Middelhavets verdenskjente strand

Kroatias Zlatni Rat er et skikkelig blikkfang, og en magnet for både solslikkere - og kitere.

Slik ser Zlatni Rat ut på en sommerdag i turistsesongen.  Foto: Ivo Pervan/Kroatias Turistråd
Slik ser Zlatni Rat ut på en sommerdag i turistsesongen. Foto: Ivo Pervan/Kroatias Turistråd Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv på en tidlig maidag har de ivrigste badegjestene funnet veien til Middelhavets kanskje mest spesielle og kjente strand - Zlatni Rat.

Strandtungen ligger på den dalmatinske ¸ya Braè, like utenfor fiskelandsbyen Bol. Det er f¸rst og fremst stranden med det spesielle utseendet som har gjort Bol til en turistmagnet.

Og vakker, det er den. Men i mai er vannet altfor kaldt til at DinSides utsendte orker å ta en dukkert. 14 grader er ikke nok, selv om det klare, turkise vannet unektelig ser fristende ut.

14 grader er derimot mer enn nok for et tjuetalls kitere, som har funnet veien hit på en dag da termalvinden gir muligheten til luftige svev over krusningene. De fyker forbi, frem og tilbake på strandtungens ¸stlige side. Vi huker tak i en av dem, som har tatt en pause fra strabasene.

Slovenske Damjan Slapar er en hyppig gjest i Bol. Han kommer for å kite. Foto: Stine Okkelmo
Slovenske Damjan Slapar er en hyppig gjest i Bol. Han kommer for å kite. Foto: Stine Okkelmo Vis merDamjan Slapar ligger på rullesteinene mens han holder kiten sin i sjakk, der den river og sliter for å komme fri 10-15 meter oppe i lufta.

- Dette er det aller beste stedet å kite i Kroatia, sier han. Han burde vite hva han snakker om, for han har kitet i seks år.

Slapar er fra Slovenia, i likhet med de fleste andre kiterne som befinner seg her denne maidagen. Han forteller at de er en gjeng som reiser hit hver eneste helg i sommerhalvåret. Fem timers kj¸retur er ingen hindring.

- Det er absolutt verdt det, for kitingen er så bra her, sier han.

Zlatni Rat, eller Gylne Horn, er Kroatias mest kjente strand, og en av Middelhavets vakreste. Foto: Stine Okkelmo
Strandtungens spiss forandrer retning etter strøm- og vindforhold. Da DinSide var der, svingte den mot vest. Foto: Stine Okkelmo
Badegjestene har funnet veien til stranda en tidlig maidag med rundt 22 grader i lufta. Foto: Stine Okkelmo
Så tidlig på sesongen må de finne seg i å dele Zlatni Rat med kiterne. Det går helt knirkefritt. Foto: Stine Okkelmo
Termalvinden er ofte på plass ved Zlatni Rat - dermed er stranda perfekt både for kitere og windsurfere. Foto: Stine Okkelmo
Det er små rullesteiner som utgjør stranda. Foto: Stine Okkelmo
Slovenske Damjan Slapar er en hyppig gjest i Bol. Han kommer for å kite. Foto: Stine Okkelmo
Damjan Slapar har kitet i seks år, og mener forholdene ved Zlatni Rat er Kroatias beste. Foto: Stine Okkelmo
Full fart over bølgene. Foto: Stine Okkelmo
Vannet ved Zlatni Rat er klart og fristende, men ennå har ikke havtemperaturen nådd badevennlige nivåer. Foto: Stine Okkelmo
Zlatni Rat er Kroatias mest populære fotomotiv. Foto: Stine Okkelmo
Kiterne kiter rett fra stranda når ikke Zlatni Rat er for full av turister. Da begynner de lenger inn. Foto: Stine Okkelmo
Fiskelandsbyen Bol på Brâc ligger bare et par kilometer unna Zlatni Rat. Bol er kjent som destinasjonen for de aktive turistene. Foto: Stine OkkelmoKiterne finner veien til Zlatni Rat fra sesongen begynner i april, og til slutten av september.

- Men det er aller best her i juni, juli og august. Og det b¸r v¿re klart v¿r med sol – da kommer termalvinden, sier Slapar.

Det b¸r v¿re vind på minst 15 knop for at kiteforholdene skal v¿re ok, men det kan bli opptil 30 knop her, forteller han.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.Forbeholdt badegjestene om sommeren

At kiterne trives ved Zlatni Rat, betyr ikke at stranda ikke er stedet for vanlige badegjester. Mellom midten av juni og midten av august, har ikke kiterne tilgang til selve stranden – de må begynne lenger inn.

- Det er fordi om sommeren er det så mange folk her, og da kan det fort skje ulykker dersom vi skal kite oppå dem, sier Slapar.

Selv om det kan blåse friskt, gj¸r rullesteinstranden at sanden ikke blåser overalt. Og litt vind er gjerne det som skal til for å gj¸re et opphold på strand levelig midt på sommeren. Det kan nemlig bli godt og varmt i Kroatia – over 35 grader er ikke uvanlig.

Dersom du reiser til Braè, og vil pr¸ve kiting, kan YellowCat Kiting l¿re deg triksene.

Braè er for ¸vrig også stedet for folk som liker å drive med windsurfing. Generelt sett regnes ¸ya som en fin destinasjon for dem som liker aktiv ferie. I tillegg til kiting og windsurfing, er det muligheter for å seile, dykke, spille tennis (Bol har et stort tennisanlegg), eller gå og sykle i fjellene.

Slik kommer du deg hit:
N¿rmeste internasjonale flyplass ligger i Split. Hit flyr både SAS, Norwegian og Apollo direkte om sommeren. Fra Split går det ferger ut til Braè med fergeselskapene Jardolinja og SEM Marina. Hydrofoilen til Bol tar en time. Vanlig ferge til Supetar (på andre siden av ¸ya) tar også en time.

På nett: BolCroatia

DinSide ble invitert til Kroatia av Apollo.

Kroatias kyst byr på perler på en snor. Foto: Stine Okkelmo
Kroatias kyst byr på perler på en snor. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Mer fra Kroatia