

Hotellene i byen har 563.000 gjestedøgn per år, men iberegnet gjennomgangstrafikk og dagsbesøkende, er den midt-norske hovedstaden oppe i 3 millioner besøkende.
Det pusses og pyntes på høygir i Trondheim før prinsessebryllupet. Her er vår guide til hva du kan se og oppleve i stiftsstaden:
Konger og kjentfolk
I en alder av 1005 år, er Trondheim en av Skandinavias aller eldste byer. Byens historie begynte med vikingkongen Olav Tryggvason, som i 997 grunnla kaupangen som senere ble Trondheim by. Senere kom Olav den Hellige, villstyringen Peter Wessel Tordenskiold og maktsyke geheimerådinne Cecilie Christina Schøller som fikk bygget Stiftsgården.
Via kjente navn som Åge Aleksandersen, Fru Flettfrid Andresen og Dum Dum Boys, ender vi opp med dagens mest profilerte trøndere: Rosenborg med Nils Arne Eggen i spissen og Club 4-formann Tom Ketil Krogstad. Og selvsagt Trondheimselskere som Prinsesse Märtha og hennes tilkommende Ari Behn.
Signings- og kroningsby
Trondheim har tradisjon som signings- og kroningsby. Kong Harald V ble signet her i 1991, og Kongen og Dronningen feiret dessuten sine 60-års dager der i 1997. Olav V ble i sin tid signet i Nidarosdomen i 1958. Første konge som ble kronet i byen, var Carl XIV Johan i 1818.

Studentby
Trondheim har 150.000 innbyggere fra 100 forskjellige nasjonaliteter. Hver 6. innbygger i byen er studenter, som i høy grad setter sitt preg på byen. Trondheim regnes som en av landets beste studentbyer om ikke den beste. Annethvert år arrangeres UKA, og da er det flere uker med fest, musikk og løye. Neste UKA arrangeres 9. oktober-1. november 2003.
Studentene er aktive i diverse kor og orkestre, som gjerne sprer musikkglede i bybildet en vanlig lørdag.
Trege trøndere?
Trøndere har vært ofre for mange generaliserende karakteristikker; alle trøndere har selvsagt bart, de er trege, og går dessuten kledd i skinnvest, tennissokker og seilersko alternativt mokasiner. Denne karakteristikken av trondhjemmere, hentet fra Trondheim Byleksikon, er imidlertid ganske så underholdende:
«Trondhjemmere og trøndere flest går for å være trege, men lynnet er slik at det også kan komme til dels heftige utbrudd. Imidlertid er de fleste trondhjemmere høflige, godmodige og lette å ha med å gjøre. Det er ikke vanskelig å komme i kontakt med en trondhjemmer, og han vil gjøre mye for å virke behagelig. Han er vanligvis kjapp i replikken, og det er ikke langt til latteren. Trondhjemshumoren er preget av mye understatement. Trondhjemmeren elsker å fortelle vitser, og ler hjertelig av sine egne vitser. Ellers liker han godt å diskutere politikk, og meningene kan være steile.»
Sitat hentet fra Trondheim Byleksikon, utgitt på Kunnskapsforlaget 1996.
Suiter i Trondheim:
Ut på tur?
Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise: