Denne uken kom Karsten Alnæs nye reiseskildring: <i>Lisboa. Dikternes, kunstnernes og fadoens by.</I><br />
- Som forfatter ønsker jeg å peke på det uvanlige, på det som sier noe menneskelig, sier forfatteren til DinSide Reise.
Denne uken kom Karsten Alnæs nye reiseskildring: Lisboa. Dikternes, kunstnernes og fadoens by.
- Som forfatter ønsker jeg å peke på det uvanlige, på det som sier noe menneskelig, sier forfatteren til DinSide Reise.Vis mer

Mord og kjærlighet i Lisboa

Denne uken kom Alnæs ut med en ny reiseskildring. Han tar oss med på spasertur blant konger, poeter og elskende par.

- Den portugisiske kronprinsen Pedro gifter seg med den kastiljanske prinsessen Constanca i 1340. Med seg til hoffet i Lisboa har den kastiljanske prinsessen en hoffdame, Inéz de Castro. Pedro forelsker seg i Inéz, men er likevel tro mot sin hustru. Prinsessen dør etter en tid og Pedro gifter seg i all hemmelighet med Inéz og får to barn med henne. Pedros far, Kong Alfonso 4, er ikke begeistret for forholdet, og hyrer leiemordere for å ta hoffdamen av dage. Pedro blir gal av sorg, og når han overtar makten etter sin far, skjærer Pedro hjertene ut av kroppen på leiemorderne. Siden lar han henne krone til dronning selv om hun er død.

Karsten Alnæs forteller fra Portugals historie over skalldyr og lettøl på tapaskafè på Youngstorvet i Oslo. Historiene er mangslungne og ofte dramatiske.

- Den nye boken din om Lisboa er full av tragiske skjebner. Er det mange av dem i Lisboa, eller er du bare spesielt oppmerksom på dem?

- Jeg er nok spesielt opptatt av dem. Jeg er nok litt svermerisk, melankolsk og romantisk. Samtidig er jeg jo forfatter, og setter pris på en god historie, sier Alnæs til DinSide Reise.

I romanen Trollbyen tar Alnæs opp en bit portugisisk historie: - Jeg setter pris på en god historie. Portugals historie er full av dramatikk og jeg har tatt elementer herfra til bøkene mine, sier Alnæs.
I romanen Trollbyen tar Alnæs opp en bit portugisisk historie: - Jeg setter pris på en god historie. Portugals historie er full av dramatikk og jeg har tatt elementer herfra til bøkene mine, sier Alnæs. Vis mer

Slentrende

I fjor ga Alnæs ut Barcelona. Et katalansk fyrverkeri på Aschehoug forlag. Denne uken kom Lisboa. Dikternes, kunstnernes og fadoens by på samme forlag. I denne boken slentrer Alnæs i forfatterne Fernando Pessoas og José Saramagos fotspor. Han tar turen innom barer for et glass portvin eller cafè com leite. Han dumper på regnfulle dager innom familiesjapper som byr på bacalao og fado, den følelsesladde portugisiske folkesangen. Hånd i hånd går historie, litteratur, kunst og folkelige anekdoter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Slentremetoden er påfallende – er dette arbeidsmetoden din i storbyen?

- Ja, jeg slentrer. Tar med det jeg selv synes er viktig. I boken har jeg utelatt de store turistattraksjonene. Jeg har ikke med noen ting fra EXPO-utstillingen fra 1998 eller fra badestedene. Turistattraksjonene har også noe å formidle, men disse alene blir for flatt.

Forfatteren mener det er viktig å fortelle om det som er annerledes. Han trekker frem forfatterrollen.

- Som forfatter trekker jeg frem det som er annerledes, og det som formidler noe menneskelig.

Med Alnæs som guide

Flere forlag gir nå ut reiseskildringer hvor journalister og kulturpersonligheter viser vei. Samtidig har reiser hvor de samme menneskene følger sporene til andre store kunstnere, blitt stort; Tordis Ørjasæter viser Sigrid Undsets Roma. Museumsdirektør ved Karen Blixen-museet, Marianne Wirenfeldt Asmussen, viser vei i Blixens Kenya. Alnæs føyer seg inn i denne rekken. I tillegg til å skrive reiseskildringer, arbeider han som guide for Temareiser Fredrikstad AS, i byene han skriver om.

- Denne typen reise har blitt stort. Jeg tror folk etter hvert søker etter å komme utenfor allfarvei. På turene til Lisboa og Barcelona vil jeg at folk skal få kjenne på atmosfæren, ta på veggene så å si, og oppleve noe som er spesielt.

Fado betyr skjebne:
- Fadosangerinnen Maria Severas liv var dramatisk. Hun ble drept i et slagsmål med en annen kvinne. Etter sigende handlet det om en mann. Den dag i dag bærer fadosangerinnene et sort sjal er det for å uttrykke sorg over Maria Severa som bare ble 26 år gammel, forteller Karsten Alnæs.
Fado betyr skjebne:
- Fadosangerinnen Maria Severas liv var dramatisk. Hun ble drept i et slagsmål med en annen kvinne. Etter sigende handlet det om en mann. Den dag i dag bærer fadosangerinnene et sort sjal er det for å uttrykke sorg over Maria Severa som bare ble 26 år gammel, forteller Karsten Alnæs. Vis mer

Familiebånd

Hva er det med Barcelona og Lisboa som trekker? Hvorfor ikke Berlin eller Wien?

- Min interesse for Barcelona startet allerede på syttitallet. Den gang slo Franco ned på alt katalansk. Språket var forbudt. Jeg identifiserte meg med katalanerne. Senere på åttitallet fikk jeg flere forfattervenner der, og har skrevet der i perioder. Men mye av min interesse for disse byene har med Norges bånd til den iberiske halvøy å gjøre. Familien min er fra Kristiansund, og herfra ble det drevet utstrakt handelsvirksomhet med Barcelona og Lisboa. Men jeg har nok en fasinasjon for den iberiske halvøy, sier forfatteren.

- Barcelona er de tre monstrenes - Antonio Gaudi, Joan Miró og Pablo Picasso – by. Lisboa er poetenes by, summerer Alnæs opp.

Men Alnæs har faktisk skrevet om andre byer. I Sabina fra 1994 forteller han fra Wien.

- Alle byer har sin stemning, sin farge, sier Alnæs.

Kelneren denne dagen viser seg å være portugisisk. I det han serverer oppdager han den nyutgitte boken som ligger på bordet. Han spør om å få låne den.

- Er du fra Lisboa, spør Alnæs kelneren på portugisisk.

- Nei, jeg er fra Algarve, svarer han og kommer trekkende med en gul stensil. Det er et bilde av en fado-gruppe som kommer til Norge. Kelneren sier han skal spørre gruppen om å spille på kafeen.

- Å, det må jeg få med meg, sier Alnæs.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.