Midlertidig grensekontroll innført

Nå kan det hende du må vise pass på alle reiser inn og ut av landet.

I perioden 3. - 12. desember bør du ha med passet på alle reiser til og fra Norge. Foto: <b>POLITIET</b>
I perioden 3. - 12. desember bør du ha med passet på alle reiser til og fra Norge. Foto: POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag innførte norske myndigheter en midlertidig grensekontroll ved alle reiser inn og ut av Norge.

I praksis betyr dette at du bør ha med deg pass selv om du bare skal på harrytur til Sverige, men selvsagt også ved flyreiser.

Hvorfor og hvor lenge?

Normalt er det passfrihet ved reiser mellom land i Schengen, men nå blir det altså gjort unntak fra denne regelen.

Den midlertidige kontrollen vil vare fra 3. til og med 12. desember, og skyldes ganske enkelt utdelingen av Nobels Fredspris den 10. desember.

Formålet er å sikre den offentlige orden og indre sikkerhet, herunder å forebygge innreise av potensielt voldelige aktører i forbindelse med fredsprisutdelingen, skriver politiet på sine nettsider.

>> Norge får nasjonalt id-kort i 2015

Dermed må reisende inn og ut av Norge være forberedt på å bli kontrollert i passkontroll på alle grenseoverganger. Nøyaktig hvor det faktisk vil bli kontroller blir likevel opp til Politiet.

– Dette gjelder alle grenser, men gjeldende trusselvurdering vil avgjøre om det er behov for å foreta kontrollvirksomhet på det enkelte grenseovergangssted, og omfanget av kontrollaktiviteten, forteller Tom Fjæstad, Politiinspektør i Politidirektoratet til DinSide.

Hva skjer hvis du ikke har passet med deg?

Grunnen til at man bør ha med pass, er ifølge Fjæstad for å lette grensepasseringen. Skulle du ha glemt det hjemme, skal det være mulig å komme seg inn i landet for nordmenn likevel.

– Norske borgere som kan legitimere seg med for eksempel førerkort vil ikke bli nektet innreise til landet, understreker Fjæstad.

Les også: Derfor bør du alltid ha med pass utenfor Norden