Mer enn bart og karsk

Pilegrimsby, fotballby, teknologihovedstad, kronings- og signingsby eller rett og slett kjæmpe-trivelig? Vi har besøkt den 1005-årige stiftsstaden, som årlig trekker rundt 3 millioner besøkende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
De eldste bryggene langs Nidelven er fra 1700-tallet.
De eldste bryggene langs Nidelven er fra 1700-tallet. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Nidarosdomen sett fra Kristiansten Festning.
Nidarosdomen sett fra Kristiansten Festning. Vis mer

Hotellene i byen har 563.000 gjestedøgn per år, men iberegnet gjennomgangstrafikk og dagsbesøkende, er den midt-norske hovedstaden oppe i 3 millioner besøkende.

Det pusses og pyntes på høygir i Trondheim før prinsessebryllupet. Her er vår guide til hva du kan se og oppleve i stiftsstaden:

 • Sju opplevelser

 • Ti attraksjoner

 • Ti steder å spise og drikke
 • Konger og kjentfolk

  I en alder av 1005 år, er Trondheim en av Skandinavias aller eldste byer. Byens historie begynte med vikingkongen Olav Tryggvason, som i 997 grunnla kaupangen som senere ble Trondheim by. Senere kom Olav den Hellige, villstyringen Peter Wessel Tordenskiold og maktsyke geheimerådinne Cecilie Christina Schøller – som fikk bygget Stiftsgården.
  Via kjente navn som Åge Aleksandersen, Fru Flettfrid Andresen og Dum Dum Boys, ender vi opp med dagens mest profilerte trøndere: Rosenborg med Nils Arne Eggen i spissen og Club 4-formann Tom Ketil Krogstad. – Og selvsagt Trondheimselskere som Prinsesse Märtha og hennes tilkommende Ari Behn.

  Signings- og kroningsby

  Trondheim har tradisjon som signings- og kroningsby. Kong Harald V ble signet her i 1991, og Kongen og Dronningen feiret dessuten sine 60-års dager der i 1997. Olav V ble i sin tid signet i Nidarosdomen i 1958. Første konge som ble kronet i byen, var Carl XIV Johan i 1818.

  Studentene lager liv og røre på Nordre gate en vanlig lørdag.
  Studentene lager liv og røre på Nordre gate en vanlig lørdag. Vis mer

  Studentby

  Trondheim har 150.000 innbyggere – fra 100 forskjellige nasjonaliteter. Hver 6. innbygger i byen er studenter, som i høy grad setter sitt preg på byen. Trondheim regnes som en av landets beste studentbyer – om ikke den beste. Annethvert år arrangeres UKA, og da er det flere uker med fest, musikk og løye. Neste UKA arrangeres 9. oktober-1. november 2003.

  Studentene er aktive i diverse kor og orkestre, som gjerne sprer musikkglede i bybildet en vanlig lørdag.

  Trege trøndere?

  Trøndere har vært ofre for mange generaliserende karakteristikker; alle trøndere har selvsagt bart, de er trege, og går dessuten kledd i skinnvest, tennissokker og seilersko – alternativt mokasiner. Denne karakteristikken av trondhjemmere, hentet fra Trondheim Byleksikon, er imidlertid ganske så underholdende:

  «Trondhjemmere og trøndere flest går for å være trege, men lynnet er slik at det også kan komme til dels heftige utbrudd. Imidlertid er de fleste trondhjemmere høflige, godmodige og lette å ha med å gjøre. Det er ikke vanskelig å komme i kontakt med en trondhjemmer, og han vil gjøre mye for å virke behagelig. Han er vanligvis kjapp i replikken, og det er ikke langt til latteren. Trondhjemshumoren er preget av mye understatement. Trondhjemmeren elsker å fortelle vitser, og ler hjertelig av sine egne vitser. Ellers liker han godt å diskutere politikk, og meningene kan være steile.»

  Sitat hentet fra Trondheim Byleksikon, utgitt på Kunnskapsforlaget 1996.

 • Bli med på opplevelser i trønderhovedstaden.
 • Suiter i Trondheim:

 • Britannia Hotel: Historisk herlighet
 • Hotel Grand Olav: Under konserthusets tak
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.