Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOXVis mer

Mindre strenge væskeregler fra april 2011

EU vil la deg beholde taxfreeflaskene når du mellomlander.

Det er nesten så vi ikke husker de glade dager da vi bare kunne stappe håndbagasjen full av sjampoflasker, hårspray, linsevann og barberskum uten å tenke noe videre på det. I over fire år har vi måttet pakke om toalettsakene i små desilitersbeholdere, og passet på å drikke opp colaen før vi skulle gjennom sikkerhetskontrollen.

Men nå er EU i gang med å se på hvordan væskerestriksjonene etterhvert kan fjernes. Målet er å kunne ta i bruk skannere som kan analysere væskeinnhold innen 2013. Les mer om denne teknologien i denne artikkelen.

Allerede i april

Allerede i april vil flypassasjerer merke en endring i reglene, skriver Telegraph.co.uk. Passasjerer som mellomlander fra destinasjoner utenfor EU, vil ikke lenger bli fratatt væskeholdige varer kjøpt i taxfreebutikken på avreiseflyplassen.

Fritt frem for taxfreegaver

Det betyr at om du kjøper en flaske cachaça, den kjente brasilianske romen, på flyplassen i Rio de Janeiro, vil du ikke bli fratatt den når du mellomlander i Paris på vei hjem til Norge. Det samme gjelder om du finner din yndlingsparfyme på flyplassen i Singapore. Du vil ikke bli fratatt denne når du bytter fly i London. Forutsetningen er at produktene ligger i en forseglet taxfreepose, og du kan vise sikkerhetskontrollørene en kvittering for kjøpet.

Merk deg altså at dette bare gjelder produkter som er kjøpt i butikk etter sikkerhetskontroll.