Mobiltelefon i fly – null risiko?

Sist uke fikk den amerikanske Kongressen høre at det ikke finnes bevis for at mobiltelefoner utgjør en risiko for flysikkerheten. Burde det nå være tillatt å bruke mobiltelefoner om bord i fly?

- Nei, bruk av mobiltelefoner er forbudt om bord i fly. Inntil vi kan motbevise risikoen ved bruk av mobiltelefon ser vi ingen grunn til at regelverket skal endres, sier informasjonssjef i Luftfartstilsynet, Robert Haast

Personsøker er lov, laptop er også lov, men radio og mobiltelefon er altså strengt forbudt. Hvorfor?

Du kan få egen seng, TV og videospill om bord på fly, men mobiltelefon er forbudt! Vis mer

- Ved bruk av mobiltelefon under flygninger risikerer man at utstyr som navigasjon og kommunikasjon kan bli påvirket og forstyrret, forklarer Haast. Forbudet gjelder for øvrig helt til flyet har landet og varsel om sikkerhetsbelte har blitt fjernet.

Ikke bevis for risiko

Høringen i den amerikanske Kongressen konkluderte da også med at selv om det ikke finnes faktiske bevis for at mobiltelefoner utgjør en risiko for flysikkerheten, bør forbudet overholdes da potensialet for risiko heller ikke kan motbevises.

Mobiltelefon i fly – null risiko?

  1. Dette kan du bruke!

Noe av grunnlaget bak undersøkelsen er imidlertid mistanken om at flyselskapene ønsker å beholde forbudet for å høste inntekter av flyets egne ’in-flight’ telefoner.

- Vi ser på situasjonen fortløpende, men så lenge risikoen ved bruk av mobiltelefon ikke kan motbevises velger vi å holde oss på den sikre siden, sier informasjonskonsulent i SAS, Trine Løvberg. SAS har for øvrig deaktivert sine ’in-flight’ telefoner fordi svært få har benyttet seg av tilbudet.

Farten for stor for telefonen uansett

Forbud eller ikke, med dagens mobilteknologi vil det være svært vanskelig å nyttegjøre seg av mobilen i luften.

- Per i dag vil det som oftest ikke være mulig å bruke mobiltelefonen i lufta fordi telefonen vil få inn signaler fra flere bakkestasjoner samtidig, sier assisterende informasjonssjef i Telenor Mobil, Esben Tumann Johnsen. Brukeren vil kun oppleve støy, samtidig som mobilnettet generellt vil bli svært belastet.

Forbud skaper irritasjon

Etter alkohol rangeres forbudet mot bruk av mobiltelefon som den fremste årsaken til at det oppstår bråk og klammeri i luften. Er du forvirret over hva som er lov og hva som ikke er lov å bruke om bord i fly? Vi har laget en oversikt over reglene.

Reis billig?

Sjekk vår oppdaterte restplassoversikt for de aller siste og billigste reisetilbudene. Lurer du på hva andre mener om ditt reisemål? Les reisebrev og vurderinger i Din Reiseguide. Er du en dreven hobbyfotograf eller kanskje flink til å skrive reisebrev? Ikke gå glipp av DinSide Reise sine sommerkonkurranser.