Mexicos vakreste by

Høyt oppe i fjellene ligger byen som kalles Mexicos vakreste - San Cristobal de Las Casas.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hele 2.100 meter over havet, i Sierra de Chiapas, ligger kolonibyen fra 1528. Her er det langt til nærmeste by, langt til nærmeste motorvei og langt til havet. Og det merker du. Her er stemningen forbausende harmonisk på tross av de politiske gnisningene de siste årene. Og selv om byen er full av turister, får du en følelse av å ha reist tilbake i tid - til et bortgjemt perle.

Mange som kommer til San Cristobal velger å bli lenger enn de hadde tenkt. Mange tar kunstkurs, eller bor hos en meksikansk familie og lærer spansk.

Backpackernes by

San Cristobal er kjent for sine mange, vakre kirker. Foto: INGVILD KJØDE
San Cristobal er kjent for sine mange, vakre kirker. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Det er først og fremst backpackere og meksikanske turister som besøker San Cristobal de Las Casas. Du kommer deg hit både med buss og fly. Dette er en liten by, hvor du kan gå til og fra det meste. Bortsett fra de store markedene har ikke byen noen spesiell turistattraksjon, men du kan vandre rundt i vakre gater, og gå deg på den ene spektakulære kirka etter den andre. Kirka Iglesia de San Cristobal ligger på toppen av en knaus over byen, og herifra har du utsikt over hele byen og fjellene rundt.

Kafé- og restaurantlivet i San Cristobal er en fryd for norske lommebøker. Tre retters middag med vin og kaffe får du for under 150 kroner. Kafeene er trendy, men også fulle av tradisjonell meksikansk kunst. Mange kafeer har levende musikk på kvelden. Hotellene er også svært rimelige. Sentralt i byen ligger det koselige hoteller på rekke og rad. Vi bodde på et fire stjerners hotell for to hundre kroner natta per person.

Landsbyene rundt

Kirken i landsbyen Chamula er kjent for sitt fargerike inngangsparti. Foto: INGVILD KJØDE
Kirken i landsbyen Chamula er kjent for sitt fargerike inngangsparti. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Vil du oppleve en mer turistfri del av Chiapas, drar du til en av landsbyene rundt. Snakk med turistinformasjonen om hvilken landsbyer de anbefaler å dra til. I de minst besøkte landsbyene, kan stemningen bli uhyggelig fordi du blir sett på som en inntrenger. Fra busstasjonen går det flere minibusser til landsbyene rundt.

Vi dro først til San Juan Chamula, som ligger 1, 2 kilometer utenfor San Cristobal. Stedet har 25.000 innbyggere, og er en av de mest turistifiserte av de små landsbyene. Vi opplevde innbyggerne her som vennlige, men selvsagt pågående for å få selge små suvenirer til turistene.

Det meste av livet i byen kretser rundt den fargerike kirka, og plassen foran den. Vil du inn i kirka i Chamula, må du sørge for å få tillatelse av det lokale turistkontoret. Vær også forsiktig med hvor du tar bilder. Det er forbudt å fotografere inne i kirkene, og de lokale liker ikke å bli tatt bilde av.

Billige markeder

Barna i Chamula liker å bli fotografert - mot penger. Foto: INGVILD KJØDE
Barna i Chamula liker å bli fotografert - mot penger. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Markedet i Chamula er en fryd for øyet. Her finner du lekre, billige lin- og bomullsskjorter, vesker, belter, smykker og tepper. Prisene er svært lave, du får skjorter helt ned i 20 kroner. Det er sikkert rom for pruting, men undertegnede valgte å la være ut fra det lave prisnivået.

Fra Chamula reiste vi videre til Zinacatan, som er en mindre landsby lenger oppe i fjellene. Her feiret de Fiesta San Lorenzo. Alle de lokale var kledd i fargerike drakter, og de fleste av mennene drakk tett. Turister som tok frem fotografiapparatet her, ble møtt med en advarende pekefinger. Det var tydelig at innbyggerne her helst ville ha festen sin for seg selv, og slippe turister som trengte seg på med kamera og dumme spørsmål. Vår visitt ble derfor kort, før vi vendte tilbake til vår trygge havn – San Cristobal.