REISEVANT: Liv Reidun Brakstad har lange opphold bak seg i Brasil, USA, Australia, India og i flere afrikanske land.
REISEVANT: Liv Reidun Brakstad har lange opphold bak seg i Brasil, USA, Australia, India og i flere afrikanske land.Vis mer

Miniskjørt i Marrakech?

Det finnes ingen steder det er farlig for jenter. Steder som er farlige er skumle også for menn. Dette mener globetrotteren Liv Reidun Brakstad.

Billedkunstneren Liv Reidun Brakstad (57) har i sitt arbeid reist jorden rundt, og tidvis også alene. Hun har sterke meninger om jenter som reiser alene:

- Det finnes ingen steder som er farlige for kvinner. De områdene som er preget av stor sosial nød er farlige for alle, ikke bare kvinner, mener Brakstad.

Billedkunstneren mener at de turistene og jentene som havner i trøbbel, har laget det selv.

- Går du inn i slummen i Sør-Afrikas storbyer iført flashy smykker og dyre klær, eller slenger rundt med usunne typer, får du det bråket du ber om.

Piercing i navlen

Brakstad mener også at muslimske land er utmerkede reisemål for kvinner som reiser alene. Hun har selv reist alene i Nord-Afrika

- Hvor ofte hører du om jenter som har blitt voldtatt i Marokko? Du hører om langt flere voldtekter på Gran Canaria. Straffen for å kveste turister i muslimske land, er så stor at de færreste vil sette seg i en slik situasjon.

Hun peker også på at hver enkelt jente selv har ansvaret for reiseopplevelsen.

- Legger du deg toppløs på stranda i et land hvor nakenhet ikke er like alminnelig som hjemme, blir du omringet av fem hundre menn. Går du med miniskjørt og piercing i navlen, følger folk etter deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Den reisevante billedkunstneren er også opptatt av at folk bør utvise respekt for tradisjonene i de landene de besøker, og at det er bedre at jenter heller ikler seg noen digre skjorter og lange skjørt når de besøker land hvor frilynt nakenhet ikke er alminnelig.

- Dessuten får du ikke hudkreft om du går med mer klær, ler Brakstad.

Med kjolen bak frem

- Det kan alltid skje ulykker, men det kan like godt skje hjemme.

Brakstad ble selv under et lengre opphold på Zanzibar utenfor Tanzania, skadet under innbrudd og ran i huset hun leide på øya. I ettertid viste det seg at det var utleieren selv som stod bak overfallet i huset som fant sted på natten. Det har ikke skremt henne fra å reise langt alene.

- Det var like mye min egen skyld. Jeg følte at noe var i gjære, men valgte å overse magefølelsen til fordel for å velge å tro godt om dem jeg leide av. I ettertid ser jeg at det beste en gjør når en som kvinne reiser alene, er å følge nettopp magefølelsen.

Hun sier også til DinSide at ranet og overfalt blir du også i Norge.

- Men får jeg velge vil jeg heller dø blant noen hellig kyr i India fremfor å ende på sykehjem i Groruddalen med naboens gebiss og kjolen bak frem, slår hun gapskrattende fast.

Flere av DinSides kvinnelige lesere har besøkt Nord-Afrika. Hva de mener om det å reise alene i dette området, finner du i denne artikkelen.