Mayliss skal overleve på en øde øy én måned

Må trosse insekter, varmen og sulten. Hadde du turt?

Mayliss Blix lader opp til en måned uten tilgang til annen mat enn den hun fanger selv. Foto: Privat
Mayliss Blix lader opp til en måned uten tilgang til annen mat enn den hun fanger selv. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mayliss Blix både gleder og gruer seg til turen. naturlig nok. Foto: Per Ervland
Mayliss Blix både gleder og gruer seg til turen. naturlig nok. Foto: Per Ervland Vis mer

Hva gikk reisen ut på?

 • Ti eventyrlystne deltagere skal reise på en øde øy fra 1. april til 1. mai 2010.
 • Det vil ikke være noen andre på øya utenom dem.
 • Det er begrenset hva de kan ha med seg.
 • De må fange maten selv.
 • De må vite hva som er spiselig og ikke.
 • Det er kun en elv som kan skaffe dem ferskvann.
 • De må bygge en form for ly selv.
 • De må holde ut med mygg og krypdyr på øya.
 • De vil ha tilgang til en satelitt-telefon.
 • Det vil være en lege blant deltakerne.
 • Formålet med stuntet er å samle inn penger til utvalgte veldedighetsorganisasjoner.
 • Deltakerne har hvert sitt individuelle formål, og et felles veldedighetsformål de har funnet sammen. For hver donasjon går 50 prosent til den felles veldedigheten, og 50 prosent til den individuelles veldedighet. Beløpet som er donert vil bli fordelt jevnt over disse 30 dagene, og hvis en deltaker reiser hjem før 1. mai vil donasjonene som er igjen bli gitt til den felles organisasjonen.


 • - Vi må hovedsaklig spise fisk, insekter, larver og forskjellige planter og røtter. Dette kan være vanskelig ettersom mye av det som er på øya er giftig. Derfor må vi forberede oss godt ved å lese om hva som kan være giftig og ikke på øya, sier Mayliss Blix.

  Hun er en av ti som skal være med på prosjektet Life 2 The Limit og reise til en øde øy i Stillehavet.

  - Vi vil forsøke å fokusere på enkelte planter og fiskearter slik at vi ikke risikerer å ikke klare å skille mellom giftig og ugiftig. Vi må prøve å få i oss mest mulig næring selv om det vil bli vanskelig, spesielt å få tak i karbohydrater, sier hun.

  Hemmelig øy

  Hun vil ikke gå noe nærmere inn på hvilken øy det er, eller hvilket land den ligger under, ettersom deltakerne ikke vil at noen skal komme på besøk til øya mens de er der. Blix er fra Norge og er den eneste fra Norden, men har vært bosatt i blant annet USA, Australia, Sør Afrika, Tyskland og Canada.

  Hun har vært på lignende turer tidligere, men aldri med utfordringene som følger denne turen. Klimaene hun er vant til er temperaturer som det er i Canada og Norge eller kaldere, som er noe litt annet enn det hun har i vente denne gangen.

  - Det blir uvant med et tropisk klima og vanskelig i forhold til å fange maten selv. Alle krypdyrene blir også en utfordring. Jeg har tidligere bodd i Nepal i seks uker uten å få dusjet, men da hadde vi allikevel mat, klær og tak over hodet.

  - Det er en del nye farer som følger med denne reisen, som at vannet skal gi meg noen form for parasitter eller at vi skal spise noe som er giftig. Jeg er veldig redd for varige men. Jeg sitter også med en del spørsmål i forhold til hvor mye kroppen tåler. Mister man håret når man får for lite mat for eksempel?

  Solkrem og kortstokk

  På reisen er det begrenset hva de har lov til å ha med seg, og de kan kun fylle opp en sekk som rommer omkring fem liter. Dette kan sammenliknes med en brødpose som er på rundt seks liter. Det er ikke veldig mye når du tenker på hvor mye du pakker for en ukes tur til Hellas. Denne sekken i tillegg til fiskeutstyr og gryter som de har med felles, er alt de vil ha med seg for en måneds opphold på øya.

  - I sekken skal jeg ha med meg hodelykt, myggnetting, solkrem, tannbørste, filtreringstabletter, en flaske, Letherman (Som er en avansert lommekniv), kortstokk for underholdning og ørepropper i forhold til mygg. Bare summingen om kvelden kan være nok til og gjøre hvem som helst gal. Det er noen som skal ha med seg ris, men det kommer ikke jeg til og gjøre. Jeg vil heller bruke plassen i sekken til noe annet. Vi må finne en måte å skaffe mat på fortest mulig uansett, sier hun.

  Dette er nettopp en av utfordringene denne reisen tilbyr. At de må klare å finne mat helt på egen hånd. De kan bruke plassen i sekken å fylle den opp med mat, men da har de ikke plass til andre nødvendige ting som solkrem og myggnetting som er veldig viktig. På reisen har de heller ikke lov til å ha med seg klokke.

  Mayliss Blix har reist mye rundt i verden, men ikke med det tropiske klimaet som venter henne nå. Foto: Privat
  Mayliss Blix har reist mye rundt i verden, men ikke med det tropiske klimaet som venter henne nå. Foto: Privat Vis mer


  Fant deltagere på Facebook

  På denne øya skal de ti tilbringe en hel måned alene. Foto: Huenu Solsona
  På denne øya skal de ti tilbringe en hel måned alene. Foto: Huenu Solsona Vis mer

  Blix kom over turen da hun bodde i Chamonix i Frankrike, og ble kjent med Huenu Solsona som står bak selve ekspedisjonen. Solsona hadde alltid drømt om å gjøre noe slikt, men ville ikke gjøre det med kameraer tilstede, og forøkte og finne en vei utenom dette.


  Hun reiste rundt i fire uker for og finne en øy som kunne passe til dette, og brukte tre måneder på å finne de ti personene som skulle være med. Disse fant hun gjennom venner og bekjente, og Facebook. Hun gikk gjennom utallige intervjuer og plukket ut de som hadde lyst på selve opplevelsen. Ikke de som var ute etter publisitet rundt turen, men de som var praktiske og glad i turer uten om det vanlige. Alle måtte i tillegg ha vært gjennom et førstehjelpskurs. Bakgrunnen til deltagerne er også tatt i betraktning. En av dem er blant annet lege.

  Alle donasjoner går til veldedighet

  Deltakerne vil bli sluppet av på øya 1. april klokken 10.00 og vil bli hentet igjen 1. mai klokken 10.00. Dette er hvis alle klarer å holde ut så lenge. Alle skal være der hele måneden og det er ingen som vil bli stemt ut slik som vi har sett tidligere. Turen er kun for de som har lyst til å utfordre seg selv og som vil prøve noe annet. Hvis noen eventuelt vil dra hjem før måneden er over vil beløpene som er donert til denne deltakeren gå til deres felles veldedighet, Habitat for Humanity, og ikke til den veldedigheten hver enkel har valgt seg ut. Ved alle donasjoner går 50 prosent til deres felles veldedighet.

  Det vil heller ikke være noe form for filmteam på øya. Hver person har med seg hvert sitt kamera som de vil føre en dagbok i hver dag. Hver tredje dag vil en journalist ved navn, Adelle Horler, komme å hente kassettene et sted utenfor øya uten og ha kontakt med noen av deltakerne. Hun vil legge disse inn på nettsidene, og slik vil ekspedisjonen dokumenteres.

  Satellitt- telefon

  Denne lille innsjøen er den eneste kilden til ferskvann som finnes på øya. Den munner ut i sjøen så deltakerne må gå et stykke oppover elven før det er rent vann. Foto: Huenu Solsona
  Denne lille innsjøen er den eneste kilden til ferskvann som finnes på øya. Den munner ut i sjøen så deltakerne må gå et stykke oppover elven før det er rent vann. Foto: Huenu Solsona Vis mer


  Blix tror ikke noen vil reise hjem før måneden er over, men det oppstå ekstraordinære situasjoner som gjør at noen må reise hjem.

  - I disse tilfellene har vi en satellitt-telefon hvor alle har oppgitt to kontaktpersoner som kan klare å takle en slik situasjon. Jeg har oppgitt mamma og pappa. Ved andre tilfeller har vi mulighet til og kontakte andre vi måtte trenge på fastlandet. Vi må i hvert fall passe på så vi ikke mister denne kontaktlisten. Uansett er det viktig å ha tålmodighet på øya. Det er kjedelig å dra hjem for tidlig og angre på det i ettertid, sier hun.

  Mayliss er ernæringsrådgiver, og har begynt å forberede seg ved å kutte ned på sukker og koffein. Dette har hun også anbefalt de andre deltakerne om å gjøre. Hun har også begynt å trene mye for å styrke seg før hun skal reise. Hun forteller at hun skal begynne å legge på seg på en sunn måte før hun drar.

  - Jeg har ikke begynt ennå, men skal begynne i mars tenker jeg. Det er viktig å få lagt på seg litt før vi drar, ettersom vi kommer til og gå ned en del i vekt. Dette er noe av det jeg gruer meg mest til. Ikke for forfengelighetens skyld, men på grunn av påkjenningen på kroppen, sier Blix.

  Det er mye som må tas hensyn til på øya, og de som skal være med planlegger og forbereder seg så godt de kan. Dette blir på ingen måte en ferie, men en stor utfordring både psykisk og fysisk.

  - Vi får ikke tid til å ligge og sole oss. Vi må være i skyggen da solen er som høyest, og vi må alltid planlegge forskjellige aktiviteter fornuftig. Det blir ikke slik at vi går på en haiketur bare for moro skyld. Vi kommer til å ha lite energi, og i tillegg bør vi holde oss unna skogen hvor dyr som slanger og lignende holder til, sier hun.

  Kontrast til den vestlige verden

  Til tross er det mye Mayliss Blix gleder seg til også.

  - Jeg gleder meg til roen og utfordringen. Det skal bli godt med en kontrast i forhold til den vestlige verden. Her er alt så materialistisk, og det ironiske er at nesten ingen av oss allikevel er lykkelige. Jeg vil finne ut hvem jeg er uten all teknologi og lignende som jeg har rundt meg hele tiden. Det skal bli spennende å bli kjent med alle de andre også, og høre historiene deres.

  Deltakerne skal ankomme fastlandet utenfor øya to dager før de skal bli sluppet av, for å gå gjennom hva de skal ha med seg, og bli kjent med hverandre. Dette og flyreisen er det eneste deltakerne må betale for i løpet av reisen. De skal også gjennom et førstehjelpskurs før de drar av gårde, og de skal tilbake igjen til dette hotellet 1. mai før de drar hjem igjen.

  Vil du vite mer om prosjektet? Gå inn på nettsidene deres her: Life 2 The Limit

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer