Middelhavsområdet


Spania

Serviceavgiften legges til restaurant- eller barregningen, men har du noen småmynter ekstra, legger du igjen disse. Pikkoloer og stuepiker skal også ha litt ekstra. Det samme gjelder taxisjåføren. Men dersom han ikke skrur på takstameteret dropper du det, for da har han nok sikret seg litt ekstra, uansett.

Italia

Serviceavgiften holder som regel hva driks angår, på noen restauranter betaler du også ekstra for brødet som kommer på bordet av seg selv. Men har du noen småmynt å legge til, er det hyggelig. Taxisjåførene forventer ikke driks.

Hellas

Serviceavgiften kommer på regningen, men det er vanlig å runde oppover, likevel. Dersom det ikke er lagt til slik avgift, tipser du 10-20 prosent, avhengig av hvor fornøyd du er. Taxisjåføren tar ekstra betalt for kolli, men forventer ikke tips.

Tyrkia

Serviceavgift er ofte inkludert i regningen, men det forventes at du legger til 5-10 prosent i driks til kelneren. Jo dyrere restaurant, jo mer driks. I drosjen runder du av oppover, og bærere/pikkoloer bør også få noen mynter. Noen mynter til guiden ved museet er også hyggelig. Hun avslår nok første forsøk, men takker ja hvis du insisterer.

Egypt

Tipsing er svært utbredt i Egypt. Det kalles "baksheesh", og det forventes at du betaler tips i hytt og vær. Mannen som åpner døren for deg skal ha litt, toalettvakten skal ha litt, han som finner deg en taxi skal ha litt. Ellers legger du til cirka ti prosent på regningen, selv om forskjellige avgifter allerede er lagt til. Merkelig nok trenger du ikke betale taxisjåføren ekstra.