Midtnorge

Midt i Norge kan du besøke en helt ny familiepark, besøke Norges sørligste bebodde fiskevær, eller, hvis du har tid, ta Den Gyldne Omvei.

Norveg har blitt et landemerke med sin flotte arkitektur. Foto: Norveg
Norveg har blitt et landemerke med sin flotte arkitektur. Foto: Norveg Vis mer


Turistmagnetene i Midtnorge er severdigheter som Nidsarosdomen, jugendbyen Ålesund eller Stiklestad i Verdalen. Men det finnes mye annet å finne på i denne delen av Norge. Her er Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdals alternativer:

NORD-TRØNDELAG

Norveg senter for kystkultur og kystnæring i Rørvik viser Kyst-Norges utvikling i løpet av 10.000 år gjennom spennende og interaktive utstillinger. Senteret smykket seg med tittelen "European Museum of the Year 2005", og har blitt et landemerke på grunn av den spesielle arkitekturen. Blir det litt vel moderne, ligger det bevaringsverdige fiskeværet Sør-Gjæslingan bare fem mil unna. Her finnes rorbuer, væreierbolig, salteri og trandamperi.

Ekstern lenke:
Norveg

Hegra festning er et nasjonalt minnesmerke som ble bygd for å forsvare oss mot Sverige etter unionsoppløsningen. Under kampene i 1940 klarte en norsk styrke under kommando av major Reidar Holtermann å bemanne den forlengst nedlagte festningen. De holdt stand mot tyske angrep i 25 dager helt til 5. mai. Anlegget er intakt med skyttergraver, tunneler, ganger, oppholdsrom og kommandotårn. Det er fast omvisning med guide om sommeren.

Ekstern lenke:
Hegra festning

Den Gyldne Omvei er både vegstrekning, kulturlandskap og andelslag, og går gjennom mellom Røra og Vist på Inderøy. Langs ruta ligger vakre gårdsanlegg, trønderlåner og minnesmerker. 20 aktive småbedrifter med opplevelser innen kunst og håndverk, gårdsmat, servering og aktiviteter påkrever hyppige pauser. Hva med et stopp på Berg Gård med både landhandleri og spiseri? Eller litt spekemat fra Øyna Gårdsmat?

Ekstern lenke:
Den Gyldne Omvei

For mer info om hva du kan gjøre i Nord-Trøndelag, besøk Trivelige Trøndelag.

SØR-TRØNDELAG

Smilla og Frikar holder forestillinger for barna i Doktortjønna Familiepark. Foto: Doktortjønna Familiepark
Smilla og Frikar holder forestillinger for barna i Doktortjønna Familiepark. Foto: Doktortjønna Familiepark Vis mer


I Doktortjønna Familiepark på Røros, som åpnet i fjor, kan du gå natursti, være med og fore husdyra i Tjønnhagaen, padle på Doktortjønna, eller prøve å få fisk på kroken. En guide tar deg med ut i "Kvitsand-Ørkenen". Du kan også prøve deg som tømmerfløter, eller se barneteater. Familieparken ligger i tilknytning til Femunden nasjonalparksenter, som har utstillinger som viser den flotte naturen i området. I nasjonalparken er det flust av muligheter for vandreturer, jakt og fiske.

Ekstern lenke:
Doktortjønna Familiepark

Orkla Industrimuseum får du vite mer om gruvedriften på Løkken Verk og Norges første elektriske jernbane, Thamshavnbanen. Thamshavnbanen er verdens eldste jernbane drevet på vekselstrøm. Om sommeren kan turister reise med vogner som ble levert til åpningen i 1908, og da har også Gammelgruva åpent. Informasjonssenteret har utstillinger om jernbanen og gruvedrifta, og er åpent hele året.

Ekstern lenke:
ORKLA Industrimuseum

Ved Museet Kystens Arv kan du oppleve ekte kystkultur. Museet har et eget aktivt båtbyggeri, og ligger fint til på nordsiden av Trondheimsfjorden, nordvest for Trondheim. Du kan se bygging av klinkbygde båter, og seile med råseil. Her finner du også Norges største samling av gamle båter. Skuespillet "Den siste viking" spilles i friluftsteateret i august.

Ekstern lenke:
Museet Kystens Arv

For mer info om hva du kan gjøre i Sør-Trøndelag, besøk Trivelige Trøndelag.

MØRE OG ROMSDAL

Ona er det sørligste bebodde fiskeværet i Norge. Foto: Odd Rikenberg Foto: Odd Rikenberg - ikke bruk
Ona er det sørligste bebodde fiskeværet i Norge. Foto: Odd Rikenberg Foto: Odd Rikenberg - ikke bruk Vis mer


Fiskeværet Ona vest for Molde er med sine 38 fastboende det sørligste bebodde fiskeværet i Norge. Ona er også kjent for sin keramikkproduksjon og har tre keramikkverksteder. Utsikten fra Ona Fyr er flott. Det er gode overnattingsmuligheter på øya, for eksempel i Ona Havstuer, som ligger i et gammelt handelssted. Du kan selvfølgelig dra ut på havfiske, eller besøke noen av naboøyene. Det går
vanlig ferge til Ona, året rundt.

Eksterne lenker:
Sandøyportalen
Ona Havstuer

Herdalssetra er ei gammel seter med over 450 geiter. Setra ligger i Herdalen, som sammen med Geiranger står på UNESCOs verdensarvliste. Setra ligger 520 m.o.h. og har eksistert i snart 300 år. Det er fremdeles seterdrift om sommeren. Setra byr på seterkost som rømmegrøt, svele, ost og lefser i Kaffistova. Ved avtale kan du få omvisning i setermiljøet med ysting og smaksprøver av geitost og geitemelkkaramell. Herdalssetra ligger i Norddal på Sunnmøre.

Eksterne lenker:
Norsk Seterkultur om Herdalssetra
Olavsrosa om Herdalssetra

Det fraflyttede fiskeværet Grip ligger en halvtimes båttur fra Kristiansund. På denne idylliske øya ytterst i havgapet har mange kristiansundere sommerhus. Grip har en flott og rød stavkirke som ble bygd på 1400 tallet, sist påbygd i 1621. En annen severdighet er Grip Fyr. På Gripstua kan du spise og også overnatte.

Ekstern lenke:
Gripstua

For mer info om hva du kan gjøre i Møre og Romsdal, se Visit Møre og Romsdal.

Flere opplevelser finner du her:
Nordnorge og Svalbard
Vestlandet
Sørlandet
Østlandet - rundt Oslofjorden
Østlandet - i innlandet