  >> Økoprosjekter

  Siste sjanse for å se

  Foto: Ken Bohn/San Diego Zoo via Getty Images/All Over Press Vis mer


  SE DET: Kulturer, dyr og planter forsvinner. Her er DinSides liste over syn du bør vurdere å se før de forsvinner. Løven er på vår liste.

  Les mer

  Til Mount Everest på hjul

  Foto: sykkelekspedisjonen 2005, ikke til gjenbruk Vis mer


  EKSEDISJON: Fire karer på åtte hjul gjennom Asia. Følg truppen gjennom Tibet og til Mount Everest.

  Les mer

  Sommerens beste gjerning

  Foto: Paula Bronstein/Getty Images/All Over Press Vis mer


  NYTT: Med Kilroy-billetten følger nå en meningsfylt jobb.

  Les mer