Med luft under vingene

Rødsprengte computerøyne, nudler og sekken full av bøker. Snart er det studiestart for nordmenn i utlandet. Vi tester flyprisene til de fire mest populære stedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Budapest er på topp fem over de mest populære studiestedene i utlandet. Foto: www.budapestinfo.hu Foto: Foto: Budapestinfo.hu/ROMbrandt Mulitmedia
Budapest er på topp fem over de mest populære studiestedene i utlandet. Foto: www.budapestinfo.hu Foto: Foto: Budapestinfo.hu/ROMbrandt Mulitmedia Vis mer


Får du frysninger på ryggen av å tenke på nok et semester på Blindern i 20 minus, vandrende langs kunnskapens korridorer, hutrende under et sjal, mens du finner veien til nok en sur og utrøstelig kaffe på Frederikke? Den dyre ølen i Stavanger, de trøtte trynene på NTNU i Trondheim eller den lange ventelista på Journalisthøgskolen i Volda?

Drømmer du kanskje heller om en studietid du kan kombinere med turkise bassenger i Ungarn, surfing på lange strender i Australia eller pubquiz og billig øl i England i fritiden? Du er langt i fra den eneste. I følge ANSA - Association of Norwegian Students Abroad - er det for tiden over 23.000 norske studenter som studerer i utlandet, enten hel- eller deltid.

London er en yndet studieby for norske studenter.
London er en yndet studieby for norske studenter. Vis mer


- De aller mest populære stedene nordmenn studerer er Brisbane i Australia, Grand Forks i Nord-Dakota, Budapest, London, København og Edinburgh. Nordmenn vil studere i utlandet fordi de kan spesialisere seg i større grad, man kan få prøve seg på andre områder enn de man har hjemme, man får kunnskap om språk og andre kulturer og har et hav av muligheter, sier Marit Roalsø Sirevåg, nylig valgt president i ANSA.

ANSA er det naturlige kontaktpunktet for nordmenn som studerer i utlandet. ANSA jobber både med informasjon om studier i utlandet i forkant av et utenlandsopphold, de fremmer utenlandsstudentenes interesser overfor norske myndigheter og har i tillegg et stort nettverk av studenter i utlandet.

Den fattige student

Med ett er du også en av disse studentene. Du har fått drømmestudieplassen, ANSA-medlemskapet er i boks og kronene fra Lånekassen tikker inn på kontoen. Endelig kan skolepengene betales. Brått innser du imidlertid at du ikke har så mye spenn likevel, og du befinner deg midt oppi klisjeen den fattige student, dømt til tomatsuppe på boks de neste fem årene. Og alt dette før du en gang har lettet fra Gardermoen? Fortvil ikke. Vi har testet prisene på flybilletter tur/retur Budapest, London, Edinburgh og København og kan opplyse om at hvis du bruker litt tid på å surfe etter de billigste billettene blir det ikke reisen som sprenger budsjettet.

På studentbudsjett på fly til studier i utlandet.
På studentbudsjett på fly til studier i utlandet. Vis mer


Testen

De fleste av de mest populære studiestedene starter semesteret i september/oktober, med unntak av Australia som setter i gang rett etter sommeren. Vi har derfor testet flybilletter fra Oslo med utreise 15. september og retur den 20. desember.

Vi har blant annet funnet ut at Sterling flyr billigst til København. Flyselskapet tilbyr 50% rabatt på alle billetter frem til 31. desember hvis en bestiller innen den 31. august. SAS flyr deg ellers dyrest til Budapest, London og Edinburgh. Billigst til Edinburgh er Ryan Air. Da må du riktignok være en smule fleksibel med tanke på reisevei, og fly fra Torp til Glasgow, som ligger 45 minutter unna Edinburgh med tog, men turen koster deg også bare 710 kroner. Med SAS betaler du derimot 6.913 kroner, noe som understreker at det lønner seg å shoppe litt rundt og sjekke prisene til flere aktører.

Flyselskap som KLM og SAS tilbyr videre studentrabatt. Disse formidles gjennom Kilroy, men i denne testen var Kilroy-billettene langt fra de billigste. SAS har også ungdomsbilletter for de under 26 år, men en kundebehandler kunne opplyse om at disse ikke er billigere enn de faste lavprisbillettene.

Til golfbanene og haggis i Skottland fra 710 kroner tur/retur? Shandi i London fra 1.045, eller tyrkiske bad i Budapest til 2.156? Her sjekker du ut pristesten av flyreiser fra Oslo og Torp til fire populære studiesteder.

I denne artikkelen leser du ellers mer om hvordan det er å ta med seg bøkene til utlandet.