Fremtiden ser ikke lys ut for SAS. Foto: SAS
Fremtiden ser ikke lys ut for SAS. Foto: SASVis mer

Mener SAS bør legges ned

Flyanalytiker mener det er bedre å starte et nytt flyselskap.

I dag er neppe noen god dag for SAS. Det skandinaviske flyselskapet kunne rapportere om et tap på 500 millioner svenske kroner i andre kvartal i år. Analytikere mener det totale tapet for første halvår nærmer seg svimlende 1,7 milliarder svenske kroner.

Selskapet skylder på askeskyen, og den har helt klart gitt en økonomisk smell. Men samtidig kommer det frem at SAS sviktes av norske passasjerer, som vanligvis har vært lojale og sørget for at i hvert fall den norske delen av selskapet kunne vise hyggelige tall.

Bør legges ned

Nå går flyanalytiker Hans Erik Jacobsen i First Securities ut og sier at han mener SAS bør legges ned.

Flyanalytiker Hans Erik Jacobsen mener det lureste er å legge ned SAS og starte et nytt selskap. Foto: First Securities
Flyanalytiker Hans Erik Jacobsen mener det lureste er å legge ned SAS og starte et nytt selskap. Foto: First Securities Vis mer

- Jeg tror det beste ville være å starte et nytt flyselskap parallellt med at man bygget ned SAS, sa han til NRK.


- Å bygge på SAS med de politiske føringene, det politiske eierskapet, en aldrende flyflåte og fortsatt store tap kan vanskelig videreføres, fortsatte han.

Mens SAS sliter flyr Norwegian i medvind. Flyselskapet hadde passasjerrekord med over 1,3 millioner passasjerer i juli, en vekst på 26 prosent fra samme måned i fjor.

Konkurrenter kommer?

Dersom SAS fortsetter å tape store penger, skal vi ikke se bort fra at flyanalytiker Jacobsen får rett. Men før Bjørn Kjos i Norwegian tar seiersdansen, bør han vite at tomrommet SAS vil etterlate seg i markedet vil tiltrekke seg en rekke andre flyselskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lureste SAS kan gjøre er som Jacobsen råder, å starte et nytt flyselskap med ny organisering og lavere kostnader. Hvis SAS ikke gjør det, vil et av de store europeiske flyselskapene garantert peile seg inn på det skandinaviske markedet.

Slik sett er Norwegian antagelig best tjent med at SAS humper og går med underskudd så lenge som mulig. Hvis selskapet forsvinner vil Norwegian møte en mye tøffere konkurranse enn SAS har hatt mulighet til å gi lavprisselskapet.

Nå er det salg

SAS' fremtid

Hva mener du bør gjøres med SAS? (Avsluttet)
Det bør opprettes et nytt selskap, mens SAS legger ned(43%)
SAS bør gi opp og pakke sammen, og la andre flyselskap overta(36%)
De statlige eierne må sprøyte inn mer penger(21%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Merk! Nå er det salgskampanjer hos de fleste flyselskapene. Også SAS lokker med kampanjepriser. I dag, 18. august, slipper de en million billige flybilletter. Les mer om andre kampanjer de forskjellige flyselskapene kjører i denne artikkelen.