Med blikk for verden

Som fotograf kan du være heldig å få reise i jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Jens Sølvberg i et selvportrett med et av bildene som var med på separatutstillingen. Foto: Jens Sølvberg
Jens Sølvberg i et selvportrett med et av bildene som var med på separatutstillingen. Foto: Jens Sølvberg Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I de fleste oppdrag du får som fotograf er det et krav at du beveger deg ut av kontoret. Ingen ulempe for den som er glad i å flytte litt på seg. Vi har snakket med Jens Sølvberg (35) som har 10 år bak seg som frilansfotograf.

Lever bra av det

Det er både fordeler og ulemper ved å jobbe frilans, men skal du satse på en karriere som fotograf blir det løsningen for de fleste.

- Det har sine fordeler og ulemper å jobbe frilans. Jobbkurven er som en berg- og dalbane. Selv om du prøver å ha tilnærmet normale arbeidsdager, er ikke det alltid mulig. Det krever også at du greier å ha is i magen i de perioder der oppdragene ikke strømmer på, sier Sølvberg som kan fortelle at han nå lever bra av oppdragene han får.

Særlig i startfasen kan det imidlertid være vanskelig å få nok oppdrag til å leve av fotograferingen. Skal du lykkes som frilanser holder det ikke å være beskjeden.

- Du må være frempå, ikke være redd for å stikke frem nesa, reklamere for deg selv og ta kontakt med kunder igjen og igjen, sier Sølvberg.

Han har tatt oppdrag for mange ulike kunder: Telenor, Selvaagbygg, NRK og reklamebyråene Gazette og D'Arcy. Sølvberg har også holdt sin første separatutstilling av egne arbeider i Oslo.

- Alt ble solgt, det blir nok flere utstillinger.

På tur

Hvor mye du får sjanse til å reise i jobben, kommer helt an på hvilke oppdrag du får.

- Mitt første reiseoppdrag var for Telenor i Øst-Europa. Jeg skulle fotografere selskapets avdelinger i fem land på fem dager. Det ble et skikkelig, heseblesende "en-manns-ukes-maraton" av et oppdrag, sier Sølvberg som ikke ville lagt løpet på samme måten i dag.

Bildene som referanse

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Å lykkes som fotograf handler ikke bare om utdannelse. Det kan Sølvberg, som startet som fotoassistent hos en reklamefotograf, skrive under på.

- Hvordan du skaffer deg fotokompetanse er ikke viktig. Det viktigste er bare at du skaffer deg den på en eller annen måte. Jeg har aldri opplevd at noen har spurt etter vitnemål, attester eller lignende. Er du autodidakt er det ingen som rynker på nesen. Kunder vil vite hvor god du er, og det beviser du med arbeidene dine. Hvordan du ble så god, kommer i andre rekke, sier Sølvberg.

  • Lurer du på hvordan du kan lære mer om fotografering? Tips om utdannelse og lønn finner du her.
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!