Mexico - farlig eller fredelig?

For mange nordmenn er Mexico blitt selve symbolet på farlig ferie. Men trenger Mexico-turen bli risikofylt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

”Skal du til Mexico? At du tør! Folkene der er helt gale.”

”Pass deg i Mexico. Du risikerer å bli utsatt for væpna ran midt på dagen.”

”Det meksikanske politiet kan du ikke regne med å få noe hjelp av”.

Dette var bare noen av advarslene jeg fikk fra andre nordmenn før jeg satte meg på flyet til Mexico City. De mest skeptiske hadde aldri besøkt landet de snakket om.

Fredlig ferie

Vennlige eller farlige? Oppfatningene av meksikanerne er mange. Foto: INGVILD KJØDE Foto: INGVILD KJØDE
Vennlige eller farlige? Oppfatningene av meksikanerne er mange. Foto: INGVILD KJØDE Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Mexico er et stort land, både i utstrekning, og i folketall. Det bor om lag 100 millioner mennesker her. Hovedstaden, Mexico City, har over 20 millioner innbyggere. Kontrastene mellom fattig og rik er mye større i Mexico enn i Norge. Her leser du våre tips for en tryggere Mexico-ferie.

Undertegnede reiste rundt tre uker sør i Mexico. Mesteparten av tiden var jeg sammen med meksikanske venner, men reiste også litt på egenhånd. Etter å ha feriert her i tre uker , kan jeg oppsummere: Ingen ran, ingen voldtektsforsøk, ingen som prøvde å lure meg – ikke en gang drosjesjåføren i Mexico City, ingen klamme klaps på rumpa, ingen pistoler mot tinningen og ingen slemme politimenn.

De andre turistene jeg møtte, fra Spania og England, hadde heller ikke opplevd det kriminelle Mexico. Vi satt igjen med spørsmålet: Er dette landet så farlig som mange tror?

På vakt i folkemengden

Pass på veska di i folkemengdene. Foto: Karoline Brubæk. Foto: INGVILD KJØDE
Pass på veska di i folkemengdene. Foto: Karoline Brubæk. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

- Vi mener Mexico ikke er noe farlig ferieland. Tvert imot er det et vennlig land, der folkene elsker barn, sier minister ved Den meksikanske ambassaden i Norge, Raul Lopezlira.

Han er selv fra Mexico City, og mener at selv denne millionbyen kan være et trygt reisemål.

- Som i alle andre store byer, bør du ta dine forholdsregler i Mexico City. Du bør unngå de fattigste delene av byen, og ikke ta med deg masse verdisaker ut. Og ellers ta de forbehold som du tar i en by, sier Lopezlira.

Han understreker at kriminaliteten Mexico City slik han ser det, ikke er noe høyere enn i andre like store byer. Det er folkemengdene som gjør at du må være ekstra på vakt. I sentrum av byen, rundt katedralen og andre sights, kan du ifølge Lopezlira bevege deg trygt alene, både dag og natt. Turister som har besøkt byen bekrefter dette.

Diaré og ran

Journalisten ble imponert av den meksikanske gjestfriheten. Foto: INGVILD KJØDE
Journalisten ble imponert av den meksikanske gjestfriheten. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, er mer i tvil om hvor trygt Mexico er som turistland.

Hennes selskap forsikrer seks av ti nordmenn som drar til Mexico. I fjor betalte de ut 1,6 millioner kroner i skadeoppgjør til norske turister som hadde vært i Mexico.

- Mexico og Brasil er de landene i Latin-Amerika hvor vi har flest skademeldinger fra. Men det har en sammenheng med at det er disse landene som har flest turister. Tallene fra Mexico kan vanskelig sammenlignes med for eksempel Bolivia, sier Vennesland.

Første halvår i år ble det rapportert 112 saker fra turister i trøbbel i Mexico. Over halvparten av sakene gjaldt legebesøk eller sykehusopphold i forbindelse med turistdiaré. Dette samsvarer godt med andre undersøkelser som er gjort, som viser at rundt 50 prosent av reisende til Mexico får magetrøbbel. Resten av sakene var ran, tyveri av bagasje og noen få voldtektsforsøk.

- Unge jenter bør være forsiktige, og ikke ta T-banen i Mexico City alene i rushtiden. Det trenger ikke å være så farlig, men kan bli svært ubehagelig med hender overalt, sier Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Hun oppfordrer turister til å ta vanlige forbehold, for eksempel å låse inn verdisaker. HUn oppfordrer også til å være måteholden med alkohol.

- Beste ferie

Livet er svært fredelig på stranda i Cancun
Livet er svært fredelig på stranda i Cancun Vis mer

Lege Lisbeth Homlong (28) reiste i fjor rundt i Mexico i tre uker, sammen med tre andre nordmenn. Hun besøkte Mexico City, Acapulco, små byer på vestkysten og Oaxaca.

- Det var en av mine desidert beste ferier. Det var så lett å reise rundt der. Folkene der var så hyggelige og gjestfrie, og jeg fikk verken magetrøbbel, eller ble ranet eller lurt, sier Lisbeth.

Ble advart

Hun har tidligere vært på rundturer i både Europa og Asia, og hun har besøkt USA og Nord-Afrika. Også Lisbeth Homlong og reisevennene hennes fikk de vanlige advarslene før de reiste.

- Vi ble advart mot korrupte politimenn, ran og lureri. Da vi kom frem ble vi bare positivt overrasket. Alt gikk svært greit, bortsett fra en taxisjåfør som ikke ville kjøre oss til hotellet, men heller ville ta oss til et hotell han kjente til, sier Homlong.

Hun tok de samme forholdsregler som i resten av verden, og praiet heller ikke drosjer på gata.

Chiapas for turister

Helt sør i Mexico ligger Chiapas. I denne provinsen har det lenge vært politisk uro og geriljavirksomhet. Samtidig er dette et svært populært område blant reisende. Undertegnede besøkte selv Chiapas, og har ingen problemer med å anbefale en reise til Palenque eller San Cristobal som er de to mest turistifiserte stedene i staten.

- Hele Chiapas er trygt, men ta med passet, sier Raul Lopezlira ved Den meksikanske ambassaden.

Det politiske klimaet kan imidlertid endre seg. Så her gjelder det å få oppdaterte råd.

Her leser du våre råd til en tryggest mulig Mexico-ferie. Sjekk også lesernes diskusjoner om farlige Sør-Amerika.