Moderne pilegrimsferd til Eilat

Her har pilegrimer i årtusener krysset hverandres spor og slappet av noen dager rundt leirbålet i fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Eilat og ørkenområdet rundt sydspissen av Israel helt der nede mot Rødehavet, har historiske røtter, også i bibelen, som et knute- og møtepunkt for reisende.

Fred i tre dager

På hebraisk sier man "shalom" når man hilser på hverandre. Det betyr fred. I tre dager. Vanligvis blir ikke beduiner mer enn tre dager på ett sted. Og på ekte beduinvis har det hersket fred mellom menneskene de få dagene de har vært sammen før de har tuslet videre, hver til sitt.

Denne vennlige ånden mellom fremmede har fortsatt i Eilat helt til nå, også utover de tre dagene.

Isolert oase

Byen ligger som en enslig oase ved Rødehavet, forholdsvis isolert fra resten av Israel av Negev-ørkenen, med Jordan og Egypt som nærmeste naboer og Saudi Arabia et steinkast unna. Byens isolasjon er også det som virker så tiltrekkende på ferierende israelitter men også, siden første europeiske charterfly i januar 1975, en voksende horde av charterturister. Alle med en felles tanke i hodet - fred og sol, i hvert fall for noen dager.

Uroen preger også Eilat

De siste månedene har riktignok hordene av moderne pilgrimer skrumpet noe inn etter at nyhetene stadig melder om steinkastende palestinske ungdommer som skytes av "triggerhappy" israelske soldater.

Israelittene i Eilat setter sikkerheten til turistene i høysetet. Militære kontrollposter langs gatene, metalldetektorer i butikkinngangene og bevæpnede politifolk og militære i gatene er det synlige beviset på at turistene skal beskyttes på sin pilgrimsferd til solen.

Solen skinner trofast over Rødehavet, men vi opplevde faktisk regn under vårt opphold. Vil du vite hva du kan gjøre hvor i Eilat? Sjekk våre utetips og andre praktiske opplysninger.