Geirangerfjorden er finere uten skipsrøyken hengene. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge
Geirangerfjorden er finere uten skipsrøyken hengene. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon NorgeVis mer

Mindre cruiserøyk i Geiranger

Geiranger/Molde (NTB-Kjell Herskedal): Miljøverndepartementet ber Statens forurensningstilsyn (SFT) vurdere hjemmelen for å slippe færre skip inn til Geiranger samtidig.

Årsaken er forurensningssituasjonen i turistbygda. Geirangerfjorden kom i sommer inn på UNESCOs verdensarvliste, og er Norges nest største anløpssted for cruisebåter.

Forurensningen fra cruisebåtene bekymrer, men SFT har allerede fastslått at utslippene av nitrogendioksid (NO2) neppe overskrider dagens grenser.

Geirangers reiselivssjef mener derimot at det bør gjøres en innsats for å fjerne verstingene blant cruiseskipene.

Skipsrøyk

SFT vurderer utslippene slik at de ikke er farlige for natur/økosystemene i fjordlandskapet. Derimot kan røyken fra turistskipene til tider være ubehagelig å puste i, og er dessuten ikke noe vakkert syn når den legger seg i fjorden og langsmed fjellene.

Departementet mener at noe kan gjøres for å redusere dette problemet, og har bedt SFT gå nærmere inn på to tiltak. Det ene er færre samtidige anløp. Det andre er krav til oppankringsposisjon.

Reiselivssjef i Geiranger, Geir Gjærde, er noe forundret over dette. Problemet er jo ikke antallet skip, men at noen skip forurenser mer enn andre, sier han.

Tre-fire skip

Gjerde påpeker at det kan ligge tre-fire moderne turistskip i Geiranger samtidig, uten at de forurenser på noen synlig eller luktbar måte i det hele tatt.

- Og så kan vi få besøk av en av verstingene som sender opp sur røyk så det kjennes og synes, sier Gjærde til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjærde mener derfor at arbeidet bør konsentreres om å luke vekk verstingene.

- Noen skip forurenser mye fordi de bruker billig og dårlig bunkersolje. Andre, moderne skip har gassturbiner som forurenser lite. Slik sett arbeider tiden for oss. Men å begrense antallet skip samtidig er bare tull, fordi det ikke er antallet som er problemet, sier Gjærde.

Til sommeren er det foreløpig innmeldt 139 anløp av cruiseskip til Geiranger.