Monaco-Ville

Vi kjører inn i et fjell, tar heisen opp – og vips befinner vi oss på gateplan i byen Monaco-Ville.

Smug i gamlebyen i Monaco-Ville.
Smug i gamlebyen i Monaco-Ville. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Fyrstepalasset.
Fyrstepalasset. Vis mer

Vi ankommer Monaco i buss. En fotoboks sjekker registreringsnummeret for å se om vi hører hjemme i Monaco eller om vi er turister. Bussen sluses inn i fjellet hvor vi parkerer.

Stuet sammen som sild i tønne med en mengde turister og utallige barneskoleklasser på tur, bringes vi til oven i en heis. En siste rulletrapp opp, og vi befinner oss plutselig på gateplan i bydelen Monaco-Ville, rett ved det oceanografiske museet. For den som er interessert i å dra opplevelsen fra heisen videre, kan museet være vel verdt et besøk – her finner du blant annet akvarium med fisk fra hele verden.

Spioner på kjendiser

Utenfor det oceanografiske museet det trangt om plassen. Reiselederne vifter i luften med det de måtte ha for hånden for å få hordene av turister til å følge på. Stimen beveger seg oppover Avenue Saint Martin, forbi de beskjedne husene til prinsessene Caroline og Stephanie. En politimann holder vakt ved husene, og vi får vite at det er fordi prinsesse Caroline er hjemme.

Anstendig påkledning kreves

Der Avenue Saint Martin møter Santa Barbara Promenade kommer vi til katedralen og et utkikkspunkt hvor du må sloss med drøssevis av turister for å nyte utsikten. Katedralen er bygget i hvit stein fra den franske byen la Turbie ikke langt fra Monaco – og fra den italienske byen Brescia. De første steinene ble lagt i 1875, og katedralen ble innviet i 1884. Den er bygget over en annen kirke, Church of Saint Nicholas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du ønsker å gå inn i kirken, bør du være anstendig kledd. Fyrster som har hersket over Monaco er begravd i katedralen, og det samme er Fyrstinne Grace av Monaco som døde tragisk i en bilulykke i åsene ved Monaco i 1982. Det er nesten sørgelig å se at turismen har inntatt selv katedralen.

Suvenirer på rekke og rad

Fra katedralen går turen inn gjennom de trange gatene i den gamle delen av Monaco-Ville. Dette kunne vært svært hyggelig, men det er dessverre altfor tydelig at turismen er en av de viktigste inntektskildene til landet. Så langt øyet kan se er det suvenirer, suvenirer, suvenirer. Det som kunne vært et hyggelig strøk av Monaco, er i stedet like glorete som resten av fyrstedømmet.

Fyrstepalasset

Fyrstepalasset er et must for alle som besøker Monaco, og det får du føle på kroppen; det kryr av turister på plassen foran palasset. Politiet er til stede også her – i likhet med overalt i Monaco. Fyrstedømmet er faktisk et av de tryggeste stedene du kan ferdes, med en politimann per 60. innbygger – og overvåkningskameraer overalt.

Klokken 11:55 hver dag kan du bivåne vaktskifte utenfor palasset, og dersom du besøker Monaco-Ville sommerstid, har du muligheten til å se hvordan palasset ser ut fra innsiden.

Fra fyrstepalasset går turen til Monte Carlo, hvor det er vulgært mye penger i omløp.