Monsun, tyfon og tornado!

Når herjer været som verst, og hva er de enkelte områders særtegn?

Orkanens øye sett fra fly.
Foto: US Air Force Photo Foto: US Air Force Photo
Orkanens øye sett fra fly.
Foto: US Air Force Photo Foto: US Air Force Photo Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De færreste anser storm og høljeregn som godt ferievær. Dessverre herjes verden regelmessig av fryktelige vinder og voldsomme regnvær. Heldigvis foregår dette stort sett på de samme tidene hvert år, noe som gjør det lettere å planlegge.

Våte drømmer i Asia

Reiser du i Asia er monsun et viktig stikkord. Hele det vestlige stillehavsområdet preges av denne værtypen som dominerer sommermånedene. I det indiske hav preger monsunen det nordøstlige området fra desember til april, og det sørvestlige området fra juni til oktober. Fuktige vinder blåser fra havet og inn over land, og slipper fra seg til dels enorme mengder nedbør. Høy luftfuktighet kombinert med sommervarme, kan gjøre ferien din til en meget ubehagelig opplevelse. Flere steder fører nedbørsmengdene til flomproblemer.

Fra mai til desember er det tyfontid i Øst- og Sør-Øst Asia, og disse tropiske syklonene kan forårsake store ødeleggelser. Rundt det Indiske Hav herjer stormene i mai/juni og oktober/november i nord, og i januar/februar i sør.

Nord-Amerikanske tips

Nord-Amerika byr på klima som ligner det vi er vant til fra Europa. Enkelte deler av USA herjes hvert år av tornadoer. 70 prosent av disse slår til mellom mars og juni, aller flest i mai. Oklahoma City er den byen som oftest er truffet av tornadoer: Hele 30 ganger siden 1925. Tornadoer kan dukke opp når som helst på dagen, men dannes helst på ettermiddagen. De beveger seg som regel fra sørvest til nordøst. Tornadoer herjer aller mest på Nord-Amerikas sentrale slettelandskap, øst for Rocky Mountains og vest for Appalache-fjellene. Tornadoer kan også forekomme på andre kontinenter.

På USAs østkyst er sommeren het og vinteren gjerne bitende kald. På vestkysten er temperaturene jevnere året rundt.

Unngå Karibisk kaos

I Karibia er det stort sett trivelige temperaturer året rundt. Det blir sjelden uutholdelig varmt, og sjelden for kaldt. Men en viktig klimafaktor bør styre ditt valg av reisetidspunkt. Området preges nemlig hvert år av sterke vinder og kraftige regn: Fra juni til november er det orkansesong, og vil du være på den sikre siden venter du til ut desember. Orkanene dannes utenfor Afrika og kommer over Atlanteren mot Karibia.

På Mexicos Stillehavsside dannes det også orkaner som kan ramme hele Mexico og Sentral-Amerika fra juni til oktober.

Sørlige halvkule

Vinter er sommer og omvendt. Det vet du selvsagt. Ser du på en globus vil du oppdage at det ikke er så store landområder på den sydlige som den nordlige halvkulen. Det er med andre ord færre landområder i sør som sliter med tilsvarende kalde vintrer som vi for eksempel har i Norden, Russland, og Canada. Drømmer du om Australia, er de nordlige delene vel så gode å besøke i månedene mai til august, selv om det da er "vinter" down under. Argentina og Chile ligger aller lengst syd av fastlandsområder før du kommer til Antarktis. Her er vinteren både kald og våt.

Europa er ikke et nøtteskall

Europa kjenner vi selvsagt best. Vi vet sånn cirka når været er kaldt, og når vi kan forvente varme. Det kan være greit å vite at sommerlige temperaturer melder seg rundt Middelhavet allerede tidlig i mars for den som er heldig med reisetidspunktet. Tidlig på våren er flere av våre velkjente sommerreisemål i Europa på sitt aller frodigste.

Husk også at spesielt steder i det indre middelhavsområdet kan rammes av svært heftige varmebølger midt på sommeren. I Tyrkia og på Kypros for eksempel, kan du risikere både førti og nærmere femti grader i juli og august. Reiser du hit på denne tiden, bør du sikre deg et hotell med klimaanlegg.

Les også om huskereglene for værsonene. Gode nettsider om vær kan du finne her.