Mister vettet - og pengene

Sommeren er rett rundt hjørnet, og solen lokker på uteløver og begersvingere. Men pass på, drikker du for mye, kan det bli dyrt!

Den siste uken har vi fått en forsmak på hva som forhåpentligvis venter oss i månedene fremover - sol og varme! I den anledning drar vi frem nytteartikkelen som forteller deg hvor det koster mest å gå på en smell.

Bøter for urinering, flaskeknusing, offentlig begersvinging og andre ulovlige handlinger kan bli femsifrede for den som synder og blir tatt for det. Oslo seiler opp som den soleklart dyreste byen for fylletabber, foran Tønsberg. Da har vi regnet det totale beløpet på alle satsene.

>>Se hva FYLLETABBENE kan koste deg

Tønsberg har de to høyeste enkeltsatsene med bøter på 10.000 kroner. Dette gjelder for å hindre offentlig tjenestemann, og for ordensforstyrrelse i beruset tilstand.

- Det er riktig at vi har høye bøter i Tønsberg, men i de tilfellene hvor det har blitt gitt bøter i 14.000-kronersklassen, er det ikke en enkelt forseelse som ligger bak, sier politimester Marie Benedicte Bjørnland.

Personene det gjelder har da ofte pådratt seg flere forseelser i en og samme omgang. Et slikt eksempel kan være å urinere ute, for så å nekte å oppgi personalia til politiet.

Billigst slipper du unna slike forseelser i Bodø og Bergen. Men merk at alle satser er minstesatser.

Blir det for moro, kan det også bli dyrt.
Blir det for moro, kan det også bli dyrt. Vis mer


Nulltoleranse

Mister vettet - og pengene

  1. Hva koster fylletabbene?


I Drammen praktiseres nulltoleranse med henhold til lovbrudd, og politiet slår fort og hardt ned på alle former for bråk på byen. Dessuten går det an å bli brakt inn uten å egentlig ha gjort noe galt.

- Blir man så full at man ikke kan ta vare på seg selv, lar vi vedkommede sove over i fyllearresten. Dette kommer ikke frem på noe rulleblad ettersom man ikke gjort noe straffbart ved å være full. Straffen kommer vel når man dukker opp hjemme godt ut på ettermiddag dagen etter, forteller Dag Ebbestad, politioverbetjent ved Drammen Politikammer.

Ebbestad forteller at de i utganspunktet ikke tar kontakt med pårørende i slike tilfeller. Ettersom man har plikt til å ivareta den enkeltes integritet, har man ikke lov til å informere om enkeltpersoner overfor noen. Ikke en gang til nærmeste familie.

>>Se hva FYLLETABBENE kan koste deg

Forskjell på helg og uke

Politiførstebetjent, Stig Gaustad ved Sentrum politistasjon i Oslo, forteller at det i hovedstaden brukes en såkalt differensiering av uka. Det vil si at de hever satsene i helgene, for å prøve å få partyløvene til å holde seg litt ekstra i skinnet.

- Vi har en helgedifferensiering i Oslo fra fredag klokken 18 til søndag klokken 10. Dette er rett og slett fordi vi ser at det er en høyere frekvens av lovbrudd i helgene relatert til fyll, og dette vil vi få bukt med, sier Gaustad.

Litt av den samme konsekvensen har de tatt i Tønsberg om sommeren, hvor bøtene har fått de fleste til å skjelve buksene. Fortellinger om skyhøye bøter for de minste forseelser i den populære feriebyen florerer.

Elva er billigst i Trondheim

Urinering på offentlig sted kan bli en kostbar toalettur. Foto: Mona Kolstad
Urinering på offentlig sted kan bli en kostbar toalettur. Foto: Mona Kolstad Vis mer


Ett av de mest kuriøse målene for bøtenivåer finner vi i Trondheim. Der har de tatt utgangspunkt i Nidelva for å avgjøre hvor det er er dyrest og billigst å få tissebot.

- Vi har satt elva som mål for hvor det er billigst å tisse. Her starter bøtene på 3.500 kroner, mens de øker jo nærmere bysentrumet du kommer, sier Harald Moholt ved politihuset i Trondheim

Moholt har ikke merket at urinering ute er noe stort problem der i Trondheim by, men det forekommer som alle andre steder.

- Står du i en folkemengde og gjør ditt fornødne er det klart at boten vil bli høy, men vi har ikke hatt de store problemene her oppe når det kommer til dette, avslutter han.

>> HVOR er fylletabbene dyrest?

Artikkelen ble første gang publisert i november 2006.