Mener nakenskannere er ulovlige

- Bryter diksrimineringsloven og passasjerenes rett til privatliv.

For et par uker siden ble såkalte nakenskannere installert på Heathrow og Manchester flyplass i Storbritannia. Nakenskannere "kler av" passasjerer og avdekker kroppskonturer og evt. ting gjemt på kroppen.

Protestene har ikke latt vente på seg. Nå advarer britiske Equality and Human Rights Commission om at skannerne kan være ulovlige, skriver Telegraph.co.uk.

De har sendt et brev til den britiske transportministeren Lord Adonis der de uttrykker bekymring for at nakenskannerne ikke blir brukt på en lovlig, rettferdig og ikke-diskriminerende måte. De anser det også som tvilsomt at det er greit ift. britiske lover å installere nakenskannere på alle Storbritannias flyplasser, slik myndighetene ønsker.

Utsatte grupper

Kommisjonens leder, Trevor Phillips, har uttalt til britiske medier at de har forståelse for at myndighetene skjerper sikkerheten, men de er redd det kan ende med at sårbare grupper blir diskriminert.

Det er ikke obligatorisk for alle passasjerer å gå gjennom nakenskanneren på britiske flyplasser. Sikkerhetspersonalet vil velge ut personer de mener det er grunn til å sjekke nærmere. Kritikerne mener dette i praksis vil føre til at folk med asiatisk utseende eller muslimsk tilhørighet vil bli plukket ut oftere enn andre.

Transportminister Lord Adonis har svart at passasjerer ikke vil bli utvalgt til nakenskanning "basert på personlige karakteristikker". Han mener også at kroppsvisitering oppleves like påtrengende og ubehagelig som kroppsskanning, men at folk aksepterer dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetskontroll

Hva foretrekker du - kroppsvisitering eller kroppsskanning? (Avsluttet)
Samme for meg, jeg blir ikke opprørt av noen av delene(37%)
Ingen av delene!(25%)
Kroppsskanning - den som ser bildet ser jo ikke meg i egen person(25%)
Jeg foretrekker visitering - da er det en av samme kjønn som sjekker(14%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er vitkig å understreke at bildene blir slettet straks passasjeren har gått gjennom skanneren, sa han ifølge Daily Mail.

Skal testes på Kastrup

Nakenskannere har også blitt installert på enkelte flyplasser i USA og på Schiphol i Amsterdam. Nå skal slike skannere også testes ut på kastrup i København, skriver Grunnen til at nakenskannere nå kommer, er det mislykkede terrorforsøket i romjulen, der en nigeriansk mann kom seg ombord et fly på vei fra Shiphol til USA. Han skulle sprenge flyet i luften, men ble overmannet av en av passasjerene

Foreløpig er det ingen planer om å installere nakenskannere ved norske flyplasser.