Med kjæledyr på ferie

Bergen (NTB-Kjell Sletta): Stadig flere ønsker å ta med seg kjæledyr på ferie. I Norge og Sverige er det enkelt å reise med hund og katt, men skal dyret til annet EU-land enn Sverige innebærer det en ganske omfattende prosess.

Illustrasjonsfoto: Guido Farina Foto: Guido Farina Vis mer

Med kjæledyr på ferie

  1. Kjæledyr kan reise kollektivt


Den som vil ta med hunden eller katten sin på ferie i utlandet utenom Sverige må starte planleggingen i god tid. Dyret skal gjennom et vaksineprogram mot rabies, og det tar seks måneder fra første sprøyte er satt til dyret er klart for utenlandsreise. Da får det til gjengjeld eget pass som gjelder i de fleste EU-land. Pass utstedes for hund, katt og ilder. For andre kjæledyr gjelder spesielle regler.

Identitetsmerke og pass

- Det er viktig å starte planleggingen i god tid for å ta med kjæledyret på ferie. En hund må utstyres med et identitetsmerke, enten tatovering i øret eller mikrochip i nakken. Dessuten bør hunden ha gjennomgått de vaksinene vi anbefaler innenlands, blant annet mot valpesyke og kennelhoste, forklarer veterinær Eva Reksten ved Dyreklinikken på Stend i Bergen.

Hun forteller at det er et økende antall dyreeiere, i første rekke hundeeiere, som ønsker å ha kjæledyret med på ferie utenlands. Når de kommer til dyreklinikken, får de en innføring i reglene som gjelder, og veterinærene gir de nødvendige vaksinasjonene.

- Vi fyller ut de papirene som trengs og utsteder pass når vaksineprogrammet er gjennomført. Det eieren må gjøre, er å sette seg inn i det regelverket som gjelder i det landet han skal reise til. Her finnes oppdatert informasjon på Mattilsynets internettsider. Eieren bør også ta kontakt med vedkommende lands ambassade for å få vite om det er noen spesielle begrensninger eller dokumenter man trenger å skaffe seg, sier Reksten.

Langvarig

Hun forteller at enkelte dyreeiere lar seg avskrekke av byråkratiet og kostnadene som følger med å gjøre dyret reiseklart. Men med økende utenlandstrafikk øker også antallet som velger å ta med seg dyr på ferie.

Da er prosedyren som følger:
Dyret vaksineres mot rabies med en sprøyte. Etter tre - fire uker skal det settes en ny sprøyte, og deretter må dyr og eier vente i minst 120 dager før det tas en blodprøve for å finne ut om dyret er blitt motstandsdyktig mot rabies. Hvis resultatet er positivt, kan utenlandsreisen begynne. Men enkelte hunder må ha nok en sprøyte før de er tilstrekkelig motstandsdyktige. Vaksineprogrammet koster mellom 1.500 og 2.000 kroner, forutsatt at hunden er identitetsmerket og vaksinert fra før. Alle vaksiner og prøver må gjentas, Reksten anbefaler at det gjøres årlig. Blodprøven trenger ikke å gjentas.

Rabiesvaksine er det eneste som er påbudt, men veterinær Eva Reksten anbefaler sterkt at hundeeiere også velger å vaksinere mot Leptospirose, en sykdom som smitter både til mennesker og dyr, samt behandle kjæledyret mot parasitter som lopper og flått.

- Hvis turen går til Sør-Europa, bør man forebygge andre mer eksotiske parasitter som vi ikke ønsker å innføre til Norge. Spør veterinæren om råd, anbefaler Reksten.

På hjemvei

Det er ikke nok å vaksinere seg mot alle farer i Norge før avreise. Når man er i utlandet, om så bare en dag, er det påbudt å gå innom en veterinær og få en kur mot innvollsormer. Dette må gjøres maksimalt ti dager før hjemreise. Dette er påbudt for å forebygge innførselen av en spesiell type bendelorm som kan smitte til mennesker. Og etter tilbakekomst må dyreeieren til en norsk veterinær innen sju dager og gjenta kuren. Begge behandlinger attesteres i passet.

Når man passerer grensen med et kjæledyr, skal man gå eller kjøre på rødt. Er det ingen kontroll, er det greit, i motsatt fall vil kanskje tolleren se passet og kontrollere ved avlesning av mikrochipen i nakken at kjæledyret er den det gir seg ut for å være og at de nødvendige behandlinger og prosedyrer er gjennomført.

>> Kjæledyr er velkomne på de fleste kollektive transportmidler

Relaterte artikler:

>> TEST DEG SELV: Dyriske ordspråk jorda rundt