Minnestund i dagevis

En tippoldemor er død. Familien møtes for å ta farvel. Fem dager i strekk.

Sorgen inkluderer dager med ritualer og markering. Foto: Sindre Storvoll Vis mer
Brenning av "gull" som veiskatt på ferden. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


I et lite hvitmalt lokale i Chinatown i Melaka står et alter med et innrammet bilde av en gammel dame. På veggen bak henger svære veggtepper med en siste hilsen i kinesiske symboler. Madam Lngan ble 90 år. Det ringes i noen bjeller. De tjuefem menneskene i rommet tar oppstilling. Oldebarn bakerst, så barnebarn og til slutt barn med ektefeller. Slekta er samlet i sorg. Fem generasjoner. For fem dager på rad. Dette er dag to.

>> Ser flere bilder fra begravelsesseremonien

Veien til visdom

- Dette er en kinesisk tradisjon i Malaysia, spesielt for kristne, sier
broren Ingan.

Siden han er på samme nivå som søsteren, deltar han ikke i ritualet. Alle de andre står barbeinte på gulvet uniformerte i hvite t-skjorter og sorte bukser. De eldste mennene har stråhatter og staver i hendene, mens kvinnene har stråhetter. Hele følget har små tøystykker festet til høyre skulder med knappenål, hvis farge viser relasjon til den avdøde. En munk i gul drakt, innleid for anledningen, setter i å messe.

- Dette kalles veien til visdom. Han ber om at ånden må få et fredelig liv i den andre
verden, sier Ingan.

Samlet hele tiden

Ved et bord sender en mann monotone toner ut av en traktformet fløyte. Munken bruker melodien som takt for bønnekvedet. Alt foregår mens gruppen beveger seg på kryss og tvers inne i det hvite rommet. Dette gjøres flere ganger om dagen, og familien er samlet hele tiden og deler alle måltider så lenge sørgingen pågår. Noen har kommet helt fra Singapore.

- Å få fri fra jobb er ikke noe problem, sier Ingan.
- Selv for fem dager?
- Nei. Barna bestemmer sørgetiden, og noen holder det gående i ni, svarer Ingan stille.

Stille for å ikke forstyrre ritualene. Svakt fordi han også er i sorg. Den gamle mannen med kort, grått hår og beige skjorte, trekker pusten dypt.

- Vi tar dette steg for steg, hvisker han og sipper i et glass vann.

Francies Lie og kona foran alteret. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Road tax

Etter et vin-rituale, setter familien seg ned på gulvet. En gammel kjele blir tent og satt foran Francies Lie, den eldste sønnen. Ark for ark brenner han en bunke gule papirer.

- Gull for reisen til helvete og andre steder. Som en ”road tax” til hvor enn du
måtte reise, klargjør Ingan.

Messingen stilner. Familiemedlemmene legger rekvisittene fra seg. Tre kvarter har gått siden bjellen ringte. På gata utenfor, går livet sin vante gang. Flere fotgjengere, syklister og enkelte biler har sust forbi under hele seansen. Noen skotter inn.

- Å lukke dørene kan vi ikke gjøre, sier Ingan.
- Hvorfor ikke?
- Tradisjon, svarer broren.

Les også:

  • Skatter i helvete
  • Historiske Melaka
  • Se bilder fra Melaka og papirproduktene