Merkelige museer i Norge

Kunstig sædoverføring, emballasje og lepra. Hvem har sagt at museer må være kjedelige?

“Hvis det finnes et sted i British Museum med bare noe sånt som 20 gjenstander, god belysning, lenestoler og et skilt som sterkt oppfordret en til å røyke, tror jeg at jeg også skulle bli museumsjeger.”

Sitatet er hentet fra J. B. Priestley, en engelsk forfatter. Mange opplever nok museumsbesøk på samme måte som Priestley måtte ha gjort – som noe slitsomt og langtekkelig og aldri så lite kjedelig. Men museer trenger ikke være ensbetydende med en endeløs rekke rom fylt med støvete malerier eller statuer. Se våre fem forslag til en annerledes museumsopplevelse i Norge.

Hårballer, kvakksalvere og tortur? Her kan du lese om merkelige museer i utlandet.

På Norsk Seminmuseum kan du få en innføring i den historiske utviklingen innen kunstig sædoverføring i norsk avlsarbeid.
På Norsk Seminmuseum kan du få en innføring i den historiske utviklingen innen kunstig sædoverføring i norsk avlsarbeid. Vis mer

Sæd

Ved Norsk Seminmuseum kan du få et innblikk i den historiske utviklingen av kunstig befruktning i norsk avlsarbeid.

- Museet er i et stabbur på gården, så det er ikke så stort. Men i utstillingen har vi blant annet bilder av pionerene fra forrige århundre, forteller Bjørn Guldbrandsen, bestyrer og stasjonsveterinær ved Store Ree gård.

Han forteller videre at det er flere utlendinger enn nordmenn som besøker museet.

- Her har vi hatt besøk av nederlendere, tyskere og tsjekkere, forteller Guldbrandsen.

Et besøk i Norsk Seminmuseum må avtales på forhånd. Museet ligger på Store Ree gård, hvor hovedgeskjeften er produksjon, avl og inseminasjon av storfe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøk avtales på telefon 62 52 06 00. Besøksadresse: Store Ree, 2335 Stange.

Lenser

Den som er interessert i lenser, kan berike seg ved et besøk til Norsk Lensemuseum. Her får du se et sagbruk, dampdrevet kraftstasjon, spisebrakke og en mosemaskin som står på vannet. Museet er åpent etter avtale, samt åpen dag under lensefestivalen første søndag i august.

Besøk avtales på telefon 69 80 90 11. Besøksadresse: Nesveien 265, 1816 Skiptvet.

Spedalskhet

Ved Lepramuseet St. Jørgens Hospital får du innblikk i det norske lepraproblemet. St. Jørgens Hospital ble opprettet tidlig på 1400-tallet, og var i drift helt fram til 1946 – hovedsakelig som sykehus for spedalske. Hospitalet består av syv bygninger, hvorav den gamle hovedbygningen og kirken er åpen for besøk. Her får du et innblikk i livet på hospitalet, lepra i Norge og den norske lepraforskningen.

Åpningstider: 11:00-15:00 fra 20. mai til 31. august - ellers etter avtale. Besøk avtales på telefon: 55 32 57 80, eller ved å sende e-post til: lepra@uib.no. Besøksadresse: Kong Oscars gate 59, Bergen.

Torvdrift

Ved Våler Torvdriftsmuseum kan du la deg fascinere av torvdrift og utviklingen av dette materialet fra midten av forrige århundre og fram til i dag. Her får du et innblikk i torvas forskjellige bruksområde gjennom tidene – for eksempel torv som strømidel, torv som brensel, torv som isolasjonsmiddel og torv for bl.a. hyttetoalett.

Åpningstider: 10:00-14:00 1. juli-medio august, ellers etter avtale. Besøk avtales på telefon: 62 42 02 39. Besøksadresse: Strætkvern vegkryss, Våler i Solør.

Emballasje

I familien Hallands private museum kan du minnes gamle dager. Emballasjemuseet er en privat samling av 12.000 gjenstander, og museet er innredet som et gammelt landhandleri. Her kan du se emballasje som hører til en svunnen tid – som tobakksesker eller apotekets pilleesker. All emballasje i museet har vært produsert i Norge eller importert til Norge – men er ute av produksjon nå.

Besøk avtales på telefon: 22 37 88 01. Besøksadresse: Måkeveien 56, Ulvøya.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.