Middelaldersommer i Oslo

Gamlebyen i Oslo rommer tusen år historie. I sommer kan du få et innblikk i livet i det middelalderske Oslo akkompagnert av vakker musikk.

I Ladegårdens hvelv blir det konsert i sommer.<br />
<I>Foto: Ann Louise Lie</I>
I Ladegårdens hvelv blir det konsert i sommer.
Foto: Ann Louise Lie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En arkeolog kalte en gang Gamlebyen i Oslo for et slag Nordens Pompeii. Her er det funnet mer enn 100.000 gjenstander fra middelalderen, forteller Ann Louise Lie, primus motor ved Ladegården middelalderkontor i Oslo.

I hele sommer arrangeres det omvisninger og konserter i området rundt Ladegården, som har aner helt tilbake til middelalderen.

- Mange som er oppvokst i dette området er overrasket over at byen besitter så mye historie. Visste du for eksempel at Ladegården er bygget over en middelalderborg? Og at det ble holdt kongebryllup her i 1589? Det var det siste kongelige bryllupet som ble avholdt i Oslo før Olav og Märtha giftet seg i 1929, beretter Lie entusiastisk.

Nordens Pompeii?

Fra søndag 19. mai til 22. september kan du bli med på en tur inn i det middelalderske Oslo. Du får med deg St. Hallvardskirken og Olavsklosteret i ruinparken, og historien bak Clemenskirken, Kongsgården, Mariakirken og selve Ladegården. Annenhver onsdag i den samme perioden blir det avholdt konserter.

- Det er kun plass til cirka 90 personer i barokksalongen hvor konsertene avholdes. Det blir derfor svært intimt. Vi legger også vekt på at det skal være en akustisk og usnobbete atmosfære, sier Lie, og legger til at også Ladegårds hvelv vil bli brukt som konsertlokale.

Via Cantus synger Brahms, Håvard Svendsrud spiller Bach på trekkspill og middelalderensemblet Vox Antiqua spiller spanske pilegrimssanger. Det er bare noe av tilbudene du finner på sommerens konsertprogram.

Ladegården Middelalderkontor ble etablert for tre år siden og blir drevet med midler fra Oslo kommune.

Info

Det barokke huset er bygget rett på middelalderruiner. Her har det blitt holdt kongelige bryllup, og her ble de første unionsforhandlingene holdt.
Foto: Ann Louise Lie
Det barokke huset er bygget rett på middelalderruiner. Her har det blitt holdt kongelige bryllup, og her ble de første unionsforhandlingene holdt.
Foto: Ann Louise Lie Vis mer

Middelalderomvisning: Søndager kl 1400, onsdager kl 1800.
Ladegårdsomvisning: Søndager kl 1600

Første omvisning blir den 19. mai, mens sesongens siste tur er lagt til den 22. september. Omvisningene koster 40 kroner for voksne og 20 kroner for barn. Alle omvisninger starter i Ladegårdens hage.

Fra og med 22. mai og frem til 11. september blir det konserter i Ladegården. Billettprisen er 100 og 50 kroner for henholdsvis voksne og barn/studenter/pensjonister.

Adresse: Oslo gate 13, ved St. Hallvards plass. Ta buss 34, 45, 70 501 eller 504, evt. trikk nr 18 eller 19.
Telefon: 22 19 44 68
E-post: [email protected]

Nettsider:

 • Mer om Oslos Middelalder

 • Oslo Middelalderfestival
 • Ut på tur?

  DinSide Reise har de nyttige reiseplanleggingsverktøyene.

 • Finn restplassen
  - Gjør et kupp. Flere tusen reiser legges daglig ut til lavpris.

 • Restplassvarsling per SMS.
  - Få beskjed når nye restplasser blir lagt ut for salg

 • Fergekalkulatoren
  - Få oversikten over fergeselskapenes tilbud.

 • Reiseguiden
  - Sjekk ut lesernes beste reisetips, eller del ditt beste reisetriks med andre.

 • Valutakalkulatoren
  - Hvor mye er en bath? Eller en euro? Valutakalkisen har svaret.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!