Med kilt og motorsykkel

Hva bør man se, og hvor kan man bo i slott, på Skottland-ferie?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Edinburgh er et must.
Foto: Jorge Tutor
Edinburgh er et must.
Foto: Jorge Tutor Vis mer

Hei.
Vi er to stykker som skal på motorsykkeltur til Skottland. Avreise er 7. juli. Vi lurer på om det er noen spesiell rute å kjøre, eller noen steder som er "must see" i Skottland?

Vi reiser til/fra Newcastle, men har egentlig ikke noen spesielle planer, bortsett fra at vi gjerne vi bo på et ekte skotsk slott!!

Må se

Du skriver ikke noe om hvor lenge dere skal være borte, så det er vanskelig å si hva dere kan rekke over. Skottland er et herlig sted. Folket er herlig, dialekten er deilig, og drikken er selvsagt fortreffelig.

Det destilleres 300 whiskyer i Skottland, så er det noen dere bør få med dere, så er det vel et whisky-destilleri. En populær rute å reise er den skotske maltwhisky-veien. Mer om dette kan du lese på whiskyveiens hjemmeside. Vi har også skrevet om whiskyveien på DinSide – la deg inspirere av tekst og bilder her:

 • Den skotske Whisky-veien
 • Må se er vel også Edinburgh. En svært hyggelig by med livlig uteliv om sommeren. Her finner du også the Scotch Whisky Heritage Centre, hvor du kan få omvisning med smaksprøver. Edinburgh ble også kåret til britenes egen favorittby i en undersøkelse i avisen The Guardian.

  Landskapet i Skottland er ganske lik norsk natur, men fjellene er ikke like høye. Storbritannias høyeste fjell, Ben Nevis - som ligger i Grampianfjellene og måler 1.343 moh., er en stor attraksjon i Storbritannia. For oss nordboere som er vant til høye fjell blir det imidlertid ikke like storslått – men det er et naturskjønt område.

  Sjøuhyret Nessie skal etter sigende befinne seg i Loch Ness, som er en innsjø i Glen More. Dere får vel neppe se annet enn plastutgaver av Nessie, men byen Inverness er et svært hyggelig stoppested.

  Skottland har rundt 800 øyer, hvorav rundt 130 er bebodd og tilgjengelig med ferge. Iona og Skye er populære – og vi kan skrive under på at i alle fall Skye er en sær opplevelse. Men vær forsiktig dersom dere kjører egen sykkel; her er kun plass til en bil i veibredden, og farten er høy. Temmelig nervepirrende.

  Dersom dere setter nesen nordover, er også nordspissen en opplevelse. Vilt, vakkert, klipper og rikt fugle- og dyreliv. Populært for turgåere.

  Skotske slott

  Det er fullt mulig å overnatte på skotske slott, og er du ”heldig” - selvsagt avhengig av hvordan du ser på det - kan du bo på slott hvor det spøker. Litt mer om dette kan du lese i denne artikkelen på DinSide Reise.

  Du kan også bo på meget flotte slott – som eksempelvis Gleneagles Hotel, som i 2001 ble kåret til et av verdens ti beste hoteller av leserne i det amerikanske reisetidsskriftet Condé Nast Traveler. Les mer om det her. Men det koster å være kar - £305, eller cirka 3.600 norske kroner, tar hotellet for et vanlig dobbeltrom. Det trenger selvsagt ikke koste så mye å overnatte på skotske slott.

  Det skotske turistkontoret vil nok ha mye informasjon om dette, så dersom du kontakter Det Britiske Turistkontor i Oslo, vil nok de kunne hjelpe deg langt på vei. Men det finnes også en god del informasjon på Internett.

  Det skotske turistkontoret får tydeligvis ofte spørsmål om slottsovernatting, for under FAQ (ofte stilte spørsmål) på turistkontorets nettside, finner vi svar på akkurat ditt spørsmål. Og i svaret er også en lang liste med overnattingsmuligheter i ærbødige omgivelser. Les mer her.

  På nettsiden Celtic Castles finner du også en god liste med slottshoteller. Her kan du også finne spesialtilbud – som eksempelvis bo tre netter på Castle Venlaw for £187,50 per person, middag og frokost inkludert. Dette tilsvarer rundt 2.200 norske kroner.

  Scotts Castles Holidays selger slottsferie, og har en god oversikt over slott og priser – som ser ut til å starte på rundt £60 per rom (cirka 700 norske).

  Mer om skotske slott på DinSide Reise:

 • Spøkelseshoteller på De britiske øyer

 • Her sover du som en konge: Europeiske slott
 • Mer informasjon om skotske slott:

 • Castles of Britain og
 • Castles Hotels
 • Håper dette var til hjelp, og god tur til det skotske høyland.

  Hilsen Reiseeksperten.

 • Tilbake til innledningen

 • Videre til neste svar fra Reiseeksperten
 • Gå til oversikten over alle svar fra Reiseeksperten