Moderne huleboere

I Tyrkias innland ligger Kappadokia, hvor innbyggerne gjennom århundrene har gravd seg ut hjem og kirker inne i klippene.

Publisert
Sist oppdatert
Kapell i klippene. <I>Foto: Dag Yngve Dahle</I>
Kapell i klippene. Foto: Dag Yngve Dahle Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tyrkia trekker turister som aldri før, men det er først og fremst langs kysten vi klumper oss sammen for å suge inn solstråler og salte bad. Det skal imidlertid ikke store innsatsen til for å oppleve noen av landets unike kulturskatter. Vi kan nevne Efesos, en av de største og best bevarte byene fra antikken, vakre Istanbul med moskeer, palasser og Hagia Sofia, eller naturunderet Pamukkale med sine kritthvite dryppsteinformasjoner nedetter fjellsidene. Og selvsagt må vi ta med det merkelige landskapet i Tyrkias nord-østlige deler, Kappadokia, dit vi legger ferden i denne bildespesialen.

Moderne huleboere

- Det er en fascinerende opplevelse å se disse hulene, selv om en blasert, moderne turist nok vil finne steder som Machu Picchu og Tikal mer imponerende, mener mannen bak bildene i denne artikkelen, Dag Yngve Dahle.

Hus i klippene

Kappadokia ligger omkring 150 kilometer sør-øst for Ankara. Selv om regionen kan virke øde med sine merkelige, tørre fjellformasjoner, er dette faktisk et ytterst fruktbart område som har vært befolket i uminnelige tider. Flere daler i Kappadokia har samlinger av de merkelige kjegleformede klippeformasjonene som har gjort området til en attraksjon. Mennesker har gjennom århundrene tatt bo i fjellet. Utgravde hulrom i de underlige klippene har blitt boliger og kirker. Området har mer enn tusen klippekirker som kan dateres tilbake til nesten 2.000 år siden og frem til 1.200-tallet. Noen av bolighulene er fortsatt bebodd, og markene rundt blir fortsatt gjødslet med møkk fra dueslagene som er gravd inn i klippesidene.

Klippeformasjonene har gjort Kappadokia til en av Tyrkias store turistattraksjoner. <I>Foto: Dag Yngve Dahle</I>
Klippeformasjonene har gjort Kappadokia til en av Tyrkias store turistattraksjoner. Foto: Dag Yngve Dahle Vis mer

Kjegleformasjonene stammer fra det som opprinnelig var 100 til 150 meter tykke lag med vulkansk aske. Asken har herdet til en myk stein som kalles tufa. Gjennom årtusenene har mye av den myke steinen blitt vasket bort av regnvann og elver, men noen kjegler står igjen, beskyttet av store, hardere steinslag på toppen.

Steder å se

De mest kjente områdene ligger mellom veiene som knytter Nevsehir, Avanos og Ürgüp sammen. I denne regionen finnes de fleste kjeglene. Her finner du klippekirkene i Göreme Friluftsmuseum med en unik samling av fresker. Her ligger også Zelve-klosteret, et kompleks med kirker og boenheter. Mange klippebyggverk ligger utenfor museet, men kan likevel besøkes.

- Du trenger flere timer for å få med deg museet skikkelig. Her kryr det av turister som velter ut av bussene sine, så du får ikke ha stedet for deg selv. Museet er velholdt og rent, og har noe informasjon på engelsk plassert ute ved hulene, forteller Dahle. Han råder besøkende til drikke mye vann, ta med solbriller og lyse klær. Det kan bli veldig hett å gå rundt her.

Startsted

Kø for attraksjonene i Göreme Friluftsmuseum. <I>Foto: Dag Yngve Dahle</I>
Kø for attraksjonene i Göreme Friluftsmuseum. Foto: Dag Yngve Dahle Vis mer

Nevsehir, er en grei by å ha som utgangspunkt for å utforske området, det samme er Ürgüp. Det går organiserte turer til Kappadokia fra flere av de store turistområdene i Tyrkia. Kortest blir avstanden om du oppholder deg i de østlige områdene på landets sydkyst.

- Nevsehir er en søvnig, liten by som holdes våken av turistene. Det er lite å se i selve byen, men spaserturer i åsene omkring anbefales, spesielt for å få med solnedgangen, tipser Dahle.

Syd for dette området ligger undergrunnsbyene Derinkuyu og Kaymakli, som du også bør få med deg.

 • Se bildene fra Kappadokia
 • Bli huleboer du også

  Det finnes flere kategorier hoteller blant klippebyggverkene. Her er steder du kan prøve deg som huleboer.

 • Lenke til Cappadocia museum hotel

 • Lenke til hotellet Ürgüp Evi

 • Lenke til hotellet Gamirasu

 • Lenke til hotelletYunak Evleri
 • Reisehjelp hos DinSide

 • Finn billige charterturer i restplassoversikten
 • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter
 • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger i Reiseguiden
 • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer