Mobilbøter

SURE PENGER: Det kan koste dyrt å snakke i mobiltelefonen mens du kjører. Her er bøtesatsene i 28 land.>> Mobilbøter i 28 land

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Den tyske bilinteresseorganisasjonen ADAC (norske NAFs moderorganisasjon) har sjekket bøteprisene for bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring. Det er etterhvert forbudt i ganske mange land, og Norge er det landet med de største bøtene, blant de 28 på listen. Men også i Belgia, Nederland og Portugal har de bøter som kan gjøre et ganske surt og uønsket innhugg i feriekassen.

>> Mobilbøter i 28 land

Legg merke til at det også i Tyrkia er forbudt å snakke i håndholdt mobiltelefon og kjøre bil samtidig, men det offentliggjøres ingen bøtesatser - dermed er ikke Tyrkia med på listen. I Sverige er det på den annen side ikke noe forbud mot bruk av håndholdt mobiltelefon i bil, men du kan forvente deg represalier fra forsikringsselskapene dersom du blir innblandet i en ulykke eller du skaper trafikkfarlige situasjoner mens du telefonerer uten håndfrisett under kjøring.

Merk også at det kan være forskjeller i lovtekstene om bruk av mobiltelefon i bil. Mens det i noen land er lovlig med bruk av portabelt håndfrisett, er det for eksempel i Spania kun tillatt å snakke i mobiltelefon under kjøring, dersom du har et integrert håndfrisystem i bilen.

Mer om bilferie på DinSide Reise:

LEIEBIL: Se opp for skrap!
Europas beste campingplasser
BILDESPESIAL: Camping fra 42.000 til 4,7 mill.
FORSIKRING: Bilferie - unngå fellene