Monkey-business i Singapore

De blodige ritualene under feiringen av ape-gudens fødselsdag skal hedre gudens tapre innsats for å redde buddhistiske skrifter under Tang-dynastiet.

En av ape-gudens tilbedere.
Foto: Whatsgoingon.com
En av ape-gudens tilbedere.
Foto: Whatsgoingon.com Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hvert eneste år den 2. oktober stelles det i stand høytidelige festligheter til ære for den skattede ape-guden som kurerer syke og trøster de håpløse. I følge nettstedet Whatsonwhen.com er dette en fest du aldri kommer til å glemme.

Pisker med kniver

Singapore har en sammensatt befolkning. Kinesere, malaysiere og indere lever sammen her. Ape-gudens fødselsdag er en kinesisk tradisjon som i tillegg til den rene hyllesten, også er ment å bringe lykke til alle som deltar på festen. Ape-guden er den høyest skattede blant mange kinesiske guder. Denne religiøse skikkelsen skal etter sigende være så populær blant kineserne i Singapore at nybakte foreldre ber ham være gudfar for sine barn. Dette i følge nettstedet Whatsgoingon.com

Spesielt religiøse mennesker – ubesudlet av materielt begjær – spiller en viktig rolle som ape-gudens medier under høytidelighetene. Mediene setter etter sigende seg selv i transe, og spidder kinnene og tunga, og pisker armer og bein med kniver. Ritualene skal demonstrere medienes forpliktelse, og på samme tid også minne om ape-gudens bestrebelser for å redde buddhistiske skatter under Tang-dynastiet. Mediene skriver med blod som blekk, gode ønsker på lapper, og deler dem ut til tilskuerne.

Strengt

Apegudens fødselsdag er likevel ikke bare en blodig affære. Kinesisk opera i gatene og fyrverkeri er sentrale elementer. Det gjeveste er likevel opptoget i gatene rundt ape-gudens tempel. Her bæres en tom trone av tilhengerne. Den blir ristet som om den er gjennomsyret av ape-gudens ånd. I rekke bak følger mediene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du delta i hyllesten av ape-guden skal du vite at tildekking av skuldre, armer og bein er påkrevet. Vær også oppmerksom på at Singapore slår hardt ned på alle typer kriminalitet. Narkotikakriminalitet kan i verste fall føre til dødsstraff.

  • Lær mer om de sammensatte tradisjonene i Singapore på Festivals of Singapore Museum (tlf.: + 65 275 0388)

  • Turistkontoret i Singapore, Tourism Court, 1 Orchard Spring Lane, Singapore 247729, tlf.: + 65 736 6622.
  • Hvor er Singapore?
  • Ut på tur?

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.