Snart får langt flere muligheter i flysetet Foto: YouTube/Runway Girl
Snart får langt flere muligheter i flysetet Foto: YouTube/Runway Girl Vis mer

Med Android i flysetet

Lange flyturer er på mange måter en lidelseshistorie, men store doser underholdning kan hjelpe.

Publisert
Sist oppdatert

Problemet med dagens in-flight-entertainment systemer er at de ikke alltid lever opp til forventningene. Det er ofte begrenset innhold tilgjengelig, spesielt når det gjelder spill, og for å være ærlig: Styringen av enhetene er innimellom svært lite brukervennlige.

Men fra og med 2011 er det håp om bedre tider.

Med Android som hjerne

Selskapet Thales har nemlig fått med seg Panasonic på laget, og tilbyr nå et in-flight entertainment-system, hvor Googles Android-plattform er hjernen som styrer det hele.

Android er det mange som allerede kjenner godt fra sin nye mobiltelefon, og konseptet er enkelt: Via den første generasjonen vil all betjening skje via en ledningsbasert styreenhet. At ledning er standard kommer du forøvrig ikke utenom, trådløs styring blir nemlig ikke godtatt på grunn av flysikkerheten.

Den første Androidbaserte enheten kommer allerede på markedet i 2011, og vil bli å finne på Qatar Airlines nye flåte av Boeing 787. Den ledningsbaserte styreenheten vil også ha sin egen LCD-skjerm, og fordelen med det er at du faktisk kan se på film via monitoren i setet foran, samtidig som du f.eks spilller et spill på styreenheten. Her får du med andre ord multitasking i praksis.

På sikt vil det også komme versjoner uten styreenhet, og da vil du betjene enheten direkte ved den trykkfølsom skjermen i nakkestøtten foran. Med andre ord: Akkurat slik du er vant til fra din iPhone/iPad eller Android-baserte mobiltelefen.

Fordeler med Android

I tillegg til at det skal være lett å styre og starte film- og TV-kanaler, samt musikk og lydbøker, er det ingen tvil om at den store rosinen i pølsa er at Android gir en unik tilgang til store mengder innhold.

I tillegg til forhåndsinstallerte applikasjoner nevner Thales f.eks muligheten til å kunne surfe eller sende e-post. Du skal også kunne dra nytte av det store utvalget av spill og andre eksisterende applikasjoner som allerede er utviklet for Android-plattformen, og her er f.eks. Angry Birds et godt eksempel.

Kanskje like viktig er at det nå blir langt enklere for programvareutviklerne å lage egne applikasjoner spesielt tilrettelagt for flypassasjerene. Vi kan f.eks se for oss applikasjoner med vær og føre-forhold, oversikt over leiebiler eller severdigheter på ankomststedet osv. Her er det strengt tatt bare fantasien som setter grenser, så får vi bare håpe flyselskapene utnytter mulighetene.

Se to videoer som viser hvordan Thales og Panasonic ser for seg neste generasjons flyunderholdning her:

Kilde: itavisen og Gizmodo

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer