Kongekrabben, den nye Julius?<br />
<br />
<i>Foto: Erik Joachimsen</i><br />
 Foto: Polaria
Kongekrabben, den nye Julius?

Foto: Erik Joachimsen
Foto: PolariaVis mer

Monsterkrabber til opplevelsessenter

NYTT: Fem fete kongekrabber skal trekke turister til Tromsø. Opplevelsessenteret håper på "Julius-effekt." Av: Jan Morten Bjørnbakk/NTB

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): I tillegg til å være en pest og en plage vest for Nordkapp og en gullkantet ressurs i Øst-Finnmark, skal nå kongekrabben presenteres for mer enn 100.000 turister i Tromsø.

Opplevelsessenteret Polaria har hentet inn fem halvvoksne hannkrabber som skal fete seg opp til monsterstørrelse i den nyinnvidde krabbetanken.

- Nå har vi endelig sjansen til å presentere velvoksne krabber for publikum. Vi håper at disse eksemplarene vil vokse til 10-12 kilo i løpet av noen år, sier akvariesjef Espen Rafter ved Polaria.

Julius-effekt

Den nye krabbetanken ble nylig innviet og vil forhåpentlig trekker flere besøkende til senteret. I fjor besøkte mer enn 106.000 publikummere opplevelsessenteret. Daglig leder Erik Joachimsen tror krabbene kan være med å drive besøket opp.

- Vi tror på en «Julius-effekt» når vi endelig kan presentere store kongekrabber i full størrelse ved Polaria. Denne krabben er så stor og spesiell og etter hvert myteomspunnen at mange vil se den, sier Joachimsen til NTB.KONGEKRABBEN: En plage vest for Nordkapp, men en ressurs for opplevelsessenteret Polaria i Tromsø.
Foto: Erik Joachimsen
 Foto: Erik Joachimsen


KONGEKRABBEN:
En plage vest for Nordkapp, men en ressurs for opplevelsessenteret Polaria i Tromsø.
Foto: Erik Joachimsen
Foto: Erik Joachimsen Vis mer


Tromsø-funn

Et ekstra poeng er vårens meldinger om flere kongekrabbefunn i Tromsø-området. Krabbeforskerne trodde først at de sto overfor en naturlig utbredelse av kongekrabbe så langt sør som til Tromsø.

- Det er fullt mulig at den for egen maskin kan ha nådd Tromsø-området. Men nå har vi fått høre rykter om at den visstnok ikke er kommet for egen maskin hit. De samme ryktene vil ha det til at noen har kastet levende krabbe over bord etter mislykkede forsøk på å selge dem. Det er alvorlig og en ren kriminell handling, sier Jan Sundet, som er Norges fremste ekspert for kongekrabbe.

Han synes det er på tide at kongekrabben fremmes som turistattraksjon, men understreker at det også ligger alvor bak utbredelsen av den spektakulære krabben.

- Kongekrabben er en introdusert art som ikke hører hjemme i økosystemet i Barentshavet. Jeg har tillit til at Polaria også får fram dette poenget når de presenterer kongekrabben for skuelystne turister sier Sundet til NTB.

Gevinst

Han regner det også som en ekstragevinst for forskerne at atskillige tusener nordmenn får førstehånds kjennskap til hvordan kongekrabben ser ut og ter seg.

- Etter å ha sett krabben i Polaria vil atskillig flere være i stand til å skille kongekrabben fra stor trollkrabbe. Vi får årlig mange meldinger om folk som mener å ha sett kongekrabbe på helt nye steder. Svært ofte viser det seg å være trollkrabbe, sier Sundet. (©NTB)

Info

Navn: Polaria
Adresse: Hjalmar Johansens gate 12, Tromsø
Tlf. 77 75 01 00
Billett. 80 og 40 kroner for henholdsvis voksne og barn. Hønnør- og studentbillett koster heholdsvis 65 og 55 kroner. Familebillett koster 190 kroner.
Nett: Polaria

Mer reisestoff

BILDESPESIAL: Rafting i Lofoten
Geirangerfjorden: Maks nasjonalromantikk
BILDESPESIAL: Vilt og vakker på Finnmarksvidda
Dette koster fornøyelsesferien
Spa med royal utsikt
Splitter nytt norsk badeland