Menneskeskapte underverk

Her er de utvalgte syv menneskeskapte underverkene fra Chicago Tribune.


De klassiske syv underverk har med unntak av pyramidene forsvunnet. Men det skal du ikke bekymre deg nevneverdig over. Verden er full av betydningsfulle spor etter menneskelig storhet.

Den kinesiske mur er verdens største menneskeskapte struktur. Foto: Dag Scheve Foto: Dag Scheve
Den kinesiske mur er verdens største menneskeskapte struktur. Foto: Dag Scheve Foto: Dag Scheve Vis mer


Den kinesiske mur, Kina
Den kinesiske mur er en cirka 7.300 kilometer lang forsvarsmur med befestninger og sidegrener. Den ble opprinnelig påbegynt av Kinas første keiser som et vern mot hunnerne rundt 221 f.Kr. Under Ming-keiserne på 1400- og 1500-tallet ble muren forbedret og bygget ut. Den er omkring 8 meter i høyden jevnt over. Dette er jordens største byggverk.

 • Les mer: Kina - de store severdighetenes land
 • Taj Mahal, India
  Det hvite marmorpalasset Taj Mahal ligger i Agra i India, og er bygget mellom 1632 og 1650. Romantikere syns gjerne dette er et spesielt inspirerende sted, men bygget er faktisk en gravbygning, bygget av stormogulen Shahjahan for hans kone Mumataz Mahal. Taj Mahal står på UNESCOs verdensarvliste.

 • Les mer: Taj Mahal i måneskinn
 • Petra, Jordan
  Petra er navnet på en ruinby i Jordan, bygget inn i de rød-rosa klippene. Byen er ikke bare kjent som turistattraksjon, men også som filmkulisse i flere kjente hollywoodfilmer. Petra var hovedstad i nabateernes rike på 300-tallet f.Kr. og ble på 600-tallet erobret og ødelagt av muslimer. Ruinene ble gjenoppdaget i 1812.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Les mer: Klippebyen
 • Påskeøya, Chile
  Påskeøya ligger i Stillehavet og er den østligste øya i Polynesia. Den er kjent for sine steinstatuer (moai), opp til 13 meter høye. De ble spesielt kjent etter Thor Heyerdahls studier fra 1956 og fremover. Påskeøya har begrensninger på turismen for å verne statuene og det unike landskapet.

  Pyramidene, Egypt
  En pyramide er et byggverk med kvadratisk grunnflate og spiss form. Egypts berømte pyramider var kongegravsteder som ble bygget mellom 2.800 og 1.700 f.Kr. De mest kjente er Kheopspyramiden, Kefrenspyramiden og Mykerinospyramiden som alle ligger i Giza.

  Angkor Wat, Kambodsja
  Angkor Wat kalles verdens største religiøse monument, og det best bevarte eksempelet på Khmer-arkitektur. Området av tempelstrukturer ligger rundt landsbyen Siem Reap, omkring 30 mil fra landets hovestad Phnom Penh. Selve Angkor Wat er et stort, pyramideformet tempel bygget av Suryavarman II mellom 1113 og 1150. Det er flere templer i området, men ikke alle er åpne for turister.

  Frihetsgudinnen er et verdenskjent symbol.
  Frihetsgudinnen er et verdenskjent symbol. Vis mer


  Frihetsgudinnen, USA
  En amerikansk liste må selvsagt ha med et patriotisk innslag. Vi ville vel neppe tatt med Frihetsgudinnen om vi skulle komponert listen, men innrømmer at damen har tiltrekningskraft. Hun er plassert i innseilingen til New York, på det stjerneformede Fort Wood fra 1811. Hun ble gitt som gave til USA fra Frankrike i 1886. Gudinnen måler i seg selv 46 meter fra fot til fakkelens topp. Hun er forøvrig støpt i kopper fra Viksnes Kobberverk på Karmøy.

 • Les mer: Frihetsgudinnen åpnes igjen