<b>REDD FOR Å TREKKE PUSTEN DYPT?</b> Luften i flykabinen er sannsynligvis bedre enn sitt rykte. Foto: Colourbox.com
REDD FOR Å TREKKE PUSTEN DYPT? Luften i flykabinen er sannsynligvis bedre enn sitt rykte. Foto: Colourbox.comVis mer

Mindre smittefare enn du tror

- Det er større risiko for smitte på t-banen enn på flyet, mener ekspert.

Selv om de fleste kan legge igjen svineinfluensahysteriet i 2009, betyr ikke det at ikke mange engster seg for smittefare på fly.

- Det er en smitterisiko i tettpakkede omgivelser som man finner på kollektivtransport, men du er langt mindre utsatt i et fly enn i for eksempel en t-banevogn, på grunn av ventilasjonssystemet i flyet. Det sier Dr. Mark Gendreau, flymedisinsk ekspert ved Lahey Clinic, Bulington, Massachusetts i USA, til Condé Nast Traveler.

At du ikke skal engste deg for mye, bekreftes av flylege Andrea Berz hos Lommelegen.

- Generelt må det sies at smitterisikoen for passasjerer om bord på et fly ikke er veldig høy. Dette pga. et effektivt luftfiltersystem (HEPA-filter), den lave luftfuktigheten (reduserer overlevelsesdyktigheten av virus og bakterier) samt det faktum at de fleste passasjerer forblir sittende under en flyreise. De som blir smittet av luftveissykdommer er som regel de passasjerene som sitter nærmest den syke personen, skriver Berz i et innlegg fra 2007.

Her er grunner til at du skal skru ned flyluft-bekymringene ett par hakk:

  • Moderne fly renser luften med HEPA-filter som fjerner både bakterier og partikler som virus bruker til transport.
  • Luften i kabinen sirkuleres og renses inntil 20 ganger i timen. Oftere enn du kan regne med på kontoret for eksempel.
  • Kabinluften får kontinuerlig tilførsel av luft utenfra, så det er ren gjenbruk over hele flyturen.
  • Du deler ikke lufting med hele kabinen - ventilasjonssystemet er delt inn i seksjoner som dekker inntil syv seterekker.
På bakken er imidlertid sirkulasjonen i flyet langt dårligere. Dessuten er flyluften tørr, noe som over tid gjør slimhinnene mer mottakelige for luftbåren smitte, selv om det også reduserer muligheten for at bakterier og virus skal overleve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Piloter med krav om mer forskning på luftkvalitet om bord

Her blir du smittet

Du bør kanskje ha mer fokus på hva du tar på om bord, enn hva du puster inn. Foto: colourbox.com
Du bør kanskje ha mer fokus på hva du tar på om bord, enn hva du puster inn. Foto: colourbox.com Vis mer


Blir du syk etter flyreisen, har du mest sannsynlig fått i deg smitte via overflater som WC-dører, knapper, armlener og ikke minst spisebrettet.

- Når jeg flyr er jeg opptatt av å rense ting som bordet foran meg med et alkoholbasert middel, sier Dr. Gendreau.

Spisebrettet på setet foran deg er en fornøyelsespark for bakterier, som for eksempel de meticillinresistente Staphylococcus aureus – som altså er resistente mot antibiotikaene man vanligvis bruker for å ta knekken på dem.

Les også: Slik vasker du hendene korrekt

Avstand hjelper

Selv om luften om bord nok er bedre enn sitt rykte, finnes flere dokumenterte eksempler på langt mer ubehagelige smittefølger blant flyreisende enn forkjølelse og influensa:

Din melding:

Tror du at du har blitt smittet om bord på fly? (Avsluttet)
Nei, ikke som jeg vet om(72%)
Ja, det er jeg ganske sikker på(18%)
Har blitt syk etter reiser, men tror jeg ble smittet et annet sted(10%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hjernehinnebetennelse ble registrert med 21 rapporterte tilfeller av smitte ombord på fly i perioden 1991 og 2001. I 1994 ble minst seks personer smittet med tuberkulose av en kvinnelig passasjer på en flyvning fra Chicago til Honolulu. Smitten nådde passasjerer inntil to rader unna kilden. 22 av 120 passasjerer på en flyvning fra Hongkong til Beijing pådro seg SARS-smitte i 2003, på tross av at noen satt inntil fem seterader unna smittekilden.

Les også: Lege anbefaler munnbind om du reiser mye

Blir du plassert ved siden av noen som virker syk? Du kan alltids spørre om det er mulig å flytte seg - du trenger jo ikke utsette deg for smittefare dersom det kan unngås.

Utvikler bedre luftkvalitet

Moderne fly har hatt fokus på forbedring av luftkvaliteten. Boeings mye omtalte Dreamliner, som etter siste opplysninger bør komme i trafikk før neste årsskifte, skryter av luftkvaliteten om bord. Kabinluften skal være bedre og renere takket være avansert luftfiltrering og høyt lufttrykk. Mens luften i flykabinen vanligvis er presset ned til et trykk på 8000 fot, vil trykket ombord Dreamliner være 6000 fot, noe som gjør at åtte prosent mer oksygen blir tatt opp i blodet enn i vanlige flykabiner. Luften skal også være fuktigere enn i dagens fly.

Samme virkemidler vil også Airbus ta ibruk i A350, som ligger litt lenger frem i tid.

Disse virkemidlene kan redusere sjansen for at passasjerer får hodepine, blir svimle eller trøtte.

I Storbritannia testes nå en patentert teknologi, med navnet non-thermal plasma. Dette er en form for filtrering som kan eliminere både bakterier, partikler, virus og lukt. Altså en forbedring i forhold til dagens HEPA-filtre.

Les mer om Dreamliner, og se bilder her