Min sommerby: Stavanger

Stavanger trekker folk på grunn av naturen, kulturen og ikke minst for bylivet. Det er alltid folk ute i Stavanger, sier Mia Gundersen Leliënhof.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strandvolley-
ballturneringer, en blå promenade og en avslappet bypark kjennetegner Norges oljehovedstad.

Stavanger er omgitt av øyer og verver besøkende på grunn av komplette naturopplevelser, fra skjærgårder man kan plaske i til fjellplatå det kan forkynnes fra.

Selv om byen i 1853 fikk landets første avholdsforening, er det i dag en rekke tilbud for de som vil kombinere døgnets siste timer ute på byen med sko til å danse i og glass til å skåle med.

Kulturhovedstad

Mia Gundersen Leliënhof er glad i hjembyen Stavanger. Foto: Nama
Mia Gundersen Leliënhof er glad i hjembyen Stavanger. Foto: Nama Vis mer


Et initiativrikt og handlekraftig kulturliv har gitt byen status som europeisk kulturhovedstad i 2008 sammen med Liverpool. Det var derfor svært nærliggende å spørre en av Norges mest energiske entertainere om sommerbyen Stavanger. Siddis Mia Gundersen Leliënhof har en CV full av sang- og skuespilleropptredener, fra TV-serier til kabaret.

Hva er det beste med Stavanger om sommeren?
- Det må helt klart vært det yrende livet. Stavanger er en fantastisk by, og klarer virkelig rollen som sommerby, med all aktiviteten langs kaia, sier Gundersen Leliënhof.

Hun setter også pris på mangfoldet med utelivet, både når det gjelder alder og type folk.

- Og fordelen med Stavanger by er at alt ligger så tett. Man kan gå fra den ene til den andre uten at man går seg i hjel, forteller hun.

Hva er dine beste sommertips?
Gundersen Leliënhof er opptatt av å komme seg ut, som siddiser flest. Velg selv om det er for å spise eller for å oppleve kystlinjen.

- Rogalendingen er veldig vennlige og livsnytende, sier hun til DinSide.

Hellestø-stranden utover Jæren er en sommerlig innertier.

- Å gå lange turer langs strendene er en opplevelse man må få med seg. Her kommer ikke så mange mennesker, og på fine sommerdager er det selvsagt flott å få badet litt.

Har du tilgang på båt, eller kan tenke deg et fjordcruise, er det å komme seg innover fjorden sterkt anbefalt.

- Naturopplevelsen ved å kjøre dertil er stor, med alle øyene som ligger ut forbi byen. Kom deg inn til Utstein kloster, hvor dun også kan spise en bedre middag ved hotellet i nærheten.

Utstein Kloster er Norges eneste bevarte middelalderkloster. Det drives i dag som museum, konferansested, selskapslokaler og konsertarena. Klosteret kan også nås med bil via undervannstunnel.

Hvor skal man drikke utepilsen/-drinken?
En av Norges få divaer har et mangfold med forslag til både mat og drikke.

- Det åpner ting hele veien. Stavanger har alt du kan tenke deg av fantastisk mat, blant
annet indisk og thailandsk.

Et par kombinerte restaurant- og barkonsepter trekkes frem som gode eksempler. Craig’s kjøkken og bar på grunn av matopplevelsen med spennende ingredienser, mens Tango bar og kjøkken er et trendy samlingspunkt. Holmen bar i Victoria Hotel har gode drinker og salsaaften på torsdager. Er det rølp som står på programmet, er Beverly stedet å besøk.

- Der er en nedslitt fotballplass med sånn et liv. Her tar jeg turen innom i blant, synger med, slår ut håret og søler litt øl, ler Gundersen Leliënhof.

Hvor ligger Stavangers beste badeplass?
- Vaulen, svarer hun kontant.

Stranden ligger et lite stykke fra sentrrum.

- En nydelig plass med litt småbukter der du kan finne deg et svaberg hvor du kan ligge i ro og fred.

Har du tips til en ukjent eller spesiell utflukt Stavanger har å by på?
Artisten må igjen referere til strendene og den rene luften, men tviler på at det er mange som ikke kjenner til dem. En annen idé er å ta turen til Hå kommune og besøke den gamle prestegården.

- Dra for å oppleve det åpne landskapet og få med et kafébesøk og de gode, håndplukkede kunstnerne i utstillingene de har der, sier Gundersen Leliënhof.

Hvordan har sommeren din vært?

- Den har vært veldig rar og jeg har gjort ganske mye. Det å synge for dronningen i
hennes 70-års dag var en fantastisk opplevelse. Jeg er så glad for at jeg fikk lov til å være med på det – hele byen sto på hodet.

Men det meste spesielle var likevel en ti dager lang tur til Etiopia for å hente en adoptivsønn hjem til Nordstrand i Oslo. Det kan ta litt tid før han blir vist Stavanger.

- Men jeg gleder meg til å vise ham. Han kommer til å bli veldig stolt, sier artisten om i sin viktigste rolle; morsrollen.

Etter returen fra Afrika, bar det rett i jobb, og 27. september er det premiere på Svindlere med stil, satt opp på Thalia teater i hovedstaden.

- Jeg tror faktisk jeg kan love at dette blir en bra ting å få med seg til høsten.

Skagenkaien i kveldslys. Foto: Region Stavanger
Skagenkaien i kveldslys. Foto: Region Stavanger Vis merLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!