Mellom alligatorer og hjuldampere

Franskinspirert og livlig ved Missisippi. New Orleans er het, annerledes og full av musikk. Vi har vært der…

Av Tommy Pedersen og Tor-Erik Berg

STORBY: Når du går ut i den dampende og duftende varmen blir plutselig den lange flyturen verdt strevet. Et besøk i New Orleans i det sørlige USA (staten Louisiana) er gjerne en varm opplevelse. Vi har vært der og funnet ut hva du absolutt må få med deg fra en av de mest spesielle byene i USA.

Sentralt og dyrt - eller gangavstand og billig

Lave bygninger og vakre smijernsverandaer preger French Quarter. Foto: Tommy Pedersen Vis mer

Turen inn fra flyplassen til sentrum trenger du ikke bekymre deg for. Det er lett å få taxi. Reisen inn til byen koster omkring 21 dollar, hvis man er tre eller flere koster det åtte dollar pr person.

Det mest populære området å bo i for turister er det eldste området i byen: French Quarter. Det er også her det er dyrest. Er du villig til å bo litt utenfor French Quarter, er det gode hotellrom til en lavere pris i Garden District - et vakkert boligområde preget av elegante sørstatshjem med velstelte hager. Hvis du ikke har noe imot å gå i ca. 30 minutter for å komme deg til sentrum er dette stedet for deg. Noen av hotellene i Garden District opererer med "shuttlebus" inn til sentrum, dette er et godt tilbud til deg som ikke ønsker å gå.

Fem opplevelser

Det er mye å oppleve og se i New Orleans. Vi har prøvd forskjellige ting og plukket ut fem opplevelser som kan være verdt å få med seg:

Garantert nærkontakt med alligatorer i sørstatssumpene. Foto: Tommy Pedersen Vis mer

  1. Alligatorsafari: New Orleans ligger under havnivå, og er omringet av store våtmarksområder. Vi valgte derfor å reise litt utenfor byen for å være med på alligator-safari. Dette koster en del - 38 dollar per person (ca 350 kroner) - men er virkelig verdt pengene. Louisianas sumpområder er noe helt annet enn naturen du er vant til hjemmefra. Og med guider som mater reptilene jevnlig er du garantert nærkontakt med sumpens konge!
  2. Hjuldamper: Når du er i New Orleans bør du helt klart også være med på båttur på Mississippi med den kjente hjuldamperen "Steamboat Natchez". Nyt utsikten til byen fra soldekk eller klimakontrollerte rom. Båten har også restaurant. Til denne turen kan du få rabatt ved bruk av rabattkuponger, såkalte coupons. Disse finner du blant annet i brosjyrer på hotellene. Men du kan faktisk også skrive dem ut fra båtens nettsider.
  3. Verdens største innendørsarena: Louisiana Superdome. Foto: Tommy Pedersen Vis mer

  4. UFO: Få med deg "Louisiana Superdome". Dette er verdens største innendørsarena, som også utmerker seg med sin spesielle arkitektur, mange sier at den ligner på en UFO. Den ble bygget i 1975 og har plass til mer enn 70.000 tilskuere når fotballaget (amerikansk fotball) New Orleans Saints entrer banen.
  5. Shop 'til you drop: For de som liker å shoppe er Jacksons Brewery som ligger ved elvebredden mellom katedralen og elvebåtdokkene et must. Dette er et gammelt bryggeri som er omgjort til kjøpesenter. French Market er også verdt et besøk med sine mange butikker, gatecaféer og restauranter som går over flere kvartaler sentralt i French Quarter. Her kan du finne det meste.
  6. Matmoro: Den sterkt krydrete Cajunmaten må du selvsagt forsyne deg av. Et kjøkken bygget på miksen av tradisjoner fra spanske, italienske, franske og indianske tradisjoner gir deg spennende og krydret mat. Tøm innpå med Gumbo (suppe), Jambalaya (risrett med skalldyr) og crawfish (kreps). Vi spiste godt og mye i gatene i French Quarter. Men andre steder i byen er maten langt billigere og like bra. Det er vanlig med ca. 15 prosent tips på restauranter. Husk på at tips i blant er inkludert i prisen. Pass på at du ikke betaler tips dobbelt opp!

Pass opp

New Orleans er kjent for å ha høy kriminalitet og det er smart å holde seg unna områder med få mennesker - eksempelvis områdene direkte nord for French Quarter. Men det er ikke bare voldskriminalitet og tyveri du kan komme ut for.

En vanlig måte å lure turister på i New Orleans er å oppfordre deg til å vedde. Lureriet foregår på denne måten: "Bet you 20 dollar that I can tell you where you got your shoes." Disse personene må man ikke svare. For svaret de vil gi deg hvis du vedder i mot dem er dette:

"On your feet on Bourbon Street (eller hvor som helst), you lost, now pay up!"