Meies ned på ferie i utlandet

Hver uke påkjøres norske fotgjengere. - Bruk refleks, oppfordrer forsikringsselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi får innmeldt omtrent en trafikkulykke i uken til vår alarmsentral, og hovedtyngden skjer i Asia, men også land i Middelhavsområdet. Spesielt land med venstrekjøring er utsatt. Vi har eksempler på at nordmenn er meid ned midt i fotgjengerfeltene, sier Harald S. Hollerud, direktør i Europeiske Reiseforsikring.

Annen trafikkultur og et annet trafikkbilde gjør det tidvis til en risikosport å bevege seg i gater og trafikkerte områder - særlig etter mørkets frembrudd.

- Bruk refleks

Å pakke med seg refleksen i kofferten før man drar for å feire jul i Thailand er det siste vi nordmenn tenker på, men det burde det ikke være.

- Det er en riktig god ide å bruke refleks - også her i Thailand, sier Mai Ellegaard, leder for Europeiskes Asia-kontor i Bangkok, Thailand.

- Fotgjengere er jevnt over vanskelig å se, både fordi det kan være dårlig belysning, men vel som mye fordi thailendere ikke regner med fotgjengere i trafikken. Det er bilen og motorsyklene som "ruler" eller har fortrinnsrett, og det stoppes ikke foran fotgjengerfelt.

- Det er grunn til å være ekstra varsom når man ferdes i trafikken her nede. Dette gjelder spesielt når folk går hjem til sine hoteller om natten. De ligger gjerne i områder utenfor hovedgatene, sier Mai Ellegaard i Bangkok.

Opptre defensivt

- Det kjøres også fort her nede, og det er ikke alltid at bilkjøring og alkohol er atskilt. For fotgjengere innebærer dette en betydelig høyere ulykkesrisiko.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!