Mistet passet? Det er ikke sikkert du får et nytt

Mister du passet mange ganger, kan politet si nei til å gi deg nytt pass.

PASS PÅ: Roter du bort flere pass i løpet av en tiårsperiode, kan det føre til sanksjoner fra politiet. Foto: KRISTIN SØRDAL
PASS PÅ: Roter du bort flere pass i løpet av en tiårsperiode, kan det føre til sanksjoner fra politiet. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trenger du nytt pass fordi du har rotet bort passet ditt - igjen? Kanskje var du ikke klar over dette, men politiet kan faktisk si nei til å gi deg nytt pass.

Husk også at du ikke kan «fikse» på et ødelagt pass.

Politiet kan nekte deg nytt pass

På politiets nettsider står det, svart på hvitt, følgende beskjed: «Dersom du har mistet pass flere ganger, kan det medføre at du ikke får utstedt pass.»

Men er det faktisk tilfellet - kan politiet virkelig nekte deg nytt pass? Ja, bekrefter politidirektoratet.

- Dette er hjemlet i passloven som slår fast at pass kan nektes dersom passet ikke oppbevares betryggende av passinnehaveren. Reglene er fastsatt for å motvirke at pass kommer på avveie, forteller Steinar Talgø, seksjonssjef i Politidirektoratet til Dinside.

Begrunnelsen er blant annet fare for misbruk i kriminell virksomhet. Men når blir du regnet som såpass slurvete med passet, at du kommer i politiets søkelys?

LES OGSÅ: Du trenger visum til dette populære ferielandet

Når kan politiet si nei til nytt pass?

Har du mistet passet ditt noen gang?

(Avsluttet)
Aldri(86%) 9131
Ja, én gang(11%) 1152
Ja, flere ganger(3%) 362
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Steinar Tagø forteller at ved flere tap av pass vil hvert enkelt tilfelle vurderes konkret.

- I utgangspunktet vil du etter å ha mistet to pass innenfor en tiårsperiode, uten å ha en tilfredsstillende forklaring på tap om pass, bli varslet om at ytterligere tap kan medføre vurdering av sanksjoner, forteller Talgø.

Sanksjonene kan være begrenset gyldighetstid for nytt pass, eventuelt at du blir nektet pass.

- Ved tre tapsmeldinger innenfor en tiårsperiode vurderes det om vilkårene for passnektelse er tilstede, eventuelt om gyldighetstiden for nytt pass bør begrenses, sier Talgø.

LES OGSÅ: Derfor trenger du pass på reiser til Schengen

Behov for nødpass?

TRENGER DU NØDPASS? Da skal behovet være prekært. De siste årene er politiet blitt strengere med å utstede nødpass. Foto: NTB SCANPIX
TRENGER DU NØDPASS? Da skal behovet være prekært. De siste årene er politiet blitt strengere med å utstede nødpass. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Har du rotet bort passet før en ferie, er det også her blitt vanskeligere å få utstedt nødpass fra Politiet.

For noen år tilbake strammet de nemlig inn på reglene. Nå skal nødpass kun utstedes i helt nødvendige situasjoner.

Også her vil slurv med tidligere nødpass påvirke om du får utstedt et nytt nødpass.

«Vanligvis får du ikke midlertidig pass hvis du i løpet av de siste fem årene har fått utstedt midlertidig pass to ganger. Det samme gjelder hvis du tidligere har mistet midlertidig pass eller latt være å levere det til politiet, passmyndigheten eller grensekontrollen etter avsluttet reise» skriver politiet på sine nettsider.

Hva med bankkortet?

Som kjent er det identifikasjon også på mange norske bankkort. Men er bankene like strenge som politiet, om du roter bort bankkortet i tide og utide?

MISTET BANKKORT: I utgangspunktet er det ikke like strengt om du mister bankkortet flere ganger, som om du mister passet.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MISTET BANKKORT: I utgangspunktet er det ikke like strengt om du mister bankkortet flere ganger, som om du mister passet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ifølge DNB har de i utgangspunktet ikke noen begrensninger dersom en kunde mister bankkortet flere ganger.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1, sier til Dinside at SpareBank 1 ikke har noen rutine for karantene eller lignende ved mange mistede kort.

- Når banken ser at det stadig bestilles nye kort, blir det foretatt en individuell vurdering om det skal gis nytt kort eller ikke, sier Gundersen.

Han sier videre at kunden får nytt kort, også om hun skulle være uheldig å miste det gjentatte ganger. Da vil man eventuelt se på kundeforholdet om det er mistanke om misbruk.

LES OGSÅ: Slik unngår du ID-tyveri

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer