En spedalsk viser sårene til munken.
En spedalsk viser sårene til munken.Vis mer

Mer å gjøre i Aalborg

Skrekk og gru i Aalborg

Det regner og begynner å bli mørkt. Utenfor Jens Bangs Stenhus møter en sortkledt kvinne oss. Hun begynner å fortelle oss om Aalborg i middelalderen, da det gikk en skitten elv der Østerågade ligger nå. I elva fløt all mulig dritt, fra innvoller til kloakk til aborterte spedbarn. Rundt i gatene kunne du se kvinner som bar en slags gapestokk rundt halsen og hendene. Det var straffen for å være en sladrekjerring. Kvinnen tar oss med til Helligåndsklosteret der en munk med fakkel møter oss og følger oss inn i kjelleren. Der blir vi fortalt historien om nonnen og munken som ble forelsket. Straffen? Han ble drept, hun ble murt levende inne i veggen nede i kjelleren. Trivelig. Mens vi står der hører jeg plutselig noen stønne og klage, og ser en skygge i øyekroken. Fra mørket kommer en skikkelse og begynner å dra meg i armen. Jeg hyler til, før jeg skjønner at det er en av de andre skuespillerne som spiller spedalsk. Gurimalla som hun skremte meg. Vi flirer litt alle sammen, og går ut i borggården.

Vi har fått en liten smakebit på Aalborgs horror-tour, som i sommerhalvåret tar med turistene rundt i byen og forteller historier fra gamle dager. Det er en teatergruppe fra Det Hemmelige Teater som spiller rollene, og de veldig flinke (og skumle). Det er slutt på turene for denne sesongen, men i juni starter det opp igjen. Påmelding skjer på turistkontoret, og hele turen tar én time og 15 minutter. En morsom måte å lære litt om Aalborg på!

Spennende mat på Rosdahls Råvaremarked. Foto: Visit Aalborg Vis mer


Delikatesser på havna

Nede ved havna, i en ombygget sukkerhall, ligger Rosdhals Råvaremarked, hvor det er skikkelig torvstemning hver lørdag. Her finner du alt mulig av delikatesser - fra kjøtt, vilt, og fisk, til oster, brød, grønnsaker, krydder, vin, konfekt og blomster. Det var den avdøde kjente kokken Henrik Rosdahl som fikk ideen til markedet, og det har blitt en stor suksess. I tilknytning til markedet ligger også restauranten Rosdahls. (Se mer i neste avsnitt.)

Fakta
Når og hvor: Rosdahls Råvaremarked ligger i Strandvejen, helt nede ved havna, og er åpent hver lørdag fr 9.30 til 14.30.
Webside: torve.rosdahls.dk

Kokkene på Mortens Kro disker opp lekker gourmétmat. Vis mer


Nyt maten

Snakker vi først om råvarene, må vi også nevne maten i Aalborg. Den danske frokosten er allerede omtalt. Middagen er et kapittel for seg. Som nevnt over, ligger det en restaurant tilknyttet råvaremarkedet. Det betyr selvfølgelig at det serveres mat laget av de ypperste råvarer - trøfler og gåseleverpostei fra Paris, fersk fisk fra Vesterhavet (vest for Jylland), og brød bakt "ut fra håndtverksmessige korrekte tradisjoner". Restauranten lager egen røkelaks, bacon og røkte skinker.

Fristende, men vi havner i stedet på Mortens Kro, som trass navnet er en moderne og trendy gourmétrestaurant der den kjente danske kokken Morten Nielsen kokkelerer. For cirka 480 danske kroner får vi fem retter. 400 kroner ekstra, og vi får vin til hver rett. "Det kunne vært verre," tenker vi på aalborgensernes vis (de er mestere på underdrivelser), og mumser i oss risotto med jomfruhummer, terrine av villand og gåselever, kalvemørbrad som smelter på tungen, og crème brulée med smak av hvit sjokolade, for å nevne noe. En frossen Cosmopolitan som hvilerett er prikken over i'en. Men jøye meg så mette vi blir. Magen er så stappa at det er vanskelig å sovne etterpå.

Andre gode valg for gourmétene er den gamle Isbryteren Elbjørn, som ligger like ved Rosdahls, eller italienske Il Mulino i Bispengade.

Websider: Mortens Kro, Isbryteren Elbjørn, Il Mulino.

Aalborg panorama

Det 55 meter høye Aalborgtårnet som ligger på toppen av Skovbakken, gir flott utsikt over byen for deg som liker å ha et overblikk over situasjonen. Herfra er det 360 graders utsikt over Aalborg og Limfjorden. I klarvær kan du faktisk se fra Kattegat i øst til Vesterhavet i vest.

Fakta
Hvor og når: Aalborgtårnet ligger på toppen av Skovbakken. Tårnet er åpent frem til oktober. Det koster 25 kroner å ta heisen opp til toppen.
Webside: Aalborgtårnet

I Aalborg Zoo bor det 1.600 dyr. Foto: Visit Aalborg Vis mer


Ville dyr i villastrøket

Ikke langt unna Allborgtårnet ligger Aalborg Zoo, der 1.600 dyr fra hele verden holder hus. Formålet med dyrehagen er å sikre truede dyrearter gjennom avl. Du kan besøke sjiraffer, isbjørn, bavianer, reinsdyr, tiger, beltedyr, sjøløver og mange flere. Dyrehagen har for øvrig nylig introdusert et system der foreldre ved hjelp av en sender som barna bærer, til enhver tid får beskjed på mobiltelefonen hvor de befinner seg. Dermed er det ingen fare for å miste oversikten over poden i den 8,5 hektar store dyrehagen.

Fakta
Hvor og når: Aalborg Zoo ligger i Mølleparkvejen, og har åpent så godt som hver dag fra 10 til 16. (Kortere åpningstid om vinteren, lenger om sommeren.) Billetten koster 95 kroner for voksne, og 50 kroner for barn på tre år og oppover.
Webside: Aalborg Zoo