Mobilen din kan få temperatursjokk

... og det dekkes ikke av garantien.

KJENNER DU DEG IGJEN? Du skal bare ut en kjapp tur, men glemmer at det er flere minusgrader ute. Deretter løper du inn i varmen .... Foto: Per Ervland
KJENNER DU DEG IGJEN? Du skal bare ut en kjapp tur, men glemmer at det er flere minusgrader ute. Deretter løper du inn i varmen .... Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du husker gjerne å ta på deg varme klær og sko før du skal ut i kulden. Men tar du godt nok vare på mobilen din?

Telefonen kjøles fort ned når den er ute i minusgrader, men i motsetning til deg takler den overgangen fra et kaldt sted til et varmt sted svært dårlig. Da oppstår det nemlig kondens i mobilen, noe som ofte er begynnelsen på slutten for mobilens del.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i Danmark advarer nå mot å utsette elektronikken for store temperaturforskjeller, et ekstra stort problem vinterstid og når man er på ferie. Temperaturforskjellene kan nemlig gi økt risiko for fuktskader, ifølge Politiken.dk

Og tro ikke at du får ny telefon dersom den har blitt rammet av dette problemet. Fukt- og kondensskader dekkes ikke av verken garanti eller reklamasjonsrett.

Les også: Hvorfor må mobilen skrus av på flyet?

Tar telefonen når det regner

Men er det en måte du kan unngå disse problemene?


– Pass på at telefonen ikke ligger inntil kroppen ved stor fysisk aktivitet. Pass også på at telefonen ikke kommer fra minus 20 og rett inn i pluss 25. Generelt er det bra å la være å søle væske på telefonen, sier Erik Sandsmark, national account manager i Sony Ericsson, til DinSide.

På tross av alle advarsler om at fukt ødelegger, hevder Sandsmark at det likevel er mange som snakker i mobiltelefon når det regner kraftig.

– Folk er generelt mye mindre forsiktige med mobiltelefonene sine enn de er med kameraer, radioer og lignende, påpeker han.

>>> Rådyr iPhone-reparasjon

Vestlendinger er verst

Det er faktisk noen som er mer plaget av væskeskader enn andre.

– Væskeskader avhenger veldig av hvor i landet du bor og hvordan du bruker telefonen. Vi merker godt at det har vært veldig dårlig vær på Vestlandet i det siste, sier Terje Torkildsen, konsernsjef i Deltaservice, til DinSide.

Men ifølge Torkildsen er det ikke mer væskeskader om vinteren enn om sommeren.

– Det er ikke noe forskjell på årstidene. Om sommeren er det jo sjø, man blir våt, og ting og tang. Jeg er selv en ivrig skigåer og synes at det er utrolig at mange av mobilene fortsatt virker, forteller konsernsjefen.

Nylig så han en skigåer, som hadde hatt mobilen i lomma. Etter skituren i 14 minusgrader satte vedkommende seg inn i en varm bil. Men mobilen virket likevel - enn så lenge ...

>>> Nytter det å klage på mobilforsikring?

Folk glemmer lett

Det er ikke bare temperaturforskjellene ute og inne du må tenke på. Du bør for eksempel unngå å ringe rett etter at du har dusjet.

– Du har antakelig dråper med vann i øret, og så legger du mobilen inn til øret ... Folk glemmer så fort. Væskeskader kommer ikke den dagen du utsetter den for fukt. Ofte kommer skaden gradvis, og da har du både glemt og fortrengt hvordan du behandlet mobilen den dagen, forklarer Torkildsen.

Fukt og væskeskader kan være vanskelig for et vanlig øye å oppdage, men Deltaservice ser det med en gang de åpner telefonen.

Det finnes ulike måter å måle fukt på, men alle mobiltelefoner har en indikator på innsiden som viser fuktutslag. Det kan være en hvit teipbit på batteriet som blir rød når skaden først er skjedd, eller det kan være som på iPhone der innsiden på både hodetelefonutgangen og ladeporten blir rød hvis telefonen er væskeskadet.

Tips til den uforsiktige:

Ooops ... Har skaden alt skjedd? Dette gjør du dersom elektronikken din har blitt utsatt for fukt, ifølge forbrug.dk

  • Slå av produktet øyeblikkelig
  • Fjern batteriet og andre løsdeler - for eksempel kameralinsen
  • Legg delene på en varm radiator, slik at vannet kan renne ut og fordampe
I denne artikkelen ser du hva som skiller iPhone-forsikringene fra Apples garanti for iPhone.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!