Minimetropolen Århus

Bli med tilbake i tiden, røyk vannpipe, spis økologisk, gå på skattejakt i rare butikker og sjekk ut kul kunst. Det skal mye til for at du kjeder deg i Århus.


Det går ikke alltid an å forklare hva som fenger når du faller for en by. Det er noe med atmosfæren, stemningen og din oppfatning av hvordan det er å bo der.

I Århus er det nok godt å bo. Inntrykket etter et par dager i byen er at det er en metropol i miniformat. Her er folk og liv, kafeer og restauranter, museer og musikk. Og 40.000 studenter, som naturligvis setter sitt preg på byen.

Her er noen smakebiter fra våre opplevelser:

I Den Gamle By treffer du skuespillere som forteller hvordan de levde før i tiden.
I Den Gamle By treffer du skuespillere som forteller hvordan de levde før i tiden. Vis mer


Tilbake til gamle dager

Det er som å hoppe tilbake et par hundre år tilbake i tiden. Foran oss ligger den smale brosteinsgaten flankert av gamle bindingsverkhus. Vi titter inn i det lille rutevinduet i huset til høyre, og ser en mann ligge og snorke på den korte og smale tresengen. Ellers er rommet sparsommelig møblert med en kommode, en krakk og noe av den sovende smedens verktøy.

I nabohuset titter en kone med skaut ut av døren og inviterer oss inn. Fru Lyng byr oss rugbrød med fett tilsatt salt og urter, som ble brukt som erstatning for smør før i tiden. Inne i kjøkkenet står piken og lager mat.

Vi er i Den Gamle By i Århus, et levende museum som kan sammenlignes med Folkemuseet i Oslo. Her er det samlet til sammen 75 gamle hus fra hele Danmark, og museet er bygget som en liten by med torv, en elv, bakeri, kro, landhandel, staller og et apotek, for å nevne noe.

I bakeriet får vi kjøpt kaker, i apoteket står remediene på rekke og rad i krukkehyllene, og inne i stallen står to godmodige hester og knasker høy. Det er lov til å gå inn i de fleste husene for å se hvordan danskene levde og bodde før i tiden. Inne hos skredderen ligger deler av en dress på sybordet. I nabohuset bor tydeligvis en rik familie. Her er det plysjsofa, persiske tepper, blondegardiner og mahognymøbler. Den nylig gjenoppførte bygningen Elischous Boliger lå i sin tid like over gaten for huset eventyrforfatteren H. C. Andersen vokste opp i.

Den Gamle By åpnet allerede 1914 etter initiativ fra lærer og oversetter Peter Holm. Frem til 1945, da han gikk av som direktør i museet, klarte Holm å redde rundt 50 historiske hus, og gjenreise dem inne på museumsområdet. I dag er Den Gamle By en av Danmarks beste attraksjoner, med fem stjerner, en utmerkelse bare Tivoli og Legoland også har fått. Du kan bare ikke besøke Århus uten å dra til Den Gamle By.

Fakta:
Hvor: Den Gamle By ligger fem minutter å gå fra Århus shoppingsentrum, nærmere bestemt i Viborgvej 2.
Pris: Vanlig pris er 80 kroner, men 50 kroner i lavsesongen 1. jan-18. mars.
Mer info: Den Gamle By

"Boy" er fascinerende og litt ekkel.
"Boy" er fascinerende og litt ekkel.
Vis mer


Er det noen kunst?

Vi hadde sett et glimt av ham fra utsiden av museet, eller rettere sagt sett den gigantiske ryggen hans gjennom det enorme glassvinduet. Nå sto vi i inngangsetasjen på ARoS, Århus Kunstmuseum, og kunne titte ned i det mørkebrune håret på det enorme hodet hans. "Boy" er nok det mest kjente kunstverket på ARoS, selv om mange av maleriene og installasjonene ellers i det 17.000 kvadratmeter store museet er mer verdt. Men det skal litt til å ikke legge merke til og la seg fascinere av den fem meter høye skulpturen i glassfiber. "Boy" fikk sitt permanente hjem i Århus da ARoS åpnet dørene våren 2004. Det er den australske kunstneren Ron Mueck som har skapt ham, og skulpturen har tidligere stått i Millennium Dome i London.

Boy er en av hovedattraksjonene, men ARoS har mange godbiter for kunstinteresserte. Fordelt på de ni etasjene finnes kunst fra 1770-årene og frem til i dag. Den flotte bygningen er tegnet av arkitektene Schmidt, Hammer og Lassen, de samme tre som står bak biblioteket Den Sorte Diamant i København.

Fakta:
Hvor: Aros Allé 2
Pris: Vanlig pris er 70 kroner, men det kan koste mer når det er spesialutstillinger. Barn under 16 år kommer inn gratis i følge med voksne.
Mer info: ARoS

For å vite mer om ARoS, les artikkelen Oh boy!

>>Flere severdigheter i Århus

Skikkelige magadrag må til for å få fart på vannpipen.
Skikkelige magadrag må til for å få fart på vannpipen. Vis mer


Opp i røyk

Ris Ras Filliongongong er populær blant Århus' studenter. Det skjønner vi med en gang vi kommer inn døra. Den litt bohemske kaféen er røykfylt og mørk, med gamle loppissofaer og et rikholdig utvalg av ølsorter. Ved de forskjellige sofagruppene sitter studentene og prater, leser eller flørter. Vi legger straks merke til en litt snodig fyr som sitter alene med en øl i det ene hjørnet. Han har på seg en gammeldags dress, og sitter og skriver i en notatbok, mens han røyker sigaretter med munnstykke. Vi tipper hans store forbilde er Oscar Wilde. Det ser i hvert fall ut som om han imiterer Wildes dekadente bohemstil. Vi gjetter videre at han studerer litteratur eller filosofi, og at han drømmer om å skrive bok. Det er vel antagelig det han holder på med akkurat nå.

På et annet bord ser vi et par som sitter og røyker vannpipe. Snart står det en på bordet vårt, også. Det kostet vel rundt 80 kroner for en pipe, og bartenderen viser hvordan det skal gjøres. Røykerne i gjengen tester ut. Det smaker visst eple og godteri, og det krever skikkelige magadrag for å få sving på røyken. Et par hosteanfall og så har man draget, hvis det går an å si det slik. Ikke aner vi hva som egentlig er oppe i en slik pipe, men fnisenivået stiger i likhet med røyken fra vannpipen. Pipen varer i godt og vel en halvtime før det er slutt. Det er omtrent samtidig som resten av studentene tømmer ølglassene og forsvinner hjem til hyblene sine. De skal jo tross alt opp og lese litt i morgen også.

>>Uteliv i Århus

I bruktbutikken Den Gang kan du finne flotte skatter.
I bruktbutikken Den Gang kan du finne flotte skatter. Vis mer


Spennende småbutikker

De smale og brosteinsbelagte gatene som utgjør Latinerkvarteret utgjør det perfekte shoppingområdet for den som liker å jakte på pussige ting i småbutikker. Her finner du danske designklær, italienske sko, krimskrams, barneleker og smykker. Inne i en bakgård finner vi bruktbutikken Den Gang. Her kan du gå på skattejakt og finne en gammel sixpence, en skinnjakke, en underkjole med blondekant, eller et par høyhælede gullsko.

Litt lenger borte i gaten ligger Box de Lux, der du finner esker og kurver du kan oppbevare ditt nyervervede bruktplagg. Butikken er selvfølgelig mer enn bokser og kurver. Her finner du alt mulig rart av stæsj til huset. Og visstnok er det hit deltagerne i Danmarks oppussingsprogram løper når de skal pynte opp boligene.

Fakta:
Hvor: Graven 24 i Latinerkvarteret. (Den Gang ligger i bakgården.)
Mer info: Den Gang og Box de Lux

>>Mer shopping i Århus

På Emmerys går det i økologisk. Foto: Visit Århus
På Emmerys går det i økologisk. Foto: Visit Århus Vis mer


Økologisk nytelse

Det er stinn brakke inne på Emmerys Kolonial rundt lunsjtider. Her får du brød, kaker, lunsjmat og vin - alt økologisk. Danskene er mye mer opptatte av økologisk mat enn oss, og når stedet er så hyggelig og maten så god som her, er det ikke så rart at Emmerys foretrekkes av studenter og andre som trenger litt påfyll mellom slagene. Emmerys er en kjede som finnes også andre steder i Danmark, men det er bare i butikken i Guldsmedgade i Århus, og i Hellerup som har restaurant. Det er nemlig den kjente kokken Per Brun som startet Emmerys. Han gir også ut flotte kokebøker du får kjøpt i butikkene.

På bordet kommer surdeigsbrød med hummus og gresskarchutney, deretter stekt fisk med poteter, spinat og sitron. Veldig godt, og veldig sunt. Faktisk litt for sunt. Den skjevheten rettes opp ved å kjøpe to sjokolademuffins i kakedisken etterpå ... Trenger tross alt litt karbohydratenergi når man tråkker rundt i en minimetropol hele dagen, ikke sant?

Fakta:
Hvor: Guldsmedgade 24-26
Mer info: Emmerys

>>Kaféer og restauranter i Århus

>>Overnatting i Århus

>>BILDER fra Århus

Slik kommer du deg til Århus

  • British Airways har direkteruter fra Oslo til Århus.
  • SAS Braathens flyr til Århus via København.
  • Mer om Århus: Visit Århus