Min sommerby: Bergen

Bergen har ikke bare ett, men sju fjell av muligheter. Gunnar Staalesen klarer knapt å begrense sin bergenske iver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyden av buekorps, smaken av skillingsboller, lukten av nytraktet Friele, kjærlighet til hobbitter, spennende båtanløp, trykket på de rullende bokstavene og livet på fisketorget. Stort er spekteret som kan knyttes til Bergen by.

Forfatter og dramatiker Gunnar Staalesen er blant Norges mest produktive, beleste og leste skribenter, i inn- og utland. Synergieffekten med inspirasjon fra og bidrag til Bergen har foregått siden 70-tallet. Et kjent eksempel er Hundreårsboken produsert sammen med Jo Gjerstad i 2000, for tiden utsolgt hos Gyldendal. Til høsten kommer romanen På spor av Bergen.

Bergen - Norges turistby nummer én. Foto: Gaby Bohle/Innovasjon Norge
Bergen - Norges turistby nummer én. Foto: Gaby Bohle/Innovasjon Norge Vis mer


Hva er det beste med Bergen om sommeren?
- Det er vanskelig å fatte seg i korthet, svarer Staalesen før han forklarer hva han mener med at Bergen da viser seg fra sin beste side:

- Her er grønne fjellsider, naturen er så tett innpå deg – ikke minst Fløyen – vegg i vegg med bryggen og Håkonshallen, de vanlige turistattraksjonene.

Han anbefaler å begynne med en byvandring i smågatene.
- Disse viser middelaldergatene med sine trehus, bybranner og 1700-tallsfølelser beskriver dramatikeren.

For naturen i området rundt bør man absolutt ta en tur i byfjellene.
- På Fløyen og Ulrikken man både bade og gå i høyfjellsvidder – i alle fall i noe som ligner.

Hva er dine beste sommertips?
På ny pøser det med ideer, også utover det allerede nevnt.

- Ta en tur med den klassiske Fløybanen, se på utsikten og spaser ned igjen. Og så må man selvfølgelig til den gamle bydelen Nordnes, hvor også finner akvariet i Bergen, sier Staalesen.

Han beklager at teateraktiviteten ikke er svært høy på sommeren, men gode erstatninger er å besøke Edvard Griegs hjem på Troldhaugen og Ole Bulls villa på Lysøen.

- Det er utrolig mye man bør får med seg.

image: Min sommerby: Bergen

Hvor skal man drikke utepilsen/-drinken?
På en solskinnsdag er det en rekke innbydende utecafeer man kan sette seg ned på.
- Om været er bra og det ikke blåser for mye er Zachariasbryggen eller Verftet hyggelige steder nær sjøen. Ellers kan man velge noe på Ole Bulls plass – byens sydende kulturliv året rundt, forelsår Staalesen.


Hva er Berges beste badeplass?
Bergen ligger på kysten, og for personer som Staalesen kan havtemperaturen oppleves lavere enn optimal.
- I gangavstand fra sentrum ligger Nordnes sjøbad som også har oppvarmet basseng. Her er det mange som tar sitt daglige morgenbad.

Har du tips til en ukjent eller spesiell utflukt Bergen har å by på?
Staalesen anbefaler folk å få en oversikt over og oppsøke det mangfoldige musikktilbudet, særlig intimkonserter for alt fra jazz og rock til klassisk musikk.

Men litt mer på siden er å grave litt i byens eldre historie, og da på mindre opplagte steder enn festsalen Håkonshall fra 1200-tallet.
- Bergen og omegn har mye middelalderhistorie. Man finner faktisk ruiner som kan være Katarina-hospitalet ute i Dreggen, et av landets eldste, i nærheten av Maria-kirken – som er byens eldste bygning. Det er også et lysekloster litt utenfor byen, forklarer forfatteren.

Videre kan han berette at byens vertshus ligger under det gamle rådhuset. Slike steder er normalt ikke tilgjengelige for publikum, men de lokale kulturmyndighetene jobber med saken.

Selv skal Staalesen jobbe mesteparten av sommeren, med unntak av et par besøk og avslappende vestlandsturer. I tillegg til bøker, venter en komedie, Begrav meg i Bergen, på Den nationale scene fra høsten av.

Hver uke denne sommeren presenterer DinSide Reise en norsk ferieby gjennom øynene til en profil fra stedet. Oslo, Kristiansand, Tønsberg, Molde og Trondheim har hatt sin uke. Etter Bergen gjenstår Tromsø og Stavanger.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!